[...] jedz produkty węglowodanowe, które są powoli wykorzystywane przez organizm, a więc dostarczają energii na wiele godzin; postaraj się zapewnić organizmowi optymalną ilość wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych; ogranicz picie kawy, herbaty, coca-coli, jedzenie czekolady i innych produktów zawierających cukier. [...]
[...] skórką zawiera najwięcej witamin. Należy więc obierać je jak najcieniej. Ze względu na znaczne ilości zawartej w bulwach soli potasu zaleca się je jako środek zwiększający ilość wydalanego moczu. Są one również surowcem do przemysłowej produkcji skrobi, glukozy, alkoholu etylowego, kwasu mlekowego i innych produktów stosowanych w lecznictwie. [...]
[...] pobrano próbki tkanki gruczołowej. Po trzech miesiącach stwierdzono zmiany w składzie tkanki, w której zwiększyła się zawartość kwasów tłuszczowych OMEGA-3, a zmalała ilość kwasów tłuszczowych OMEGA-6. Naukowcy mają nadzieję, że zmiana ta wpłynie korzystnie na stan zdrowia pacjentek. Być może wiele lat dzieli nas jeszcze od chwili, gdy [...]
[...] mięśni. Spożycie wysokowartościowego białka, również podczas stosowania kuracji odchudzającej, pozwala zapobiec redukcji tkanki mięśniowej. Wartość biologiczna oznacza ilość białka własnego organizmu, która może zostać zastąpiona przez 100g białka pobranego z pożywieniem. Za wartość odnośną służy jaj kurze (BV=100). Najwyższą wartość [...]
[...] zielone warzywa liściaste, nasiona słonecznika, orzeszki ziemne oraz pijąc sok pomarańczowy. Kwercetyna zwalcza wolne rodniki, zostawiane w organizmie przez wirusy. Dużą ilość tej substancji mają warzywa i owoce, a zwłaszcza cebula, czosnek, świeża papryka, pomidory, owoce jagodowe, winogrona, jabłka ze skórką oraz czarna herbata. Ruszaj się [...]
[...] producent dodaje konserwanty chemiczne. Rada: zdrowsze są konfitury domowej roboty lub zwykły dżem dobrej firmy (powinien mieć jak najwięcej kawałków owoców). Niewielka ilość dżemu w racjonalnej diecie to przecież żaden dramat. Margaryna zamiast masła. Smarujemy nią pieczywo w przekonaniu, że jest zdrowsza i mniej kaloryczna od masła. [...]
[...] organizmu, pod warunkiem odpowiedniej jej jakości i czystości. Woda jest napojem zupełnie pozbawionym kalorii, w związku z tym diecie niskokalorycznej zalecana jest większa ilość płynów niż tylko 1 l. Nie powinniśmy przesadzać z wodą mineralną. Jeśli pijemy wodę mineralną to powinna to być woda mineralna niegazowana, ponieważ napoje gazowane [...]
[...] składnikami diety, takimi jak owoce, warzywa i napoje, niż przyjmować specjalne preparaty. "Jeśli stosuje się preparaty, to wraz z jedną tabletką można na raz przyjąć ilość przeciwutleniaczy odpowiadającą ich zawartości w 2 kilogramach czosnku. Nie jest to więc zbyt naturalna metoda" - konkluduje badacz. Naukowcy zaprezentowali swoje [...]
[...] lekarzy-rezydentów, kierowców ciężarówek, wojskowych i innych osób, które nie mogą spać i muszą wykazywać się sprawnością umysłu. Zwykle amatorzy kawy wypijają jej sporą ilość rano. Z czasem poziom tej substancji w mózgu spada. Ale proces fizjologiczny, na który ma oddziaływać kofeina, uaktywnia się później. Sprawia to, że najintensywniejsze [...]
[...] jednak z pewnością zostaną nam wynagrodzone. Pamiętajmy, że odżywiając się 2 lub 3 razy dziennie nigdy nie będziemy w stanie pozbyć się namiaru swej tuszy, nawet jeżeli ilość spożywanego pokarmu będzie niewielka. Budząc się rano, zazwyczaj nie mamy apetytu, wypijamy jedynie szklankę mocnej kawy i wychodzimy pośpiesznie do codziennych [...]
[...] Kobiece organizmy są gorzej przystosowane do picia alkoholu - brzmiał jeden z wniosków. U pań większy wpływ na zdrowie miał sposób spożywania napojów wyskokowych niż ilość wypitych drinków. Najgorzej czuły się wątroby tych kobiet, które alkoholem delektowały się głównie w weekendy. Zły wpływ miało też picie bez zakąsek. Mężczyźni - w [...]
[...] lub enzymatycznie - przy użyciu transglutaminazy. Z tony ryb dorszowatych można otrzymać około 180 kg kolagenu, lub żelatyny. Jak poinformowała Maria Sadowska, porównywalną ilość otrzymuje się wykorzystując odpady skór bydlęcych, lub pochodzące od trzody chlewnej. Wyniki prac badaczek pozwolą na projektowanie nowych produktów z kolagenu ryb o [...]
[...] W grupie, której po szoku krwotocznym wstrzyknięto roztwór soli, zaledwie połowa zwierząt (tj. pięć) przetrwała cztery godziny. W grupie zwierząt, którym podano taką samą ilość soli razem z substancją z aloesu, przetrwało osiem szczurów na dziesięć. Obiecujące wyniki uzyskano również w doświadczeniach na szczurach, które utraciły znacznie [...]
ZIMNA WODA Duże ilości wody wypijane w ciągu dnia pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i oczyszczają organizm z toksyn. 8 szklanek schłodzonej wody do ok. 4 st. C, pomaga spalić 200 kalorii, czyli tyle, ile osoba o wadze 75 kg spala w trakcie 20 min. Biegu. Ilość spalanych kalorii zwiększa się od momentu, kiedy przyspiesza metabolizm [...]
[...] zupełnie uwodorowane, czyli tłuszcze nasycone. Chemiczna postać transizomerów różni się od pierwotnych składników na pierwszy rzut oka bardzo niewiele (zmienia się jedynie ilość i ewentualnie miejsce występowania wiązań podwójnych). Tymczasem ich właściwości chemiczne są inne: transizomery są twardsze i nie wchodzą już tak łatwo w reakcje [...]
[...] wyniku rozszerzania światła naczyń. Drugi mechanizm działa w sposób przeciwstawny. W sytuacji, gdy krwinki płytkowe stykają się z prawidłowym nabłonkiem, uwalniają one pewną ilość endoperoksydu prostaglandyny, który zastaje zużyty do budowy PGI2. Prostacyklina ta przeciwdziałać będzie agregacji krwinek płytkowych, jak i obkurczaniu się naczyń. W [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] używania nasyconych nimi artykułów. Mięso łososi pod kątem obecności PBDE przebadali ostatnio Ronald Hites z Indiana University i jego współpracownicy. Zmierzyli oni ilość PBDE w 700 próbkach mięsa łososi z całego świata - dzikich i hodowlanych. Okazało się, że - z jednym wyjątkiem - łososie hodowlane miały wiele większe stężenie związków [...]
[...] badacz. "Zazwyczaj przed wejściem w okres dojrzałości płciowej dziewczęta przybierają na wadze. Być może rosnący wówczas poziom leptyny daje organizmowi sygnał, że ilość zgromadzonej energii jest wystarczająca, by podtrzymać ewentualną ciążę" - tłumaczy Mantzoros. W przypadku wychudzenia organizmu poziom leptyny spada, więc [...]
[...] niż inne środki – mówi doktor Krzysztof Kukuła z Instytutu Kardiologii w Aninie. – To po prostu alternatywa, stosowana u chorych, którzy ze względu na ilość płytek krwi nie mogą przyjmować innego preparatu – heparyny. My hirudyny nie stosujemy, ten środek jest rozpopularyzowany głównie w USA. Lekarscy krwiopijcy [...]