[...] szkieletowych. Kinaza kreatynowa może być miernikiem uszkodzeń, jakich doznały mięśnie w trakcie treningu (mikrourazy). Także czynniki stanu zapalnego były na dużo wyższym poziomie u biegaczy, niż u kolarzy (CRP większy o 87%, IL-6 o 256%, IL-8 o 61%, IL-10 o 32%, MCP o 29%). Jakby tego było mało, trening biegowy zaowocował o 87% większymi [...]
W pewnym momencie życia niemal każda kobieta musi się zmierzyć z niechcianym cellulitem. Choć mężczyźni nie są odporni na pomarańczową skórkę, to jednak problem ten dotyka zaledwie 10% panów. Dla porównania, u kobiet jest to 90%. Ciekawe jest to, że cellulit ma tendencję do pojawiania się w kółko w tych samych miejscach, głównie na udach i [...]
Jeżeli jest coś nad czym na pewno nie mamy kontroli, to upływ czasu, a co za tym idzie, wszystkie procesy z tego wynikające, w tym także starzenie się. Pojawia się pytanie, dlaczego się starzejemy i czy w ogóle istnieje jakiś sposób, żeby chociaż spowolnić ten proces? Jak dotąd nauka nie dostarcza nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają [...]
Czym jest kreatyna? Jest związkiem (aminokwasem), który w organizmie człowieka występuje naturalnie. Powstaje z takich aminokwasów, jak glicyna i arginina, a jej poziom w organizmie zależy od takich czynników, jak np. ilość masy mięśniowej, ilość spożywanego mięsa czy poziomu hormonów anabolicznych. Podsumowanie Kreatyna bez wątpienia jest [...]
Białko stanowi główny budulec naszego ciała. Znajdziemy je w mięśniach, układzie nerwowym, a także we krwi. Białka biorą udział w syntezie hormonów i enzymów niezbędnych do prawidłowego trawienia, zapewniają biosyntezę ciał odpornościowych. Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają składniki, takie jak witamina B12, D3, żelazo hemowe, cynk oraz [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
Z formalnego punktu widzenia kreatyna należy do związków z grupy aminokwasów. Aminokwasy, jak wiadomo, są składnikami białek, z których z kolei zbudowana jest w przewadze muskulatura. Ale tylko niektóre, tak więc kreatyna należy do grupy aminokwasów niewchodzących w skład białek, czyli tzw. aminokwasów nieproteogennych. Pomimo tego jest jednym z [...]
[...] także produkcja progesteronu, którego niedobór powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie. Wzrost wagi jest dla wielu kobiet niepokojący, a dodać trzeba, że wzrasta także poziom tłuszczu trzewnego, głębokiego tłuszczu brzusznego, który zwiększa ryzyko problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca i cukrzyca typu 2. Zatem nie dość, że [...]
Sól Epsom ma szerokie zastosowanie w świecie kosmetycznym, spożywczym, a także leczniczym. To naturalny środek, który można stosować w leczeniu bólów mięśni, suchości skóry, a nawet w walce z różnymi problemami zdrowotnymi. Jest niedroga, prosta w użyciu i łatwo dostępna. Można ją kupić w Internecie oraz w większości drogerii i aptek Jakie [...]
Odpowiedni dobór pory treningowej nie pozostaje bez znaczenia, jeżeli chodzi o możliwości wysiłkowe organizmu, jak i wykorzystanie środowiska hormonalnego naszego ciała. Zazwyczaj osoby trenujące chodzą na siłownie wcześnie rano lub w godzinach popołudniowych, po zakończonej pracy zawodowej. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na tego typu luksus [...]
[...] szereg właściwości wspomagających funkcję m.in. błony komórkowej, chroniąc komórkę mięśniową przed działaniem stresu oksydacyjnego. Co więcej, posiada znaczenie regulujące poziom nawodnienia, dbając o utrzymanie odpowiedniego stężenia płynów w komórce, co przyczynia się do podtrzymania środowiska anabolicznego, jak i przyspieszonej regeneracji. [...]
[...] Zagórowski (Olimp Zabrze), przed Słodkiewiczem (Black & White Ostrowiec Św.) i Janiszewskim (Body Line Group Łódź). W kategorii do 90 kg wystąpiło 13 zawodników, ale poziom był wyraźnie słabszy. Wygrał weteran Sebastian Szmyt (TKKF Winogrady Poznań), który imponował bodajże najwyższą formą startową na całych zawodach. Głębokie [...]
[...] do prawidłowego funkcjonowania. Maca jest źródłem energii, który wspiera wydolność nie tylko fizyczną, ale też umysłową. Pomaga też zachować aktywność seksualną i odpowiedni poziom produkcji testosteronu. Ekstrakt z nasion kozieradki pospolitej Dba o prawidłowy poziom glukozy we krwi, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jako [...]
[...] ćwiczenia z ciężarami, ale także cardio czy trening interwałowy o wysokiej intensywności. Mówi, że trening siłowy rzeźbi i kształtuje jej ciało, a HIIT zapewnia jej niski poziom tkanki tłuszczowej przez cały rok. Bez wątpienia kolejnym ważnym czynnikiem, który ma wpływ na boskie ciało Amy jest dieta. Amy na pierwszym miejscu stawia zdrowe i [...]
Istota problemu Kalcyfikacja tkanek miękkich, zwana krócej zwapnieniem, to problem medyczny, polegający na gromadzeniu się hydroksyfosforanu wapnia (hydroksyapatytu) w innych tkankach ludzkiego organizmu, niż tkanka kostna, dla której wapnienie jest zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej [...]
[...] przez organizm. Bakterie i inne niepożądane substancje Gotowanie żywności usuwa z niej bakterie. Ogrzewanie zbóż i roślin strączkowych zmniejsza również niebezpieczny poziom lektyn (absorbujących minerały) i kwasu fitynowego. Jakie jest ryzyko spożywania surowej żywności? Dieta oparta na surowych produktach może być niebezpieczna dla [...]
Wiele osób neguje medycynę, poleca za to terapie zdrowotne oparte o rozmaite zioła. Ironia tej sytuacji jest oczywista, gdyż substancje zawarte w ziołach to także są związki chemiczne, wywierające efekty farmakokinetyczne i farmakodynamiczne. Wiele leków powstało wskutek syntezy substancji, która pierwotnie występowała w tylko w ziołach lub w [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnozyny i beta alaniny. Dziś rozmawiamy jednocześnie o karnozynie i beta alaninie z tego powodu, że problematyka poboru jednego i drugiego składnika diety z pożywienia są ze sobą nierozerwalnie związane. Tabletki są [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]