Pole Dance cieszy się coraz większą popularnością i zaczyna być traktowane jak każda poważna dyscyplina sportowa. Potocznie zwany - taniec na rurce, nabrał rozpędu i stworzył wiele różnych kierunków. Poza tanecznym, sensualnym, coraz częściej można się spotkać ze sportowo-gimnastycznym podejściem. Oba wymagają poznania tajników techniki [...]
Martwy ciąg to jedno z najlepszych ćwiczeń wielostawowych angażujących niemalże całe ciało do pracy. Jeśli możesz i potrafisz je wykonywać, nie rezygnuj z niego! Umieść je w swoim planie treningowym. Jeśli jednak z jakiegoś powodu masz problem z wykonywaniem martwych ciągów i szukasz alternatywnych rozwiązań, znajdziesz je w tym artykule. [...]
[...] Choć, jeśli faktycznie trening był wymagający, a tych tłuszczów, które zjemy po treningu, nie będzie zbyt dużo, nic złego się nie stanie. Skupmy się jednak na węglowodanach. Jakie węglowodany po treningu siłowym? Nieco przekornie odpowiem pytaniem na pytanie: Dlaczego nie zacząć uzupełniać węglowodanów już w trakcie treningu…? Gdy będziemy je [...]
Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]
Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą, odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali. Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny. [...]
Intensywny wysiłek fizyczny, który wykonujesz kilka razy w tygodniu w celach wsparcia budowania masy mięśniowej, stanowi podstawę rozwoju sylwetki. To właśnie dzięki temu, że mięśnie są przeciążone, otrzymują swego rodzaju sygnał, który zawiadamia o tym, że organizm ciężko pracuje i potrzebne są mu duże oraz silne mięśnie. Jednak, aby doszło do [...]
[...] jakość pokarmu (wysoko przetworzone wyroby), ale też nierównowagę hormonalną. Biorąc pod uwagę umiarkowane koszty podstawowej diagnostyki, jest to z wszech miar zalecane. Jakie są objawy nadmiaru prolaktyny? Bardzo zróżnicowane, ciężkie (u niektórych mężczyzn) lub łatwe do uchwycenia (u kobiet przed menopauzą). Często występują: spadek [...]
W obecnych czasach cukier dominuje praktycznie w każdym produkcie. Z tego też względu tak bardzo widoczny jest wśród społeczeństwa wzrost występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak: insulinooporność, cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, wzrost ryzyka zawału serca czy dolegliwości od strony układu trawiennego. Wraz z otyłością podupada nasze [...]
Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Aminokwasy egzogenne (EAA) to te aminokwasy tworzące białka naszego ciała, w tym białka mięśniowe, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie jest w stanie pokryć w pełni podstawowego zapotrzebowania na nie. Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczane są więc następujące aminokwasy: leucyna, [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Wybór odpowiednich węglowodanów bywa niekiedy utrudniony. Niełatwo znaleźć rzetelne informacje, które by można było dopasować pod nasze oczekiwania, aby wesprzeć się jakimiś danymi. Sprawia to, że wiele osób błędnie ocenia możliwości danego produktu węglowodanowego lub wykorzystuje go po prostu w sposób niewłaściwy. Niżej zaprezentowano więc [...]
Część osób poleca spożywanie owoców w okresie potreningowym, inni przekonują, że owoce zawierają zbyt dużo fruktozy i zalecają przyjmowanie odżywek węglowodanowych opartych na węglowodanach złożonych. Tak czy inaczej, spożywanie owoców niesie szereg różnego typu korzyści. Tych owoców powinieneś spróbować po treningu! Banany Są stosunkowo bogate w [...]
Coraz częściej widzimy młodzież oraz osoby dorosłe w pozycji, która przypomina naszych przodków. Chodzi tutaj o zrotowane stawy barkowe do środka, wysuniętą obręcz barkową do przodu, jak i zaokrąglone plecy. Mamy wtedy do czynienia z nienaturalnym ustawieniem nie tylko odcinka piersiowego kręgosłupa, ale również głowy. Osoby mające taką wadę [...]
Gdy decydujemy się na odchudzanie, zwykle mamy swoje wyobrażenie, w których partiach ciała chcielibyśmy ujrzeć największe zmiany. Niestety miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej nie jest możliwe. Nic nie da robienie samych brzuszków po to, by stracić trochę w obwodzie. Zatem, w których miejscach chudniemy w pierwszej kolejności? Istnieje kilka [...]
Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]