Spora część kobiet po 50. roku życia zaczyna mieć kłopoty z układem kostnym. Co więcej, problem ten dotyczy kobiet, niezależnie od tego, czy są one aktywne fizycznie, czy też nie. Należałoby w tym momencie postawić pytanie, dlaczego tak się dzieje? Niejednokrotnie już na łamach SFD poruszałem kwestie treningu siłowego i jego doskonałego wpływu [...]
[...] oraz stosunek dobrego cholesterolu do złego. Jak możesz uzyskać więcej HDL? Spożywanie odpowiedniej żywności i ograniczanie spożycia tłuszczów nasyconych może pomóc obniżyć poziom LDL, co w konsekwencji prowadzi do poprawy ogólnego stosunku HDL do LDL. Oto produkty, które warto dodać do swojego menu. Owsianka Owies zawiera błonnik rozpuszczalny, [...]
Suplementacja okołotreningowa obecnie stanowi najmodniejszy element wspomagania treningu sportowca. Wszystko za sprawą specyficznego okresu, jakim jest trening, który niesie za sobą pewne wymagania, co do zastosowania wsparcia suplementacyjnego. Co więcej, w okresie tym dochodzi do przemian metabolicznych, które wpływają na funkcjonowanie [...]
[...] żywności dawki witaminy C przekraczające istotnie rekomendowane spożycie. Z drugiej strony warto mieć na uwadze, że w niektórych sytuacjach takich jak: podwyższony poziom kortyzolu wywołany wysiłkiem fizycznym znaczące wychłodzenie organizmu początek infekcji wirusowej górnych dróg oddechowych dodatkowa suplementacja kwasem askorbinowym [...]
[...] kobiety na Okinawie przeciętnie żyją 86 lat i często umierają z przyczyn naturalnych i pozostają funkcjonalne aż do śmierci. Chociaż mieszkańcy Okinawy mają niższy poziom stresu i są bardziej aktywni, co nie pozostaje bez znaczenia dla długości życia, uważa się, że ich dieta odgrywa również ważną rolę w długowieczności. Mieszkańcy [...]
Bardzo często się zdarza, że po redukcji tkanki tłuszczowej wiele osób dość szybko odzyskuje utraconą masę. Czasami w ciągu paru miesięcy, innym razem szybciej. Dlaczego tak ciężko jest nam utrzymać niższą wagę i zgrabną sylwetkę? Okazuje się, że jednym i dość mocnym winowajcą jest hormon odpowiedzialny za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o [...]
[...] Bezustanne pozostawanie w deficycie kalorycznym nie jest zdrowe ani pod względem fizycznym, ani psychicznym. Może to stresować twoje ciało na tyle, by nawet wywołać wzrost poziomu kortyzolu. Gdy wzrasta poziom kortyzolu, układ odpornościowy zostaje osłabiony i dochodzi do niepożądanych zmian w składzie ciała (więcej tłuszczu w rejonie brzucha i [...]
[...] które wykorzystują ćwiczenia na wszystkie grupy mięśniowe podczas jednej sesji treningowej, jest metodą, od której stronią kulturyści zawodowi. Wyznają oni zasadę, że na ich poziomie wytrenowania konieczne jest zaatakowanie mięśni dużo większą objętością, niż oferują treningi typu FBW. Jednak nie wszyscy podzielają tego typu opinię, zwłaszcza za [...]
Jeśli jesteś zupełnym nowicjuszem na siłowni lub jeśli masz pewne doświadczenie, ale chcesz wejść na nowy, wyższy poziom i osiągać lepsze rezultaty, zatrudnienie wykwalifikowanego i wysokiej jakości trenera osobistego będzie prawdopodobnie dobrym posunięciem. Jednak nie zawsze jest to łatwe zadanie, ponieważ trenerów na rynku jest wielu. Dobry [...]
Problemy wątrobowe stały się plagą naszych czasów. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj przypadłość nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, znana lepiej pod skróconą z języka angielskiego nazwą – NAFLD. Szacuje się, że problem ten dotyczy aktualnie 25% światowej populacji, a na rok 2030 prognozuje się, że może on dotknąć 50% [...]
[...] tolerancja. Ból jest zjawiskiem niezbędnym dla życia i informuje o obecności zagrożenia, jednak, kiedy przyjmuje formy przewlekłe i patologiczne, należy zadbać o zdrowie i poziom witamin w organizmie, aby móc lepiej funkcjonować. Źródła: Ghorbani Z, Togha M, Rafiee P, Ahmadi ZS, Rasekh Magham R, Haghighi S, Razeghi Jahromi S, Mahmoudi M. [...]
Konopie należą do najbardziej kontrowersyjnych politycznie roślin. Przez to, że w pewnym momencie historii zostały zakazane niemal na całym świecie, drastycznemu obniżeniu uległa ilość prac naukowych na ich temat. W związku z tym każdy użytkownik i potencjalny użytkownik konopi zarówno tych dostępnych w Polsce na receptę (mówiąc potocznie bogatych [...]
IBS, czyli zespół jelita drażliwego jest zaburzeniem przewodu pokarmowego niejasnego pochodzenia. W samych Stanach Zjednoczonych zespół jelita drażliwego diagnozuje się u ogromnej ilości osób (między 25 a 45 milionów). Szacuje się, że z IBS na całym świecie zmaga się prawie 15% populacji. Co ciekawe w Stanach Zjednoczonych na zespół jelita [...]
[...] użyłem terminu - zachowanie zdrowia, gdyż w tym artykule chcę skupić się głównie na potencjalnych korzyściach, jakie mogą zyskiwać osoby starsze, przy dbaniu o właściwy poziom spożycia kreatyny. Hasłowo tylko wspomnę o tym, że kreatyna dzięki stwierdzanej poprawie statusu energetycznego komórek i naszych elektrowni komórkowych, czyli [...]
[...] takimi jak orzechy, nasiona — zawierają nieco białka, a przede wszystkim zdrowe tłuszcze. Jeśli dodasz do tego złożone węglowodany, wówczas łatwiej będzie utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapobiegać pojawianiu się łaknienia na cukier. Jak wspomniałam już wcześniej, stres również odgrywa pewną rolę. Żeby poradzić sobie z łaknieniem cukru, [...]
Beta-alanina (BA) jest aminokwasem wytwarzanym endogennie w wątrobie. Można ją pozyskiwać z pożywienia, gdyż znajduje się w drobiu, wołowinie i rybach. Warto jednak pamiętać, że kreatynę również znajdujemy w mięsie, a raczej nikt nie da rady zjeść codziennie 2-3 kg wołowiny czy wieprzowiny. To, iż coś jest spotykane w pokarmie, nie oznacza, że są [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
Zainteresowanie pulsoksymetrem znacznie wzrosło na skutek pojawienia się epidemii. Badanie, które wskazywało nam poziom tlenu we krwi, było jedną z metod diagnozy, informacją - czy mamy problemy z kondycją płuc. Urządzenie na rynku istnieje jednak już od bardzo dawna i może być ciekawym gadżetem również w kontekście treningowym. Z artykułu dowiesz [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy K2, która jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Weganie mają problem… i szczęście Jeżeli natomiast chodzi o wegańską dietę, to z jednej strony jest tutaj pewien kłopot, [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]