Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Preparaty z rodziny SARM miały być alternatywą dla sterydów anaboliczno-androgennych. Do grupy selektywnych modulatorów receptora androgenowego zaliczamy substancje takie jak np.: ostaryna, LGD-4033, MK-0773, MK-3984, BMS-564929, LGD-12107, LGD-2226, RAD-140. Większość nazw SARM jest kodowa i dobrze zgadujecie - nie zostały do końca sprawdzone [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
Zbyt niski poziom podaży białek w diecie jest śmiertelnie niebezpieczny. Organizm bowiem jest w stanie z białek wytworzyć substancje energetyczne, natomiast nie ma możliwości wyprodukowania substancji budulcowych z tłuszczy i węglowodanów. Odżywienie białkowe ważne jest jednak nie tylko dla samego życia, ale również dla efektywnego funkcjonowania [...]
[...] produkty zawierają dodatek soli i cukru. Jeżeli zależy ci na uzyskaniu jak najwięcej korzyści, wówczas szukaj produktów bez tych dodatków. Niektóre z nich mają dodatek odżywki białkowej. Jest to dobra opcja dla osób, które szukają dodatkowych źródeł tego makroskładnika. Biorąc jednak pod uwagę założenia weganizmu, trzeba zweryfikować, jakie [...]
Potrzeby żywnościowe świata cały czas rosną i cały czas poszukuje się produktów o wartości odżywczej pozwalającej na ekonomiczne i zrównoważone „karmienie” 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Odżywka węglowodanowo-białkowa jest dość popularnym produktem, jeżeli chodzi o wybór pierwszej odżywki osób rozpoczynających treningi. Zazwyczaj zaleca się wykorzystać masówkę osobom, które mają problemy z przytyciem, jako formę wsparcia dietetycznego, umożliwiającą podbicie kalorii. Na temat gainera powstało jednak wiele mitów, które czasem [...]
Maszyny zazwyczaj postrzegane są jako mniej ambitny i zastępczy wariant treningowy. Przyczyną tego typu opinii jest m.in. to, że ruch prowadzony przez nie jest “sztywny” i nie daje możliwości manewrowania w trakcie jego wykonania. Wymuszają one sztywną płaszczyznę poruszania się obciążenia, co niekoniecznie jest rozwiązaniem optymalnym. Ściąganie [...]
Trening siłowy z wykorzystaniem metody 3/7 zapewnia większe przyrosty masy mięśniowej i siły, w porównaniu do klasycznego treningu siłowego. Dzieje się tak, gdyż metoda 3/7 powoduje większy stres metaboliczny - tak twierdzą belgijscy naukowcy z Universite Libre de Bruxelles, a wyniki opublikowali na łamach “European Journal of Applied [...]
Nielicznym znane jest wykorzystanie metody tzw. piku hormonalnego, który osiągamy poprzez trening dużych grup mięśniowych (jak np. nogi). Trik polega na tym, aby wraz z ciężką grupą mięśniową, na jednej sesji treningowej, dodać ćwiczenia partii mięśniowej, którą chcemy poprawić. Przykładowo, wykonujemy ciężki trening nóg, po którym wykonujemy [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
Analogiczne pytanie zadaje bardzo dużo osób, które po zakończeniu sezonu plażowego rozpoczynają bój o kolejne kilogramy mięśni. W tym czasie zmienia się ich nastawienie, przygotowani są na pogorszenie wizerunku w lustrze, często inne są treningi siłowe - większa ilość ćwiczeń złożonych np. z wykorzystaniem sztangi, w górę idą stosowane ciężary, a [...]
[...] alternatyw dla mięsa, takich jak tofu, fasola, soczewica i orzechy. Niemal w każdym przepisie, zamiast mięsa można dać taką samą ilość tofu. Mając do dyspozycji kompleksowe odżywki białkowe, uzyskanie odpowiedniej ilości kompletnego białka nie jest już problemem. Co się zatem dzieje, kiedy przestajesz jeść mięso? Poza wyżej wymienionymi [...]
Naukowcy twierdzą, iż mamy do czynienia z kryzysem związanym z używaniem mediów społecznościowych przez nastolatków i dzieci. Półtora roku po tym, jak amerykański lekarz medycyny, chirurg generalny Vivek Murthy, zwrócił uwagę na narastające objawy depresji, lęku i myśli samobójczych wśród dzieci i młodzieży znaleziono prawdopodobną przyczynę [...]
Linki i wyciągi dają nam możliwości utrzymywania stałego napięcia mięśniowego, co przekłada się na nieco inny bodziec, niż ten, który otrzymujemy, trenując na ciężarach wolnych. Warto czasem zaskoczyć mięśnie i "przejść" z hantli czy też sztangi na wyciągi, które potrafią być wysoce efektywne w treningu małych grup mięśniowych. Uginanie [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. W związku z tym, że przypadek drugi będzie po części [...]
Przedramiona należą do tej grupy mięśniowej, która najczęściej nie musi być traktowana osobnymi ćwiczeniami. Wystarczy, że wykonujecie ciężkie wielostawowe ćwiczenia, które podnosicie siłą własnego chwytu, bez haków czy treningowych pasków, a przedramiona w wyniku adaptacji powinny zwiększać swoją masę. Jednak nie każdy ma tyle szczęścia. [...]