[...] że desery mleczne powodują większość chorób zabijających współczesnych ludzi (od otyłości, przez oporność insulinową, cukrzycę, skończywszy na raku), to naprawdę nie mamy o czym rozmawiać. Dostaniesz raka i jest to prawie pewne. Dlaczego? Bo zjadasz wysokoprzetworzone produkty, które są szkodliwe dla zdrowia. Nie ma tu żadnego znaczenia dodatek [...]
[...] Rozjaśnia skórę, zapobiega hiperpigmentacji i pomaga usunąć ciemne plamy. W intensywnym wsparciu kondycji skóry zaleca się przyjąć 100 mg witaminy E dziennie. O czym należy pamiętać? Optymalny poziom wody w organizmie jest podstawą zdrowej skóry. Witaminy A, D, E skutecznie chronią skórę i utrzymują jej promienny wygląd. Witamina C, [...]
Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]
[...] zwiększała stężenia poziomy DHEA-S endogennego do poziomu nieznacznie większego, niż u młodego dorosłego, stężenie kortyzolu w surowicy pozostało niezmienione, w związku z czym stosunek siarczanu dehydroepiandrosterionu do kortyzolu został zwiększony do poziomu występującego w okresie pokwitania (10: 1), u kobiet stężenie androstenedionu, [...]
GMO budzą postrach, jeszcze większy niż szczepionki, pszenica i słodziki. W Europie na najsilniejszy opór napotykają w Wielkiej Brytanii, Austrii, Włoszech, na Węgrzech, w Grecji i Francji. Do tej pory prawie wszystkie zarzuty wysuwane pod adresem słodzików czy szczepionek okazały się sfabrykowane, częściowo prawdziwe lub kompletnie fałszywe. W [...]
Niewystarczająca ilość snu wypacza naszą zdolność do regulowania emocji. W dłuższej perspektywie może to znacząco wpłynąć na nasze zdrowie psychiczne. Brak snu lub kiepski jakościowo sen może sprzyjać powstawaniu stanów depresyjnych i lęków, a te z kolei mogą powodować dalsze zakłócenia snu. Kolejne konsekwencje to większe ryzyko cukrzycy typu 2, [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
[...] gdyż może prowadzić do insulinooporności; m.in. w badaniach naukowych dowiedziono, iż „zaburzenia w gospodarce węglowodanowej bardzo często towarzyszą Akromegalii, przy czym cukrzyca występuje u 13–30%, natomiast upośledzona tolerancja glukozy u 36% chorych” . Hormon wzrostu hamuje działanie insuliny w wątrobie i obwodowo. Podsumowanie: być [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
[...] „mała dawka” to w cytowanym badaniu < 22 g etanolu dziennie, czyli odpowiednik jednego piwa. Poza tym, czy w końcu nie okaże się, iż HDL i LDL nie są związane z niczym? Coraz częściej w literaturze można spotkać teorie, iż najważniejszy jest nie profil lipidowy, a stan zapalny w ciele. Konsumpcja cholesterolu pokarmowego nie ma wpływu [...]
[...] je do diety nie pijąc ich bezpośrednio? Sok, której z firm ma najlepszy skład i warto go włączyć do diety? Przeanalizujmy, jak to dokładnie wygląda. Sok pomidorowy – czym jest? Jest sokiem przecierowym otrzymywanym z pomidora, który można bezpośrednio spożywać. Jeden z popularniejszych soków warzywnych, którego zastosowanie może być [...]
Zarówno budowanie masy mięśniowej, jak i redukcja tkanki tłuszczowej wymaga działań dietetycznych, które ukierunkowane będą na wybrany cel treningowy. Sprawia to, że dobór kaloryczny musi uwzględniać bilans dodatni lub też ujemny pod kątem energii. Jednak samo dostarczenie pokarmów zgodnie z ilością, jaką zbilansujemy, nie zawsze jest [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem charakterystykę leptyny. Grelina jest jej przeciwieństwem, a może precyzyjniej byłoby napisać: uzupełnieniem. Kolejny raz mamy do czynienia z 28 aminokwasowym peptydem, którego rola jest złożona, niejednoznaczna i czasem trudna do interpretacji. Podsumowanie Nie zalecam konsumpcji znacznych ilości glukozy, [...]
Wszyscy o tym słyszeliśmy, gdy jesz produkty sojowe to stężenie testosteronu spada, estrogenów rośnie i powstaje hormonalny rozgardiasz. Przede wszystkim, mimo wielu artykułów, nadal liczni autorzy posługują się sformułowaniami typu: „męskie” lub „damskie” hormony. Jest to rażące uproszczenie i na podobnej zasadzie można by klasyfikować np. hormon [...]
Kto kiedyś pomyślałby, że w dzisiejszych czasach dostęp do ciekawych pod względem składu produktów będziemy mieli niemalże na wyciągnięcie ręki. Jak widać, znaleźć można całkiem dobre wafelki, które mogą urozmaicić naszą codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
[...] istotne, jak w przypadku redukcji. Wydaje się, że podczas "robienia masy" częściej można pozwolić sobie na ponadprogramowe jedzenie, a kilka "cheatów" w tygodniu jest czymś normalnym. Najczęściej kończy się to tym, że zdobyta masa jest fatalnej jakości, a kolejna redukcja mysi być przeprowadzona szybciej. Musisz odpoczywać odpowiednio [...]
[...] (np. rekrutację większej liczby jednostek motorycznych), typowe zmiany wywołane treningiem kulturystycznym nie mają z tym nic wspólnego! Jeśli nie rozumiesz, o czym mówię, zobacz jakie wyniki robią kulturyści i trójboiści z lekkich kategorii wagowych. Niedawno Krzysztof Wierzbicki podniósł ponad 500 kg, ważąc mniej niż 110 kg. [...]
[...] 772 486 osób z odpowiednio 228 tysięcy zgonów z jakiejkolwiek przyczyny, 71 tysięcy zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych i ~67 tysięcy zgonów z powodu raka. No, ale w czym tkwi problem? Istnieją dowody klasy A, B,C. A to przeglądy systematyczne randomizowanych badań klinicznych wraz z metaanalizą. B to RCT (randomizowane badania [...]