Otyłość jest poważnym problemem zdrowotnym i co do tego nie powinniśmy mieć żadnych wątpliwości. Waga wpływa na wiele obszarów zdrowia fizycznego, ale również dotyka kwestii samopoczucia i może prowadzić do depresji. O ile podejście psychiczne możemy kształtować w kierunku akceptacji siebie i kierować się elementami wyparcia, że nasza nadwaga nie [...]
[...] Wyniki: Leucyna pojawiała się we krwi szybciej po spożyciu samych białek niż po zjedzeniu całych jajek. Całkowita dostępność leucyny w osoczu w ciągu 300 minut po posiłku była podobna, gdy porównano spożycie całych jajek (68%) i białka jaj (66%). Nie odnotowano różnicy w bilansie leucyny w ustroju. Oba rodzaje posiłku miały wpływ na [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
[...] magnetycznym. Okazało się, że zupy zwalczają grelinę niemal dwukrotnie dłużej niż inne posiłki. Uczestnicy eksperymentu po zjedzeniu zupy czuli się syci dłużej niż po posiłku w stałej formie. Bardzo ważna jest również regeneracja i unikanie stresu. Stres w dużym stopniu wpływa na produkcję grelinę oraz kortyzolu, co nie jest korzystne dla [...]
[...] ilość regulatora łaknienia PYY, ale także leptyny i insuliny. Spadek stężenia leptyny stymuluje głód, gdyż większe stężenia leptyny w ustroju oznaczają sytość. U osób po posiłku mieszanym, „zróżnicowanym” (51.1 g węglowodanów + 12.6 g tłuszczu + 36 g protein) już po 60 minutach obserwowano wzrost stężenia leptyny u badanych [...]
[...] bocznego w spoczynku oraz 3 i 24 h po zakończonych ćwiczeniach u osób, które wcześniej przyjmowały kreatynę (lub placebo) przez 5 dni. W ciągu pierwszych 3 godzin po posiłku osobnikom podawano napój zawierający maltodekstrynę (0,3 g na kg masy ciała ) i białko (0,08 g na kg masy ciała). Wyniki: kreatyna spowodowała silniejszą ekspresję [...]
Jedzenie to istotny element naszego życia. Jest to nie tylko nasza energia, ale także źródło istotnych składników odżywczych wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie da się ukryć, że jest to także część naszego życia towarzyskiego. Zdarza się jednak, że siedząc w domu, czy samochodzie non stop coś podjadamy. I to nie z głodu, czy [...]
[...] układem pokarmowym, które mogą czuć dyskomfort lub złe samopoczucie po zażyciu wszelakich tabletek i kapsułek powinny przyjmować porcję różeńca górskiego w trakcie, lub po posiłku. Osoby, które dobrze tolerują wszelkiego rodzaju preparaty, nawet przyjęte te na czczo spokojnie mogą spożyć preparat bezpośrednio przed posiłkiem. Najlepsza pora [...]
Zespół metaboliczny jest poważną patologią XXI wieku. W USA już w 2005 r. według kryteriów przyjętych przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną (IDF) dotykał on ~40% mężczyzn i 38% kobiet, z kolei według kryteriów National Cholesterol Education Program zespół metaboliczny występował u 34.5% osób. Należy dodać, iż w ciągu ostatnich kilkunastu [...]
[...] płci męskiej. Podawano im mleko odtłuszczone, mleko wzbogacone wapniem lub zupę z rukwi wodnej. Pokarmy oznakowano za pomocą 30 mg 44Ca. Krótko po spożyciu znakowanego posiłku każdemu osobnikowi podano dożylną dawkę 3 mg 42Ca. Wchłanianie wapnia ustalono na podstawie próbek krwi oraz moczu zebranych 24-72 godziny później, stosując [...]
[...] Kapsaicyna wzmaga wytwarzanie ciepła poprzez zwiększenie wydzielania adrenaliny i noradrenaliny. Zaobserwowali większy wzrost wydatku energetycznego bezpośrednio po posiłku zawierającym czerwoną paprykę w porównaniu z grupą kontrolną. Kapsaicyna w odróżnieniu od beta-mimetyków jest legalna do stosowania przez sportowców, a wydaje się [...]
[...] węglowodanowa korzystnie wpływa na osiągi przy podawaniu w ilości ≥ 1,3 g na minutę pracy, u kobiet, młodzieży, starszych biegaczy i osób rywalizujących w warunkach po posiłku lub ładowaniu węglowodanami mogą występować inne warunki, wymagające dalszych badań. 11 mężczyzn było badanych przy 3 okazjach w trakcie biegu do wyczerpania, w [...]
[...] efekt berberyny był podobny do działania metforminy. Po zastosowaniu berberyny odnotowano: spadek stężenia glukozy na czczo o ~35% 44% spadek stężenie glukozy we krwi po posiłku znaczący spadek stężenia hemoglobiny A1c (o 2 punkty procentowe); parametr obrazuje glikemię (stężenie cukru we krwi) w ostatnich 2-3 miesiącach spadek stężenia [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
[...] 10mg ALC 150mg Wyżej wymienione składowe zazwyczaj wykorzystać mogą osoby zaawansowane, nie tylko przed ważnym egzaminem, ale i w przypadku “ostatniej deski ratunku”, aby zarwać nockę nad książkami, gdy przypomni się nam dzień przed że mamy zaliczenie. Substancje należy przyjąć 2h po posiłku, 30-40 minut przed planowaną aktywnością umysłową.
Witamina A to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do której to grupy zaliczamy również witaminę D, E i K. Witamina A nie jest związkiem jednorodnym. Pod nazwą witaminy A rozumiane są trzy związki z grupy tzw. retinoidów: retinol, retinal i kwas retinowy. Do grupy witaminy A zaliczane są również roślinne barwniki karotenoidowe, takie jak [...]
Cukrzyca jest niezwykle poważnym problemem XXI wieku, uważa się ją za metaboliczną chorobę naczyń. Wbrew obiegowym opiniom zabija nie tyle podwyższone stężenie cukru we krwi, ile inne, liczne powikłania tej choroby. Podsumowanie Wiele wskazuje, że berberyna może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, insulinoopornością (wstępną fazą cukrzycy typu 2), [...]
[...] i innych cząsteczek wiązanych ze stresem. Czy aspiryna ma wpływ na glikemię? Okazało się, że wysokie dawki kwasu acetylosalicylowego zmniejszają hiperglikemię na czczo i po posiłku u pacjentów z cukrzycą typu 2. W wielkim skrócie mechanizm wygląda następująco: Nadmiar cukrów prostych, węglowodanów z innych źródeł => podwyższony poziom glukozy [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]