
Czego potrzebujesz:
- 125 g płatków owsianych
- 100 g dojrzałego banana
- 80 g masła orzechowego
- 15 g siemienia lnianego
- 30 g miodu
- 10 g ziarna ekspandowanego - ja użyłam gryki. może być też pokruszony wafel ryżowy
- 20 g daktyli lub moreli lub rodzynek
- 15 g pestek słonecznika
- 20 g gorzkiej czekolady - min 74% kakao
Jak przygotować:
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej zwartej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z masy uformować placek o grubości około 1 - 1,5 cm.
Dobra rada - ja przed pieczeniem dzielę masę na porcje - łatwiej się potem kroi.
Piec w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Jak batony wystygną, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Wartości odżywcze:
Całość 1568 kcal Białko 44,8g Tłuszcze 74,4g Węglowodany 185,6g
Jeśli podzielicie masę na 8 batonów, wartość odżywcza jednej sztuki:
196 kcal | Białko 5,6g | Tłuszcze 9,3g | Węglowodany 23,2g
Smacznego!
Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.

Ze mnie straszny łasuch, ciężko się powstrzymać od słodyczy. Prosty i fajny przepis, trzeba będzie spróbować zrobić w weekend. ;)
Rób i daj znać :) ja istatnio robię z dwóch porcji bo błyskawicznie znikają;)
Sylwia Twoje przepisy sprawiają że niedługo to będzie kulinarne forum :)
Super! Też spróbuję :)
Sylwia wymiata :)
omg!!! CHCECIE WIĘCEJ???
jasne! ja osobiście mam słodyczową obsesję ;)