CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] używania nasyconych nimi artykułów. Mięso łososi pod kątem obecności PBDE przebadali ostatnio Ronald Hites z Indiana University i jego współpracownicy. Zmierzyli oni ilość PBDE w 700 próbkach mięsa łososi z całego świata - dzikich i hodowlanych. Okazało się, że - z jednym wyjątkiem - łososie hodowlane miały wiele większe stężenie związków [...]
[...] badacz. "Zazwyczaj przed wejściem w okres dojrzałości płciowej dziewczęta przybierają na wadze. Być może rosnący wówczas poziom leptyny daje organizmowi sygnał, że ilość zgromadzonej energii jest wystarczająca, by podtrzymać ewentualną ciążę" - tłumaczy Mantzoros. W przypadku wychudzenia organizmu poziom leptyny spada, więc [...]
[...] niż inne środki – mówi doktor Krzysztof Kukuła z Instytutu Kardiologii w Aninie. – To po prostu alternatywa, stosowana u chorych, którzy ze względu na ilość płytek krwi nie mogą przyjmować innego preparatu – heparyny. My hirudyny nie stosujemy, ten środek jest rozpopularyzowany głównie w USA. Lekarscy krwiopijcy [...]
[...] czerwonych, ale także orzeszki ziemne i maliny. Jest też dostępny jako preparat stosowany w chorobie wieńcowej. Resveratol może działać na wielu poziomach - zmniejsza ilość wolnych rodników, przyspiesza obumieranie nieprawidłowych komórek i obniża poziom sprzyjającego rakowi prostaty testosteronu. Naukowcy nie zachęcają do picia, które [...]
[...] aż 7 podobnych testów. Oprócz białej zastawy wykorzystano w nich żywe niebieskie naczynia oraz naczynia w kolorach pastelowych - niebieskim lub czerwonym. Okazało się, że ilość przyjmowanych przez pacjentów pokarmów (ok. 25 proc.) i płynów (ok. 30 proc.) wzrosła w okresie, gdy jedli z zastawy jaskrawo niebieskiej. Naczynia w kolorach [...]
[...] donoszonego - ma najwyższą zawartość przeciwutleniaczy. W mieszankach takich przeciwutleniaczy było znacznie mniej. Jednak już po 48 godzinach schładzania bądź zamrożenia ilość przeciwutleniaczy znacznie się obniżała - tym bardziej, im dłużej i w niższej temperaturze mleko było przechowywane. Jeśli więc w ogóle przechowywać ściągnięty z piersi [...]
[...] przetrwanie w okresie zimy, gdy noce stawały się dłuższe i doskwierał brak pokarmu. Dlatego, mimo że dostępność pokarmu nie jest obecnie związana z porą roku, mniejsza ilość snu może być odczytywana przez organizm jako sygnał do magazynowania tłuszczu. Naukowcy zaprezentowali swoje wyniki na dorocznym spotkaniu Północno Amerykańskiego [...]
[...] aktywność fizyczną. - jeżeli odchudzałeś się pod kontrolą lekarza i uznając, że nie jest Ci już potrzebna pomoc, zaprzestałeś wizyt, a zauważasz, że waga zaczyna pokazywać większą ilość kilogramów, nie czekaj aż utyjesz dużo, zgłoś się ponownie do swojego lekarza. - poszukaj pomocy psychologa lub w grupie wsparcia, np. Kluby Puszystych.
[...] czynniki związane z ryzykiem nadciśnienia - obniża poziom związków tłuszczowych we krwi i sprzyja rozpuszczaniu skrzepów zatykających naczynia. Po drugie, jedzenie obniża ilość alkoholu wchłanianego z żołądka do krwiobiegu. W rezultacie, stężanie alkoholu we krwi rośnie wolniej i nie osiąga tak dużych wartości jak u osób pijących na czczo. [...]
[...] liczba ludzi chorujących w wyniku niezdrowego sposobu odżywiania się. Światowa Organizacja Zdrowia ocenia, że osób z nadwagą jest już ponad miliard. Jednocześnie rośnie też ilość proponowanych diet. Ostatnio promowana jest dieta Zone, która nakazuje proporcje kaloryczne w stosunku 40:30:30, odpowiednio: węglowodanów, tłuszczy i białka. Badania [...]
[...] prawdopodobne, że wśród milionów osób pijących dużo kawy jest wiele takich, które - świadomie czy nieświadomie - leczą się z depresji". OSŁABIONE KOŚCI Nadmierna ilość kawy może sprzyjać powstawaniu osteoporozy poprzez zwiększenie wydalania wapnia, co powoduje "podkradanie" tego minerału z kości. Jedne z ostatnich badań, [...]
[...] są przede wszystkim kurczaki i indyki. Ważniejszy od rodzaju mięsa jest sposób jego przygotowania. Powinno być ono jak najmniej przetworzone, czyli zawierać minimalną ilość różnych ulepszaczy i konserwantów, bo to właśnie one bywają silnymi alergenami. Dlatego uważaj, kiedy kupujesz wędliny, kiełbasy i konserwy. Dokładnie czytaj etykiety i [...]
[...] na insulinę. Wydaje się, że hydroksypropylometylceluloza nie tylko spowalnia wchłanianie tłuszczów, ale i wpływa na transport tłuszczu do tkanki tłuszczowej. Zbyt duża ilość tłuszczu we krwi może uszkadzać komórki wątroby, serca lub trzustki - w tym ostatnim przypadku może dojść do cukrzycy. Skuteczność HPMC musi być jeszcze potwierdzona [...]
[...] słabi i chorzy odzyskiwali po nim siły. Szpinak rzeczywiście warto jeść i to niekoniecznie z powodu dużej zawartości żelaza. Jest bardzo słabo przyswajalne, ale za to duża ilość chlorofilu działa krwiotwórczo. Zawiera też beta - karoten, kwas foliowy, potas, magnez, mangan, miedź, fosfor i mangan, a także antyrakową luteinę. Niestety, jest [...]
[...] takich jak wapń, potas czy magnez. Zgodnie z opinią dietetyków i lekarzy, prawidłowo zbilansowana, urozmaicona racja pokarmowa powinna zapewnić zdrowym osobom odpowiednią ilość składników odżywczych, między innymi witamin i składników mineralnych, bez konieczności przyjmowania ich w formie suplementów. Jednocześnie wynikający ze współczesnego [...]
[...] nie ma obecnie takich metod przeciwdziałania "suchemu oku", które dawałyby trwałe efekty. Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie analizowali, czy ilość i rodzaj tłuszczu w diecie może wpływać na ryzyko tego schorzenia. W tym celu zebrali dane na temat objawów suchego oka i nawyków żywieniowych 37 tys. kobiet. Analiza [...]
to jest srodek wspomagajacy prace trzustki. wydzielana kest wieksza ilosc kwasow trawiennych i lepiej sie skadniki pokarmowe przyswajaja. generalnie zmniejsza ilosc wyproznien.
[...] przy pierwszej okazji), ale to nie powód by ta dieta nie była ketogenna. Ilość węglowodanów 30 g to opcja na szybkie ustabilizowanie ketozy, ale to nie znaczy, że większa ilość węglowodanów całkowicie zapobiegnie ketozie... Nawet w UD 2.0 lyle obawiając się mniej lub bardziej ustabilizowanej ketozy zaleca: For the UD2, I think a slightly [...]