[...] nasze możliwości produkcyjne. W artykule skupiliśmy się na suplementach, których działanie przekłada się na poprawę funkcjonowania pod kątem energii. Jednak są również takie produkty, które będą wspomagać regenerację, co również przełoży się na poprawę poziomu energii. Należą do nich m.in.: BCAA, EAA, węglowodany, GABA, magnez czy popularny [...]
[...] choć nie są one produktami stricte mlecznymi. Ciężko im dorównać tak znanemu nam parmezanowi, który kryje w sobie prawie 1400 mg wapnia na 100 g, mimo wszystko istnieją produkty, które sprawiają, że spożywanie ich umożliwia nam zaspokojenie zapotrzebowania na wapń w organizmie. Tymi produktami są: mak - prawie 1300 mg wapnia na 100 g nasiona [...]
Na forum dość często pojawiają się tematy, w których to osoby rozpoczynające suplementację mają problem z przekonaniem rodziców odnośnie do tego, że produkty, jakie stosują, są bezpieczne, naturalne i nie ingerują w gospodarkę hormonalną. Dochodzi wręcz do sytuacji, gdzie osoby trenujące muszą chować suplementy przed rodzicami w szafkach, [...]
[...] albo zmielone bezpośrednio przez sprzedawcę w sklepie. Wtedy znamy skład i jakość produktu. Podsumowanie Jak widać, w lodówkach sklepowych mamy szansę dostać dobrej jakości produkty, o tym zapewniają nas producenci. Pytanie, czy można im całkowicie zaufać? Uważam, że zjedzenie gotowego mięsa mielonego dobrej jakości od czasu do czasu nie zaważy [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
[...] tego, że producenci mogą próbować wykorzystywać naszą niewiedzę. Na szczęście coraz większy procent osób czyta skład przed zakupem, wiele osób dzięki temu wybiera zdrowsze produkty, dbając o swoje dobro i swoich bliskich. Produkty te, które swoim składem są w stanie się poszczycić, mogą być ciekawym dodatkiem i alternatywą dla osób lubiących [...]
[...] można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z uwagi na brak demonicznego glutenu czy strawność. Oba produkty bez wątpienia mają swoje wady i zalety. Jednak, który z nich jest lepszy, gdy zsumujemy wszystkie za i przeciw? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć w tym [...]
[...] przekąską, ale też dodatkiem do deserów typu lody czy galaretki. Ponadto stanowić mogą idealny poczęstunek dla gości. Całkiem dobra cena mimo małego opakowania, ale za produkty bez cukru oraz bez glutenu płaci się dużo więcej. Minusy: wafelki nie są produktem ogólnodostępnym, zaopatrzyć się w nie można w sklepach Internetowych albo w [...]
Podstawą do uzyskania dobrych efektów sportowych jest odpowiednia dieta, treningi, regeneracja i suplementacja. To nieodzowne elementy budowania estetycznej sylwetki. Mimo że nie ma drogi na skróty, podpowiemy jak skutecznie budowanie sportowej formy i sylwetki. O co w tym chodzi? Monohydrat jest najprostszą formą kreatyny, na pewno da nam [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
[...] gdyż są one usuwane w procesie ekstrakcji. Natomiast niektórzy producenci dodają lignan do oleju lnianego, już po jego wytłoczeniu. Siemię lniane kontra olej lniany Oba te produkty są wartościowe. Natomiast nie są one sobie równe. Poniżej zestawienie tych dwóch produktów: Siemię lniane zawiera sporo błonnika, w przeciwieństwie do oleju [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
[...] and Drug Administration) zaleca spożycie 25 g błonnika. Nie jest to dużo, a i tak wiele osób ma z tym kłopot. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Kwas foliowy Wysokie ciśnienie krwi może być szczególnie szkodliwe dla kobiet w ciąży. Istnieje nawet pojęcie nadciśnienia ciążowego. Jeśli kobieta [...]
[...] nowotworami? Tak. Produkty, które silnie wpływają na oś insulina-IGF-1 są powiązane z wywoływaniem raka. Do tej kategorii należą: pizza, lody, ciasta, ciastka oraz wszystkie produkty fast food. Na razie stosownych ostrzeżeń nie ma na mleku, pudełkach pizzy czy czekoladach z cukrem, ale osobom, które interesują się tym zagadnieniem, sprawa jest [...]
Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]
Suplementy przedtreningowe są to produkty, których zadaniem jest przygotowanie organizmu do podjęcia intensywnego wysiłku, a także do podtrzymania tego stanu i dopilnowania, aby przez cały okres aktywności nie dochodziło do spadków energetycznych, a Ty mógłbyś cieszyć się treningiem. Produkty te oparte są głównie na stymulantach, substancjach [...]
Nawet robiąc tzw. masę, nikt nie chce doprowadzić do niekontrolowanego przyrostu tkanki tłuszczowej. Przejście na dietę z dodatnim bilansem kalorycznym stwarza ryzyko, że zjadane przez nas kalorie trafiają do różnych tkanek organizmu, niezależnie od tego, czy pochodzą one z tłuszczu, czy też węglowodanów. W tkance mięśniowej organizm jest w [...]
Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]
W badaniu Hamida Arazi opublikowanym na łamach „Toxicology Reports” sprawdzono, jak sterydy anaboliczno-androgenne wpływają na stres oksydacyjny związany z pojedynczą sesją siłową u wytrenowanych mężczyzn. Wzięło w nim udział 23 mężczyzn: 12 nie biorących SAA oraz 11 stosujących tego typu środki. Próbki krwi pobrano przed i po [...]
[...] wcale nie jesteś głodny? Pamiętasz, co to było? Chipsy? Ciastka? Paluszki? Podsumowanie Każdy z nas może mieć zupełnie inne zachcianki, ale zwykle będą się one opierały o produkty z cukrem, solą lub tłuszczem. Zbyt częste uleganie takim produktom nie tylko zwiększy ryzyko przybrania na wadze, ale też zaburzy pracę wielu rejonów w naszym [...]