Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
[...] dnia posiłki nie dostarczały kcal wykraczających ponad określony limit. Mądrzejsze podejście do diety mówi o tym, że powinno się starać jeść niskotłuszczowe, małokaloryczne produkty, np. warzywa zawierające duży odsetek wody, dzięki czemu będziemy mogli zjeść całkiem spore gramaturowo porcje zachowując limit 1000 kcal. Niektórzy jednak traktują [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Kolejny raz poruszam kontrowersyjny temat. Redukcja wagi ciała zależy od stosowanej diety, ale też aktywności fizycznej. Ponadto nie należy rozpatrywać samego spadku wagi ciała, gdyż on nic nie znaczy, a taki właśnie błąd popełniono na wszystkich portalach pro-wegetariańskich. Zacytowano badanie Hana Kahleovej i ogłoszono, iż dieta wegetariańska [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
[...] nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze pojawia się nowa i niezwykle skuteczna przeszkoda... Warto uwzględnić w diecie również takie produkty jak: oliwa z oliwek, pomidory, warzywa liściaste (szpinak i jarmuż), orzechy włoskie, migdały, owoce (jagody, truskawki, wiśnie, jabłka i pomarańcze). Poza [...]
[...] zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone mięso Przetworzone mięso to produkty suszone, wędzone, fermentowane, puszkowane i inne. Są to np.: parówki, boczek, suszone mięso, salami, szynka itp. Choć smaczne, to jednak zawierają zbyt dużo soli i [...]
L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]
[...] Są one związane ze zdrowiem, środowiskiem i podejściem do ochrony zwierząt hodowanych na żywność. Jeśli chodzi o zdrowie, to część badań wykazała, że niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać niepożądane substancje, takie jak antybiotyki, które sprzyjają rozwojowi bakterii. Spożywanie takiego pokarmu przez ludzi może [...]
[...] i osiągi sportowe. Nagromadzenie jonów wodoru powoduje szybsze zmęczenie i odmowę kontynuowania wysiłku (treningu siłowego, biegu, pływania itd.) Istnieją też kompleksowe produkty przedtreningowe i do stosowania po zakończeniu treningu, mogą być to aminokwasy np. BCAA (L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina), węglowodany, jabłczan L-cytruliny, [...]
Nowy Rok to doskonała okazja do wprowadzenia pozytywnych zmian w naszym życiu, a jednym z najczęstszych postanowień jest utrata zbędnych kilogramów. Jednak, zamiast sięgać po kolejną dietę cud, skoncentrujmy się na zdrowym podejściu do jedzenia i zmianie stylu życia. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć swoje upragnione cele [...]
[...] podstawowe elementy suplementacji kulturysty, jakim są kreatyna czy beta-alanina. Odpowiedzi te oczywiście nie są błędne, jednak warto opisać, co mają na celu ww. produkty i jakie mają działanie. Stosując zarówno beta-alaninę (zagadnienie dotyczy karnozyny), jak i kreatynę pamiętać należy, że oba związki zawieraja grupy guanidynowe, [...]
[...] można dodać do niego kawałki czekolady czy banana, a nawet płatków jaglanych i takim sposobem będziemy mieli całkiem ciekawą alternatywę np.: drugiego śniadania. Pozostałe produkty niestety mają w składzie spore zawartości cukru, co już na starcie dość mocno przekreśla je jako potencjalny produkt, będący mile widziany w diecie. Te, które są [...]
[...] jaką bakterie jelitowe odgrywają w kontroli wagi. W pewnym badaniu wykazano nawet, że flora bakteryjna osób szczupłych i otyłych dość mocno różni się. Tak więc sfermentowane produkty mleczne mogą mieć wpływ na kontrolę masy ciała niezależnie od zawartości wapnia i białka. Podsumowując Spożywanie produktów mlecznych może być pomocne, jeśli [...]
Wykorzystanie białka w diecie osoby trenującej ma duże znaczenie w kontekście budowy sportowej formy. Wykorzystanie więc produktów żywnościowych, które budować będą bazę naszej diety, powinno być dobrze przemyślane. Źródła białka w diecie powinny być źródłami pełnowartościowymi, które zawierać będą spore ilości aminokwasów egzogennych. Które [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] i ich działanie, możemy z nich stworzyć zestawy, które odpowiednio wpływać będą na poprawę naszej kondycji. Zestaw ECONO Podstawowy zestaw suplementów, który zawiera produkty mające znaczący wpływ na funkcje wytrzymałości mięśniowej. Całość uzupełnia kompleks witamin i minerałów dla sportowców, który podtrzyma parametry prozdrowotne [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] dwie lub więcej porcji słodzonych napojów tygodniowo były narażone na 42% większe ryzyko wystąpienia cukrzycy, porównaniu do osób, które rzadko sięgały po podobne produkty. Osoby spożywające dwie lub więcej porcji napojów owocowych tygodniowo były narażone na 29% większe ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dotyczy to coli, toników, oranżad, [...]
Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]