SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

soki

  • Utarło się, że chłopaki nie płaczą, a prawdziwy fighter nie sięga po suplementy. Jest przecież człowiekiem z żelaza. Jednak, jeśli tylko przyjrzymy się osobom, które podchodzą na serio do treningów sztuk walk, z pewnością zauważymy ile serca, „zdrowia” i wysiłku wkładają w każdy pobyt na macie, ringu, oktagonie. Oczywiście jak w każdym sporcie i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2571 Data: 2021-09-18 07:12:16
  • Na czym polega dieta wolumetryczna - objętościowa?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    [...] wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, prowadząc do utraty wagi bez uczucia głodu czy niedosytu.  Kolacja: Soczewica duszona z warzywami i pieczarkami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 285 Data: 2024-02-06 09:14:08
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 19 – Żelazo

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] narażonych na jego niedobory wegan i obniża ryzyko rozwoju anemii. A produkty wegańskie, które są najczęściej fortyfikowane przez producentów żelazem, to płatki śniadaniowe, soki oraz roślinne napoje mlekozastępcze. No i oczywiście zawsze mamy jeszcze wygodną alternatywę dla tego typu produktów w postaci kapsułkowych lub tabletkowych suplementów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 339 Data: 2023-08-14 11:10:50
  • W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3259 Data: 2020-09-18 12:30:46
  • Co jeść przed treningiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10650 Data: 2017-07-03 09:44:46
  • Nadeszło w końcu lato - dłuższe i bardziej słoneczne dni wpływają pozytywnie na nasz nastrój. Można by się spodziewać, że to okres, w którym nie musimy się martwić o nic szczególnego, a tym bardziej o zdrowie - więcej światła, więcej witaminy D, lepszy nastrój... Jednak istnieją pewne pułapki lata, na które warto uważać w trosce o własne zdrowie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3339 Data: 2019-06-28 22:22:25
  • [...] posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe przekąski.  Tylko dwa produkty spożywcze przekroczyły limit 2% ilości kwasów tłuszczowych trans, ale większość charakteryzował zbyt wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i profil kwasów tłuszczowych podobny do oleju palmowego. Dodatkowo tylko 22% olejów jadalnych zawierało informację o zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 677 Data: 2023-11-01 20:41:48
  • Stany zapalne - 10 najlepszych produktów, które je zwalczają

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na świeżo, marynowany - jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, jak również w postaci sproszkowanej. Nadaje się on do deserów oraz napojów, takich jak herbata, kawa czy soki. Warzywa liściaste Warzywa liściaste są skarbnicą antyoksydantów takich jak witaminy A, C oraz E, oraz licznych innych substancji, które chronią nasz organizm przed [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4057 Data: 2017-12-01 10:12:25
  • Czy pełne mleko jest zdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5964 Data: 2018-03-17 14:33:38
  • Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2754 Data: 2020-11-11 10:14:05
  • Która dieta jest najzdrowsza? Jak się odżywiać dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W badaniu wzięło udział 7447. uczestników w wieku od 55. do 80. roku życia, wśród których niewielką przewagę stanowiły panie. Podstawowym warunkiem uczestnictwa było wysokie ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych, jednak, w momencie rozpoczęcia badania, nie mogli mieć oni ich stwierdzonych. Badanie kończono w momencie wystąpienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1351 Data: 2022-01-09 08:08:36
  • Pizza - zdrowie, odchudzanie i poziom insuliny

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] spadku wyniku sportowego. Rozpatrując kolejne 10-20 lat życia, podobne produkty przyczyniają się do zwiększenia ryzyka kancerogenezy. Jeśli już ktoś decyduje się na pizzę, soki owocowe, napoje czy czekoladę, to najlepiej, aby porcje były ograniczone, a tego rodzaju przekąski były spożywane po zasadniczym posiłku (który i tak spowoduje wyrzut [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2255 Data: 2022-06-06 06:46:45
  • Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, dotyka coraz większej liczby ludzi w Europie i USA. Śmiejemy się z Amerykanów, a konsekwentnie nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 775 Data: 2023-01-18 10:34:02
  • Lato to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na odpoczynek i często są to wyjazdy do hoteli, które oferują tzw. all inclusive. W zależności od oferty zazwyczaj jest to śniadanie, obiad, kolacja, a do tego napoje, często też możliwość zjedzenia czegoś pomiędzy głównymi posiłkami. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą całkowicie odpocząć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2544 Data: 2023-06-27 06:51:52
  • [...] powinniśmy omijać źródła węglowodanów, które wymagają dłuższego trawienia. Choć można sięgnąć po łatwo przyswajalne produkty typu chleb tostowy, wafle ryżowe, czy też owoce (soki owocowe też nie wydają się jakoś kosmicznie złą opcją…), to jednak możemy dość dziwnie wyglądać na siłowni, gdy odpoczywając między seriami: wyciągamy z torby chleb i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4176 Data: 2021-09-07 16:20:02
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Niestety nie możemy też podchodzić bezkrytycznie do wszystkich produktów, w których naturalnie występuje cukier w sporych ilościach, a nie został dodany. Przykładem są soki owocowe, w przypadku których również zaleca się umiar. Źródła: https://link.springer.com/article/10.14283/jpad.2020.62 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 801 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • [...] w ciągu dnia. Wysiłek fizyczny indukuje szereg reakcji metabolicznych i ułatwia transport glukozy (oraz innych składników odżywczych) do komórek. Ponadto chwilowe, wysokie stężenie insuliny jest korzystne dla sportowców, bo ten hormon jest najsilniejszym anabolikiem. Tworzy się wtedy swego rodzaju „okno”. Grafika: stężenie insuliny po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2843 Data: 2020-04-10 10:26:38
  • 3 sposoby na wsparcie walki z nadmiernym apetytem

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4209 Data: 2017-05-07 10:10:28
  • Jakie owoce jeść przy cukrzycy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia.  Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 629 Data: 2023-03-25 06:28:08
  • Węglowodany a ryzyko zgonu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] obserwacji mogą wynikać z celowego działania grup naukowców. Z jednej strony biznes związany z węglowodanami jest wart miliardy dolarów (płatki śniadaniowe, słodzone napoje, soki, pieczywo, ryże, kasze, makarony), z drugiej, duża podaż węglowodanów od zawsze była elementem diety sportowców, w tym kulturystów. Celem meta analizy Sary Seidelmann i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1369 Data: 2019-01-06 13:38:37