Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz popularniejsze jednak stają się płatki jaglane, między innymi z uwagi na brak demonicznego glutenu czy strawność. Oba produkty bez wątpienia mają swoje wady i zalety. Jednak, który z nich jest lepszy, gdy zsumujemy wszystkie za i przeciw? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć w tym artykule.

Płatki jaglane – czym są?

Płatki jaglane są produktem otrzymywanym w wyniku mechanicznego zgniecenia ziaren prosa, czyli popularnej kaszy jaglanej. Ziarna prosa poddawane są działaniu pary o temperaturze bliskiej 90oC, przez kilkanaście minut. Następnym etapem produkcji jest suszenie, przebieranie odpadów i czyszczenie poprzez odwiew.

Produkt jest poddany dłuższej i bardziej inwazyjnej metodzie obróbki w porównaniu z płatkami owsianymi. Z tego też względu jest bardziej przetworzony. Z drugiej strony łatwiej strawny.

Płatki jaglane – wartości odżywcze, wady i zalety

Płatki te zawierają 3,3 g tłuszczu, ponad dwukrotnie mniej niż płatki owsiane. Ciężko to uznać za wadę czy zaletę. Jest jednak pewien wpływ na wartość kaloryczną produktu. Płatki jaglane między innymi w wyniku tego, że są produktem bardziej przetworzonym, zawierają zdecydowanie mniej błonnika – 2 g. Co będzie miało znaczenie w czasie redukcji tkanki tłuszczowej, kiedy często węglowodany obcinamy dość znacznie. Z kolei plusem w czasie budowania masy mięśniowej będzie mała ilość błonnika. Wtedy duża ilość węglowodanów w diecie może powodować zbyt wiele błonnika, a to np. wpłynie na problemy trawienne.

Wartości odżywcze

100 g produktu zawiera 374 kcal, w tym:

  • białka 12 g,
  • tłuszczu 3,3 g,
  • węglowodanów 74 g (w tym cukry proste 0 g, błonnik 2 g).

Witaminy: A, D, C 0 ug, E 0,05 mg, tiamina 0,42 mg, ryboflawina 0,29 mg, niacyna 4,7 mg, B6 0,75 mg, B12 0 mg.

Składniki mineralne: sód 0,4 mg, potas 220 mg, wapń 9,5 mg, magnez 100 mg, fosfor 240 mg, żelazo 4,8 mg, miedź 0,49 mg, cynk 3,4 mg, jod 5 ug, mangan 0,71 mg, chrom 0,8 ug, selen 16 ug.

Plusy: niska ilość błonnika, gdy ogólnie spożywamy sporo węglowodanów, szybkie w przygotowaniu, brak glutenu, 4 razy wyższa zawartość niacyny niż w płatkach owsianych - daje to 24% dziennego zapotrzebowania, prawie dwa razy mniej fosforu jest niewątpliwym plusem.

Minusy: cena ok. 3,5 zł/400 g, dostępność, przetworzenie produktu, niska ilość błonnika, gdy w diecie mamy mało węglowodanów, ogólnie mniejsza zawartość składników mineralnych.

Płatki owsiane – czym są?

Są produktem pozyskiwanym w wyniku obróbki owsa zwyczajnego. Owies poddawany jest oczyszczaniu, obłuszczaniu, a następnie zgniataniu, które nadaje mu formę płatków. Wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Pierwszy z nich jest najmniej przetworzony – ziarno poddane jest jedynie zgnieceniu. Płatki górskie dodatkowo są cięte, a błyskawiczne znacznie rozdrobnione. Proces technologiczny, jakiemu są poddawane, jest więc krótszy i mniej inwazyjny niż w przypadku płatków jaglanych. Z tego też względu, płatki owsiane wymagają większej obróbki przed ich spożyciem.

Płatki owsiane – wartości odżywcze, wady, zalety

Ilość tłuszczu w płatkach owsianych wynosi 7 g. Z tego też względu nie mogą one być długo przechowywane. Dość spora ilość tłuszczu, jak na zboże, spowodować może szybsze jełczenie produktu, co przekłada się na jakość i smak. Zawierają one aż 10 g błonnika. Można z nich tworzyć różnego rodzaju posiłki. Od zwykłej owsianki, przez omlety, nawet do ciast i deserów. Zmielone posłużyć mogą jako mąka owsiana.

Wartości odżywcze

100 g płatków owsianych dostarczy 379 kcal, w tym:

  • białka 13 g,
  • tłuszczu 7 g,
  • węglowodany 69 g (w tym cukry proste 1 g, błonnik 10 g).

Witaminy: A, D, C 0 ug, E 0,4 mg, K 2 ug, tiamina 0,5 mg, ryboflawina 0,2 mg, niacyna 1,1 mg, B6 0,1 mg, foliany 32 ug, kwas pantotenowy 1,1 mg, B12 0 mg.

Składniki mineralne: sód 6 mg, potas 362 mg, wapń 52 mg, magnez 138 mg, fosfor 410 mg, żelazo 4,3 mg, miedź 0,4 mg, cynk 3,6 mg, mangan 3,6 mg, selen 28,9 ug.

Plusy: niska cena, ok. 2 zł za 500 g, bardzo dobra dostępność, wysoka zawartość błonnika, istotna w dietach z niską podażą węglowodanów, 5 razy większa zawartość wapnia, prawie dwa razy więcej potasu 10% dziennego zapotrzebowania, nieznacznie więcej magnezu, prawie dwukrotnie więcej selenu 41% – istotne dla osób z problemami tarczycowymi.

Minusy: więcej tłuszczów skraca czas przechowywania produktu i powoduje możliwość szybszego jełczenia, częsta obecność plewów w niezbyt dobrze oczyszczonych płatkach, możliwa obecność lektyn, glutenu, spora ilość błonnika może być powodem problemów trawiennych w dietach ze znaczną podażą węglowodanów.

Wnioski

Analizując oba produkty stwierdzić należy, że zdecydowanie warto wprowadzać je w swojej diecie. Porównując jednak plusy i minusy obu, z uwagi na koszt, dostępność, wyższą zawartość składników mineralnych i mniejsze przetworzenie produktu, oraz więcej błonnika, płatki owsiane są bardziej wartościowym produktem. Nie warto jednak bazować tylko na nich, np. z uwagi na niską zawartość fosforu, prostotę obróbki czy mniejsze ryzyko wystąpienia problemów trawiennych w przypadku płatków jaglanych.

Komentarze (0)