[...] % Fruit juice and measures of glucose control and insulin sensitivity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials”). Wg tej analizy soki są zdrowe, nie szkodzą - pij soki dzień i noc. Chwileczkę! Mary M. Murphy dostała zapewne pokaźne środki finansowe od Juice Products Association. Jawnie określono, iż [...]
[...] ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele badań wiąże owoce z niskim, jak i wysokim IG, z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy. Czy soki są równie korzystne dla zdrowia co świeże owoce? Niestety nie. Wbrew nachalnemu marketingowi, soki w kartonach nie [...]
[...] o 44% Podsumowanie Badanie francuskich naukowców z oczywistych względów nie ma najwyższej mocy dowodowej, ale dobitnie potwierdza to, co wiemy od dobrych 30 lat. Soki 100%, soki z koncentratu, słodzone napoje mleczne, gotowe do picia herbaty i kawy („mrożone”), klasyczna kawa i herbata z cukrem, nie powinny być stałym elementem diety. Według [...]
[...] już tak, burak cukrowy jest nieprzetworzony, a sacharoza (cukier stołowy) już tak, orzechy są nieprzetworzone, ale słodzona cukrem czekolada z orzechami to już produkt o wysokim stopniu przetworzenia (zaawansowanej obróbce są tam poddane tłuszcze np. bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kakaowy; cukier, mleko w proszku, serwatka w proszku itd.). [...]
Metale ciężkie i pestycydy stały się poważnym problemem, szczególnie wobec skali, w jakiej są używane w różnych dziedzinach gospodarki. Niektóre pestycydy nadal są znajdowane w środowisku, mimo iż przestano je szerzej wykorzystywać kilkadziesiąt lat temu (np. DDT wycofano w większości krajów w latach 70. XX wieku). Czy pozostałości np. środków [...]
Spożywanie wyciskanych świeżo soków jest bardzo popularne. Modne są także różne soki oczyszczające, które pije się cały tydzień w celu detoksu organizmu. Owoce, warzywa, witaminy... wszystko się zgadza i daje nam poczucie, że skoro to takie zdrowe, pożywne, to na pewno jest też świetne na odchudzanie. W końcu zwykle diety opierają się na sloganach [...]
Powszechnie uważa się soki owocowe za zdrowe, jednak warto pamiętać, iż są one pożyteczne tylko w ściśle określonej ilości lub gdy są podawane bezpośrednio po wyczerpującym treningu, gdy nie zaszkodzą glikemii oraz produkcji insuliny. Większość soków owocowych zawiera fruktozę i glukozę, w rozmaitych proporcjach. Soki a zdrowie Nie ma znaczenia [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] insulinemia/glikemia itd. W badaniach naukowych stężenie insuliny na czczo powiązano ze zwiększoną śmiertelnością. Na przykład w 2003 r. wykazano, iż osoby mające wysokie stężenie insuliny na czczo są narażone na większe ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Inne obserwacje wiążą wysokie stężenie insuliny na czczo z [...]
[...] brzuchu mają coraz więcej tłuszczu, bo straciły muskulaturę, która trzymała tłuszcz w ryzach. Pozostałe „zyski” nie są w żaden sposób związane ze stosowaniem diety opartej o soki owocowe warzywne. Podobne efekty przyniesie po prostu ograniczenie dowozu kalorii, czyli restrykcje kaloryczne. Co powoduje dieta oparta na sokach warzywno-owocowych? [...]
[...] ze spadkiem wagi ciała o 0,93 kg, zaś gruszek ze spadkiem o 0,84 kg. Z kolei w grupie ciastek waga wzrosła średnio o 0,21 kg. Uwaga: korzystne są owoce, a szkodliwe soki owocowe, nawet te 100% naturalne i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
[...] wątroby nie ma znaczenia, czy pijemy piwo czy colę”. W rzeczywistości cola ma dużo cukru i wywołuje równie negatywne skutki zdrowotne, jak każdy słodzony napój, soki 100%, woda z cukrem, woda z miodem, woda z cukrem brązowym itd. Nie ma znaczenia, czy coś jest naturalne czy nie. Jest to mit głoszony przez osoby nie znające podstaw [...]
[...] Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). Często winowajcą i przyczyną zwiększania otłuszczenia sylwetki wcale nie są warzywa (np. ziemniaki, [...]
[...] informacji, ale nikt nie chciał się podzielić wiedzą dotyczącą diety i treningu. Mało tego, początkowo nie miał pieniędzy, więc ... kradł kurczaki. Po treningu popijał je sokiem pomarańczowym. Na początku efekty, jakie odnosił Fux, były opłakane. Na jednych ze swoich pierwszych zawodów kulturystycznych na czterech zawodników był ... czwarty. [...]
Mamy wpływ na to, jak długo będziemy żyć. Kwestią dyskusyjną pozostaje, jak dalece uwarunkowania środowiskowe, genetyczne i nasze nawyki dadzą się zmieniać. Wszyscy wiemy, iż mieszkanie w skażonym środowisku może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak nie każdy ma możliwość wyprowadzić się z takiego rejonu. Berberyna Należy do grupy [...]
[...] mięsa czerwonego oraz wyrobów mięsnych wysokoprzetworzanych => wyniki badań pod egidą IARC). Nie da się powiedzieć, czy nadmierna podaż energii w postaci żywności wysokiej jakości, nie będzie równie szkodliwa dla zdrowia, jak tańsze odpowiedniki. Wszystko wskazuje, iż (poza nadwyżką z protein) niezależnie jakiej jakości węglowodany i [...]
[...] konwencjonalne leczenie (udowodniono to np. w przypadku terapii Gersona, nikogo nie wyleczono, za to sporo osób zmarło). "Ale przecież raka leczy witamina C, głodówki czy soki owocowe". Aga in America: „Zaczęłam dowiadywać się skąd pojawiły się moje problemy, skąd te komórki rakowe! Mniej więcej wtedy odwiedziłam w Polsce moją siostrę i w [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] można wykazać wszystko, nawet to, iż raka „zabija” kwas siarkowy czy wysoka temperatura. Problem w tym, iż taka terapia szybciej zabije człowieka niż nowotwór. Zdrowe soki Wielu producentów stosuje skandaliczny marketing – sugerując, iż szklanka soku zastępuje porcję owoców czy warzyw. W praktyce soki owocowe można postawić na równi z [...]