[...] pod kontem pożądanych proporcji z wykorzystaniem wiedzy doświadczonych trenerów. A oto jeden z talentów …. Jakub to zawodnik o dobrych proporcjach pionowych i poziomych. Zaprezentował bardzo estetyczna sylwetkę, niedużą (jeszcze) masę mięśni, ale doskonałą formę startową – głębokie odtłuszczenie, niski poziom wody podskórnej [...]
Niewielkie ilości snu, spora ilość stresu, czy duże obciążenia fizyczne i psychiczne towarzyszą nam przez sporą część naszego życia. Ma to miejsce zarówno w pracy, domu, czy na treningach. Czynnikiem zwiększającym je mogą być również błędy dietetyczne i treningowe. Podsumowanie Ekstrakt z różeńca górskiego bez wątpienia jest rośliną, na którą [...]
[...] granat i jego zalety związane z leczeniem impotencji. Jednak okazuje się, że owoc ten posiada jeszcze wiele innych ciekawych właściwości, a jedną z nich jest redukcja poziomu kortyzolu. Zwiększa również wrażliwość na insulinę i w konsekwencji przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Badanie Naukowcy z Anglii wykorzystali w [...]
[...] (10% i 20% w diecie), białka serwatki znacząco zmniejszyły IL-6 w surowicy (cytokinę pozapalną, o pewnym potencjalne przeciwzapalnym) o 70,99%, białko serwatkowe zwiększyło poziom IL-10 w surowicy (cytokina przeciwzapalna) o 83,35%, podawanie białka serwatkowego zwiększyło ekspresję ABCG1 (to białko jest zaangażowane w regulację transportu [...]
[...] zbyt dużo analizuje, boi się podjąć ryzyko, nie chce wyjść poza swoją rutynę, nie może się po prostu „wyłączyć”. Dla takiej osoby podniesienie wyżej wymienionych neurotransmiterów tylko pogorszy sprawę, co za tym idzie keto może się tutaj nie sprawdzić, bo to węglowodany są odpowiedzialne za podnoszenie poziomu serotoniny i efekt tonizujący…
Kac to pojęcie odnoszące się do kiepskiego samopoczucia, które towarzyszy nam następnego dnia po suto zakrapianej imprezie. Czujemy mdłości, boli nas głowa, nie mamy sił i ochoty na cokolwiek. Podsumowanie Naukowcy nie do końca maja pewność, jak l-ornityna działa na niwelowanie skutków kaca. Jednak wysnuli pewną teorię dotyczącą wpływu l-ornityny [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
[...] krążącym do dzisiaj, estrogeny są niezmiernie ważne dla mężczyzny, być może ważniejsze nawet od testosteronu (z którego notabene powstają u mężczyzny). Odkryto, iż regulują poziom tkanki tłuszczowej w ustroju, wzrost masy mięśniowej, libido, pożądanie, a nawet możliwość odbycia stosunku. Nawet gdy testosteron jest w stężeniu [...]
[...] jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, jelita, odbytnicy. Alkohol podejrzewano o działanie rakotwórcze przynajmniej od kilkudziesięciu lat. Pośrednio alkohol obniża poziom witamin np. (A i E; niektórych witamin z grupy B), cynku, żelaza w tym kwasu foliowego i tiaminy we krwi, co powoduje zwiększone ryzyko raka. Poza tym alkohol zakłóca [...]
[...] to, że sposób, w jaki chudniesz, ma znaczenie. Dlaczego dieta bez ćwiczeń zwiększa utratę gęstości kości? Utrata tkanki tłuszczowej może prowadzić do zmniejszenia poziomu estrogenu. Hormon ten odgrywa istotną rolę W stymulowaniu wzrostu kości, a także jej przebudowie. Tkanka kostna jest nieustannie rozkładana i zastępowana nową kością. [...]
[...] się również to, jak radzisz sobie ze stresem oraz ilość i jakość snu. Kiedy Twoje ciało jest narażone na ciągły stres, czy to fizyczny, czy emocjonalny, wówczas wzrasta poziom kortyzolu, hormonu stresu. Czujesz wtedy częściej głód i szczególną ochotę na słodkie. Aby zachować zdrowie, Twoje ciało potrzebuje pokarmów bogatych w składniki [...]
[...] witaminy D Wchłanianie witaminy D zaburzyć mogą m.in. leki hamujące aktywność enzymów rozkładających tłuszcze, stosowane w terapii otyłości. Stosuje się je w celu obniżenia poziomu ilości przyswajanych kilokalorii, jednak skutkiem ubocznym tego może być „marnowanie” substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminy D. Osoby wykorzystujące [...]
W 2015 roku (aktualizacja 9 września 2021) pod przewodnictwem Erica Trexlera i Abbie E. Smith-Ryan z laboratorium fizjologii stosowanej na Uniwersytecie Północnej Karoliny w Stanach Zjednoczonych Ameryki opublikowano przegląd wiedzy dotyczący zastosowania beta-alaniny w sporcie, który zatwierdzony został przez zespół Międzynarodowego [...]
[...] muszą mierzyć się ze złośliwymi komentarzami i pytaniami odnośnie ich stylu życia i odżywiania. Coraz częściej mówi się o tym, kim są weganie i co jedzą. Niestety wciąż poziom wiedzy na temat diet roślinnych jest w Polsce na niskim poziomie. Często ludzie jedzący mięso spotykając albo goszcząc weganina, chcą poznać szczegóły dotyczące jego [...]
[...] Gillmana i Goodmana”: „Podawanie naloksonu lub naltreksonu zwiększa wydzielanie hormonu uwalniającego gonadotropinę i hormonu uwalniającego kortykotropinę oraz podwyższa poziom w osoczu LH, FSH i ACTH, jak również hormonów steroidowych wytwarzanych przez ich narządy docelowe”. O co tu chodzi? Sprawę LH omówiłem wcześniej. Reguluje wydzielanie [...]
[...] dotyczącą diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku kulturyści w ścisłym okresie [...]
[...] jaką przyniósł ekstrakt z acai, to zmniejszenie wzrostu „złego cholesterolu” LDL we krwi. Myszy będące na diecie wysokotłuszczowej bez suplementu zwiększyły jego poziom, a te, które otrzymywały ekstrakt z acai już nie. Omawiany suplement poprawia poziom cholesterolu za sprawą syntezy białek transportowych ABCG5 oraz ABCG8 w wątrobie. [...]
[...] rezultaty w leczeniu farmakologicznym niż leczenie bez ich udziału. Patrząc na działanie poszczególnych substancji, wykorzystuje się ich potencjał przeciwzapalny, obniżający poziom markerów prozapalnych w naszym ciele. Okazać się więc może, że inne substancje posiadające tego typu właściwości, również mogą ograniczać działania choroby. Jest to [...]
[...] czy też pośredniej, strategi żywieniowej. Link do badania naukowego: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14710168 Według powyższych badań spożycie białka na poziomie 30% dostarczanych kalorii może być optymalne dla utraty wagi. Dla osoby stosującej dietę 2000 kalorii będzie to około 150 g dziennie. 5. Także osoby starsze [...]
[...] rozwiązaniem może być rozłożenie ich na kilka mniejszych porcji w ciągu dnia. Może to poprawić przyswajanie i ograniczyć wzmożone wydalanie, co ułatwia utrzymanie stabilnego poziomu tej witaminy w organizmie. Źródła: Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. [...]