W pierwszej części rozprawiłem się z uniwersalnymi pytaniami o „tuczące ziemniaki” oraz o aeroby służące do spalania tkanki tłuszczowej. Pora na kilka, kolejnych nader często spotykanych pytań. Podsumowując: małe ilości węglowodanów nawet z kiepskich źródeł takich jak przekąski np. żelki, paluszki, słodycze, lody - wcale nie muszą uniemożliwiać [...]
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
[...] artykuły dotyczące treningu siłowego i osteoporozy. Tym razem chciałem podsumować wpływ treningu na zdrowie i przedstawić jego aspekty w szerszym kontekście zdrowia. Jakie korzyści daje trenowanie na siłowni? Na jakie układy naszego ciała ma wpływ? Regularny wysiłek przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy [...]
Ciąża to wyjątkowy czas dla każdej kobiety. Oczekiwanie na potomstwo nie zawsze bywa łatwe. Większa senność, mdłości, coraz więcej trudności z poruszaniem się ze względu na rosnący brzuch — to tylko część dolegliwości, które sprawiają, że część z pań zastanawia się, skąd się wzięło powiedzenie, że okres ciąży to taki wspaniały czas. Każda z nas [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
Utrzymanie dobrej kondycji układu odpornościowego jest kluczowym elementem, który zapobiega infekcjom i chorobom. Właściwy styl życia, spożywanie wysokowartościowych pokarmów, jak i stosowanie odpowiednich suplementów, skutecznie wspomaga utrzymanie zdrowia. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Odporność organizmu człowieka jest [...]
Anglojęzyczny skrót BCAA stosowany jest w odniesieniu do trzech aminokwasów: leucyny, izoleucyny i waliny. Aminokwasy te nazywane są potocznie aminokwasami rozgałęzionymi, albowiem są to jedyne aminokwasy charakteryzujące się rozgałęzionymi łańcuchami węglowymi. Aminokwasy rozgałęzione wchodzą w skład białek organizmu, tworząc łącznie największą, [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
W obecnym świecie trudno uciec od słowa stres. Stresujemy się podczas zajęć lekcyjnych. Nadgorliwy szef w pracy podbija poprzeczkę stresową, jeszcze wyżej. Stresujemy się sytuacją rodzinną, naszym zdrowiem i gdy Internet działa zbyt wolno oraz wieloma, wieloma innymi rzeczami. Melisa - Melissa officinalis Tradycyjnie kojarzona jest z efektem [...]
O tym, że są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz że zawierają cenne kwasy tłuszczowe, wie niemal każdy z nas, ale mimo to spożycie ryb jest w Polsce zdecydowanie zbyt niskie. Na pewno spory wpływ na tę sytuację ma cena, która czasem pozostawia wiele do życzenia, ale też w ostatnim czasie pojawiło się wielu wegetarian, którzy nie jedzą między [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
Osoby trenujące na siłowni często popełniają błędy, stają się też ofiarami nieporozumień, które oddalają je od założonych celów. Tym razem artykuł postanowiłem poświęcić płci pięknej. Poniżej znajdziecie listę 10 błędów, jakie popełniają trenujące kobiety oraz na co należy zwrócić uwagę, aby ich unikać. Bazowanie na sokach Ostatni element naszej [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
Bardzo często jestem pytany o najróżniejsze kwestie, niestety często przy okazji różnych spotkań. Taka konsultacja powinna być płatna, być może ukróciłoby to falę pytań, które ciągle napotykam. Cóż, przybliżę kolejny raz, elementarne i bardziej skomplikowane kwestie związane z treningiem czy dietą. Pytanie nr 2: Czy należy trenować co najmniej 30 [...]
Trening aerobowy jest korzystny dla układu sercowo-naczyniowego, kontroli ilości tkanki tłuszczowej, utrzymania VO2 max, ogólnej sprawności, obniżania stanu zapalnego, stanu układu ruchu, przeciwdziałania miażdżycy, cukrzycy i kancerogenezie. Okazało się, że rozpad białek (mierzony poprzez znakowaną leucynę i fenyloalaninę), utlenianie leucyny i [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]