Treści publikowane w tym dziale mają charakter informacyjny i stanowią wymianę doświadczeń użytkowników. Nie zastępują konsultacji lekarskiej, diagnozy ani indywidualnej porady medycznej.
W przypadku problemów zdrowotnych, podejrzenia choroby lub stosowania leków skonsultuj się z lekarzem lub wykwalifikowanym specjalistą.
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
0 dzień
Przeczytanych tematów
25
Cześć, jestem nowy na forum i prosiłbym o interpretację wyników.
Mam 33 lata, wzrostu 178 i 84 kg wagi. Ostatnimi czasy odczuwałem duży spadek energii i motywacji. Postanowiłem zrobić badania i wyszło to co wyszło. Co mogę z tym zrobić?
Dodam, że rok temu miałem próby wątrobowe i ten ALT też był lekko podwyższony - 55.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę
Zmieniony przez - Mefju93 w dniu 2026-03-25 08:27:08
Zmieniony przez - Mefju93 w dniu 2026-03-25 08:29:08
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
9350
Napisanych postów
83927
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
709404
Większość wyników masz ok tj morfologia, tarczyca, cukier, nerki bez zarzutu.Testosteron 437 niby w normie, ale raczej średni poziom, przy którym mogą już być spadki energii. ALT 75 (i wcześniej też podwyższony) czyli wątroba jest przeciążona. Najczęstsze powody znasz tj alkohol, dieta, nadmiar kcal, mało ruchu albo brak regeneracji.0 alkoholu na 4–6 tygodni,prosta, czysta dieta,ruch plus sen,opcjonalnie: NAC, omega-3, wit. D Po 4–6 tyg. powtórz ALT, AST, GGTP. Na ten moment to wygląda bardziej na styl życia niż poważny problem
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
0 dzień
Przeczytanych tematów
25
Dzięki za odpowiedź! Właśnie zacząłem przyjmować witaminę D, bo wyszedł mi niedobór - poziom 23. Zawsze testosteron miałem na poziomie 600-750, dlatego bardzo się zdziwiłem, że aż tak spadł. Suplementy jakie włączyłem to: ibuvit d3 4000 Omega 3 w dawce 2 kapsułek (epa + dha 550). Kupiłem też NAC w dawce 600 mg w jednej tabletce, tylko nie ma obycia z tym suplementem. Jak najlepiej go przyjmować?