[...] w 100g, 0g tłuszczu, 0,7g białka i 22g węglowodanów. i mmmmm...Malina o podobnej kaloryce. Nie jesteśmy jedynie pewni czy będziesz w stanie poprzestać na porcji 100g... Z czym zjeść nasze owoce w żelu? Przede wszystkim ze smakiem, bo inaczej się nie da! Owoce w żelu będą też doskonałym dodatkiem do gofrów, omletów, naleśników czy nawet [...]
W pierwszej części tego artykułu starałem się podpowiedzieć, jak zoptymalizować zarówno godziny, jak i spożycie makroskładników tak, aby trening wykonywany podczas redukcji przy zastosowaniu diety JEM / NIE JEM - przerywany post (IF) był jak najbardziej efektywny i pozwolił na, choć minimalne przyrosty tkanki mięśniowej przy zachowaniu głównego [...]
Rękawiczki są częścią naszej garderoby, która ma za zadanie chronić dłonie przed zewnętrznymi czynnikami. Nosimy je w chłodne dni, używamy do sprzątania, by chronić dłonie przed chemikaliami, ubieramy na rower czy trening siłowy. Rękawiczki są dostępne w różnych wersjach w zależności od przeznaczenia. My oczywiście skoncentrujemy się na tych [...]
[...] Rekordowo działał tutaj stewiozyd oznaczony przez autorów badania numerem 14, który aktywował receptor androgenowy o ponad 30% silniej od testosteronu. Jeżeli się więc zastanawiasz – czym słodzić zamiast cukru (?), a jednocześnie dbasz o masę i siłę swoich mięśni, to wartym uwagi wyborem będzie stevia. Sławomir Ambroziak Materiał reklamowy
[...] szczególnie jeśli dana osoba stosuje model intermittent fasting (czyli wydłuża nocny post na kolejne godziny, u niej śniadanie może wypadać po południu). Niemniej czym innym jest obserwowanie danej grupy przez kilka-kilkanaście tygodni, a np. wiele lat. Wpływ na masę ciała, otłuszczenie, metabolizm może być zupełnie inny w perspektywie [...]
[...] stan skóry poprzez zwiększenie stężenia IGF-1 w osoczu. Komentarz Nie należy spodziewać się dużego wzrostu stężenia IGF-1, szczególnie po tak niewielkiej porcji białka, bo czym jest 10 g kolagenu dziennie wobec całej dziennej podaży protein, nawet u przeciętnej osoby. Niemniej ornityna nie jest jedynym aminokwasem, który może zwiększać stężenie [...]
[...] życie i nie przybierają na wadze w średnim wieku. Są nie tylko bardziej aktywni w codziennym życiu, ale znajdują czas na bardziej ustrukturyzowane treningi. Nie jest niczym niezwykłym, że mieszkańcy Okinawy w wieku 80 i 90 lat wykonują energiczne ćwiczenia. Prosta i nieprzetworzona dieta A co z nawykami żywieniowymi? Podejście do [...]
[...] kofeina ma wpływ na regenerację po treningu siłowym? Niemożliwe? Cóż, niewiele na to wskazywało, ale mamy nowe badania. Może po prostu nikt się na tym nie koncentrował? Na czym polegał eksperyment? W badaniu nie mogły brać udziału osoby regularnie stosujące kofeinę (>200 mg tygodniowo; filiżanka kawy ma kilkadziesiąt mg kofeiny). Uczestnicy [...]
Cukier to substancja, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Kochają ją głównie dzieci i łasuchy, ale także producenci przetworzonej żywności. Nienawidzą z kolei dietetycy i wszyscy fanatycy zdrowego odżywiania. Znajduje się on niemal w każdej pakowanej żywności, nie tylko w słodyczach, ale także w sosach, mrożonych gotowych obiadach, pieczywie, a [...]
Bariery wytrzymałości ludzkich mięśni są regularnie przełamywane. Dystanse, które obecnie robią wrażenie to już nie tylko maratony, a ultramaratony, które osiągają nawet do 245 km (w przypadku wydarzeń jednoetapowych) i pokonuje się je z reguły w czasie do 48 godzin. Przygotowania do tak długich wyścigów wymagają zupełnie innego podejścia [...]
[...] Ustalono wówczas, że warzywa zachowały ich najwięcej, gdy były gotowane w kuchence mikrofalowej. Największe straty zaobserwowano w długim gotowaniu w wodzie. O czym warto pamiętać, jeśli chcemy gotować warzywa w kuchence mikrofalowej bez utraty dużej ilości składników odżywczych? Po pierwsze, używaj małej ilości wody. Po pierwsze, [...]
Choroba niedokrwienna serca (ChNS) jest rezultatem ograniczonego dopływu krwi do mięśnia sercowego. W ponad 95% przypadków przyczyną ChNS jest zmniejszenie przepływu wieńcowego spowodowanego miażdżycą tętnic wieńcowych, dlatego celem opisu tego zespołu chorobowego często zamiennie stosuje się termin „choroba wieńcowa”. Określenie choroba wieńcowa [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] jeszcze związki, które mogą zapewnić zupełnie inne korzyści fizjologiczne, a jednak również ukierunkowane na opóźnianie zmęczenia i poprawę wydajności pracy mięśni. Z czym łączyć beta-alaninę i cytrulinę? Z reguły, kiedy sięga się po beta-alaninę i cytrulinę, stosuje się również kofeinę i kreatynę czy argininę, a niekiedy również dwuwęglan [...]
Nick Walker jest znanym zawodnikiem kategorii Men's Open. W 2021 roku wygrał New York Pro i Arnold Classic, po czym w swoim debiucie w Mr. Olympia zajął piąte miejsce. W zeszłym roku był już trzeci za Derekiem Lunsfordem i Hadi Choopanem, a w tym roku startując w marcowych zawodach Arnold Classic, zdobył srebro. Zawody Mr. Olympia 2023 zaczynają [...]
[...] tylko jedną osobę. Mimo najszczerszych chęci partner może mieć problem z asekuracją dwóch rąk, gdy ciężary są prowadzone niezależnie od siebie. Decyzja należy do Ciebie. O czym warto wiedzieć? Z tego powodu należy podjąć decyzję. Jeśli czujesz się bezpiecznie, masz zapas siły, to hantle mogą być dobrym rozwiązaniem. W sytuacji awaryjnej hantle [...]
[...] progresu, dodatkowa, spontaniczna aktywność fizyczna. i wiele innych. Po kilku tygodniach, może miesiącach stosowania diety, straciłaś kilka kilogramów, w związku z czym możesz mieć obecnie inne zapotrzebowanie kaloryczne. Choć na treningu z pewnością angażujesz się jak mało kto, to zastanów się, czy przypadkiem nie masz teraz mniej siły [...]
[...] wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich współautorów publikacji. Według szeroko dostępnych danych jajka nie są dobrym źródłem witaminy B12 i [...]
Witamina C jest jednym z najważniejszych elementów diety o znaczeniu odpornościowym. Jej działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek i regulacji odpowiedzi komórek immunologicznych na infekcje, a jej niedobory mogą wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami na tym tle. Witamina C w infekcjach gardła Witamina C w związku ze swoimi [...]
Pestki moreli nie są tak smaczną przekąską jak orzechy. Są dosyć gorzkie. Zresztą nie można jadać ich zbyt dużo; dwie, góra trzy dziennie. Ten limit wyznacza amigdalina – ich substancja aktywna biologicznie, która w większych dawkach może być toksyczna. Skąd więc tak wielka popularność pestek moreli? Nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” Na koniec [...]