Czego potrzebujemy:
- 70 g ksylitolu lub inny słodzik w odpowiedniej ilości
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody
- 110 g mąki orkiszowej
- 150 g płatków owsianych
- 50 g żurawiny
- 40 g gorzkiej czekolady
Jak wykonać:
Masło razem z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy - jajko, szczyptę soli, sodę, cynamon, mąkę, płatki, żurawinę i czekoladę. Wszystko dobrze mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Z masy formujemy ciasteczka o średnicy około 5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut.
Wartości odżywcze:
Otrzymujemy 20 ciastek.
Każde z nich to 100 kcal.
Bialko 2,3g, Tłuszcze 4,2g, Węglowodany 15g.
Nie trzeba trzymać w lodówce.
Smacznego!
Dobrym zamiennikiem masła jest banan :) U mnie się sprawdza