Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety. W Stanach Zjednoczonych wartość sprzedaży suplementów diety przekroczyła 40 mld USD, przy czym suplementy dla sportowców stanowią zaledwie 14% całkowitej sprzedaży. Wyniki: trening siłowy i oba protokoły suplementacji średnio zwiększył ilość IGF-1 w mięśniach o 67% kreatyna zwiększała [...]
Spacerowanie jest jedną z naturalnych, dostępnych dla każdego form ruchu. Niestety, w XXI wieku wyraźnie wyszło z mody. Przyczyniło się do tego spopularyzowanie pojazdów silnikowych, elektrycznych hulajnóg, deskorolek i rowerów. Podsumowując Zalecane jest spacerowanie minimum 15 minut dziennie, a jeśli to możliwe, należy spacerować co najmniej 30 [...]
Aktualizacja 12.05.2021 Kwas gamma aminomasłowy jest aminokwasem, którego działanie polega głównie na łagodzeniu aktywności układu nerwowego poprzez wpływ na gospodarkę neuroprzekaźników. Oznacza to, że zastosowanie suplementu przed planowanym snem przyczyni się do wprowadzenia organizmu w stan wyciszenia, co pomoże szybciej zasnąć i przełoży się [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
[...] to dane pochodzące z badań na ludziach. Nieleczeni pacjenci z nadciśnieniem tętniczym pierwotnym (o nieustalonej przyczynie) mają wyższe stężenia insuliny na czczo i po posiłku niż osoby z prawidłowym ciśnieniem tętniczym dobranym pod względem wieku i płci, niezależnie od masy ciała; istnieje bezpośrednia korelacja między stężeniem insuliny [...]
[...] i porannego biegu, po czym Eddie przyjmuje suplementy diety i spożywa śniadanie. Pierwszym posiłkiem Halla tego dnia był stek, jajka, tosty na zakwasie i warzywa. Po posiłku rozpoczął pierwszą sesję treningową, która ma przygotować go do walki w MMA w 2024 roku. Potem Hall zjadł lunch składający się z kurczaka i warzyw, a następnie [...]
[...] Krócej zalegają w żołądku i szybciej robimy się po nich ponownie głodni. Sam fakt gryzienia, jedzenia i przeżuwania wpływa na wydłużenie czasu konsumpcji i wyższą sytość po posiłku. Jeśli decydujesz się na koktajl, to niech będzie on wysokobiałkowy. Podsumowanie Wieczorne podjadanie to częsty problem zwłaszcza w trakcie stosowania diet z [...]
Wspólną nazwą witaminy E określanych jest 8 podobny cząsteczek, podzielonych na 2 kategorie – tokoferole i tokotrienole. Wszystkie te formy są aktywne biologicznie, chociaż za najbardziej bioaktywną formę i prawdziwą niezbędną witaminę uznawany jest jedynie alfa tokoferol, ponieważ tylko ta postać wiąże się preferencyjnie z odpowiednim białkiem [...]
[...] dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe przekąski. Tylko dwa produkty spożywcze przekroczyły limit 2% ilości kwasów tłuszczowych trans, ale większość charakteryzował zbyt [...]
Osoba rozpoczynająca swoją wspaniałą przygodę z siłownią jest w idealnym momencie. Jest wolna od wszystkich błędów, którymi cechuje się większość z nas, długo korzystających z dobrodziejstw siłowni. Nie popełniła jeszcze żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Odpowiednie wypróżnianie jest istotne dla zachowania zdrowia, ale też komfortu w ciągu dnia. Nie ma nic gorszego niż cierpienie z powodu częstych zaparć lub biegunek. Bóle brzucha, uczucie ciężkości, dyskomfort. Co zrobić, by tego uniknąć? Co zrobić, by nie mieć problemów z wypróżnianiem się? Podsumowanie Wprowadzenie zaproponowanych rozwiązań [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
[...] 15% węglowodanów i 75% tłuszczów W badaniu wzięło udział 14 zdrowych kobiet bez otyłości. Wyniki eksperymentu Stężenia greliny gwałtownie spadły po obu posiłkach, ale po posiłku węglowodanowym jej maksymalny procentowy spadek był istotnie większy niż po posiłku tłuszczowym (Komentarz: grelinę uznaje się za hormon głodu, pobudza też [...]
[...] Ziemniaki stanowić mogą wartościowy i użyteczny pod względem poprawy kontroli łaknienia składnik diety odchudzającej. Warto pamiętać, że uczucie najedzenia się po posiłku ma istotne znaczenie dla tego, kiedy i jak bardzo będziemy znowu głodni. W wypadku diet odchudzających, kiedy spożywamy mniej kalorii, niż organizm potrzebuje, [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
Czy mężczyznom łatwiej jest schudnąć niż kobietom? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że mężczyźni mają dużo łatwiej, zarówno w kwestii budowy mięśni, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Dokonują kilku zmian w swojej diecie, trochę mocniej popracują na treningach, a kilogramy spadają. Podsumowanie W początkowym etapie mężczyźni szybciej tracą na [...]