Czego potrzebujesz:

  • 125 g płatków owsianych
  • 100 g dojrzałego banana
  • 80 g masła orzechowego
  • 15 g siemienia lnianego
  • 30 g miodu
  • 10 g ziarna ekspandowanego - ja użyłam gryki. może być też pokruszony wafel ryżowy
  • 20 g daktyli lub moreli lub rodzynek
  • 15 g pestek słonecznika
  • 20 g gorzkiej czekolady - min 74% kakao

Jak przygotować:

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej zwartej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z masy uformować placek o grubości około 1 - 1,5 cm.

Dobra rada - ja przed pieczeniem dzielę masę na porcje - łatwiej się potem kroi.

Piec w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Jak batony wystygną, udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Wartości odżywcze:

Całość 1568 kcal Białko 44,8g Tłuszcze 74,4g Węglowodany 185,6g

Jeśli podzielicie masę na 8 batonów, wartość odżywcza jednej sztuki:

196 kcal | Białko 5,6g | Tłuszcze 9,3g | Węglowodany 23,2g

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (6)
Lovac

Ze mnie straszny łasuch, ciężko się powstrzymać od słodyczy. Prosty i fajny przepis, trzeba będzie spróbować zrobić w weekend. ;)

0
makrosięzgadza

Rób i daj znać :) ja istatnio robię z dwóch porcji bo błyskawicznie znikają;)

0
tomaszS

Sylwia Twoje przepisy sprawiają że niedługo to będzie kulinarne forum :)
Super! Też spróbuję :)

0
gokuson

Sylwia wymiata :)

0
makrosięzgadza

omg!!! CHCECIE WIĘCEJ???

0
gawron9292

jasne! ja osobiście mam słodyczową obsesję ;)

0