[...] 20 z nich można wykryć we krwi. I znowu powtarza się tu historia, która dotyczyła wegan. Osoby, które kupują jedzenie organiczne, częściej wybierają warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, jedzą mniej mięsa i ogólnie wykazują bardziej prozdrowotny sposób odżywiania. To też może mieć wpływ na zakłócenie postrzegania żywności organicznej. [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
[...] powtarzam jak mantrę od 10 lat. Nadmiar mleka i produktów mlecznych (słodzone jogurty, maślanki, desery mleczne, batoniki, budynie, sery topione i inne wysoko przetworzone produkty) wyrządza ogromne spustoszenie w ustroju. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy produkt zawiera dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce (a tak się najczęściej dzieje z [...]
[...] orzechowego znajdziesz: Liczba kalorii: ok. 590 Białko: 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i minerały. Ze względu na mnogość gatunków, wartości [...]
Mleko i produkty mleczne (np. jogurty, sery żółte, topione, białe itd.) często wywołują nadmierną odpowiedź ze strony insuliny, dlatego są kontrowersyjne w czasie prób redukcji tkanki tłuszczowej. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może być skorelowane z kancerogenezą. Gdzie leży prawda? Tego nie wiemy. Warto pamiętać, iż przemysł [...]
[...] co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również badania, które wzajemnie sobie zaprzeczają. Istnieją jednak produkty, które można jednoznacznie zakwalifikować jako po prostu niezdrowe.
[...] odporność na ból i zmęczenie. Kakao jest tak powszechne i wszystkim znane, że raczej nikogo nie trzeba zachęcać do jego jedzenia, jednak warto w szczególności spożywać produkty z surowego kakao. Produkty przetworzone, takie jak mleczna czekolada czy kakao w proszku z dodatkiem cukru nie mają wiele wspólnego ze zdrowiem. Quinoa Inaczej [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]
Wiele lat temu pojawiła się moda na „oszukane posiłki” oraz model IIFYM, czyli zakładający, że można pozwalać sobie na znaczące odstępstwa od zdrowej diety, o ile nie przekraczamy w ten sposób dziennej podaży energii. W rzeczywistości pomysł „oszukanych posiłków” ma kilkadziesiąt lat. Kulturyści złotej ery wcale nie odżywiali się wzorcowo, często [...]
Świadomość na temat żywności i żywienia jest coraz większa, co jest rezultatem długich dekad dokładnych badań. Wiedza ta dociera coraz dalej, gdyż szerzona jest za pośrednictwem mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu. Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy [...]
[...] nasienia są również związane z dietą bogatą w czerwone mięso, rafinowane zboża, cukry, sól, tłuszcze i przetworzoną żywność, a ubogą w owoce i warzywa. Podsumowanie Niektóre produkty spożywcze i styl odżywiania wpływają na zdrowie seksualne mężczyzn. Aby dodać sobie wigoru i zwiększyć sprawność seksualną, sięgnij po pokarmy bogate we flawonoidy, [...]
Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]
[...] przy sobie paczkę gum, jeśli będziesz akurat danego dnia spożywać jakieś danie powodujące zgagę. Chleb pełnoziarnisty Zdaje się, że w przeciwieństwie do produktów tłustych, produkty z węglowodanami, bogate w błonnik, mają pozytywne działanie. Skład tych produktów powoduje relaksację dolnego zwieracza przełyku, przez CO zmniejszą się nieprzyjemne [...]
[...] że brakuje jednego lub więcej z tych niezbędnych aminokwasów. Dlatego weganie oraz wegetarianie powinni swoje posiłki planować z wyprzedzeniem, żeby dobrać odpowiednie produkty. Kluczem jest tutaj różnorodność. Jak zadbać o różnorodność przy jedzeniu samych strączków? Otóż właśnie o to chodzi, żeby nie zjadać jednego źródła białka. Jeżeli [...]
[...] i można je trzymać w szafce, lodówce lub zamrażarce przez dłuższy czas. Żeby nie ulegać pokusie i sięgać po niezdrowe i tuczące przekąski, warto zaopatrzyć się w wartościowe produkty spożywcze o wydłużonej zdatności do spożycia. Będziesz mogła cieszyć się zdrowymi posiłkami nawet wtedy, kiedy nie masz czasu pójść do sklepu po coś świeżego. Oto [...]
[...] Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak widzisz, nie wszystkie są złe. Kluczem do zdrowego odżywiania jest przede wszystkim świadomość. Szukając produktów, czytaj skład i [...]
Od wielu lat przestrzegam, iż mleko zawiera szereg hormonów, ale to wcale nie powinno być problemem. W mleku można znaleźć m.in.: prolaktynę, IGF-1, czynniki z rodziny PGE, kortykosteroidy, 5-alfa-steroidy, testosteron, progesteron, estrogeny. Teoretycznie wszystkie związki hormonalne dostarczane drogą pokarmową są utylizowane w wątrobie, co się w [...]
[...] zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są dalsze badania, aby odkryć wszystkie korzyści zdrowotne prebiotyków, ale [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]