Utarło się, że chłopaki nie płaczą, a prawdziwy fighter nie sięga po suplementy. Jest przecież człowiekiem z żelaza. Jednak, jeśli tylko przyjrzymy się osobom, które podchodzą na serio do treningów sztuk walk, z pewnością zauważymy ile serca, „zdrowia” i wysiłku wkładają w każdy pobyt na macie, ringu, oktagonie. Oczywiście jak w każdym sporcie i [...]
[...] wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, prowadząc do utraty wagi bez uczucia głodu czy niedosytu. Kolacja: Soczewica duszona z warzywami i pieczarkami [...]
[...] narażonych na jego niedobory wegan i obniża ryzyko rozwoju anemii. A produkty wegańskie, które są najczęściej fortyfikowane przez producentów żelazem, to płatki śniadaniowe, soki oraz roślinne napoje mlekozastępcze. No i oczywiście zawsze mamy jeszcze wygodną alternatywę dla tego typu produktów w postaci kapsułkowych lub tabletkowych suplementów [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]
Nadeszło w końcu lato - dłuższe i bardziej słoneczne dni wpływają pozytywnie na nasz nastrój. Można by się spodziewać, że to okres, w którym nie musimy się martwić o nic szczególnego, a tym bardziej o zdrowie - więcej światła, więcej witaminy D, lepszy nastrój... Jednak istnieją pewne pułapki lata, na które warto uważać w trosce o własne zdrowie. [...]
[...] posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe przekąski. Tylko dwa produkty spożywcze przekroczyły limit 2% ilości kwasów tłuszczowych trans, ale większość charakteryzował zbyt wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i profil kwasów tłuszczowych podobny do oleju palmowego. Dodatkowo tylko 22% olejów jadalnych zawierało informację o zawartości [...]
[...] na świeżo, marynowany - jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, jak również w postaci sproszkowanej. Nadaje się on do deserów oraz napojów, takich jak herbata, kawa czy soki. Warzywa liściaste Warzywa liściaste są skarbnicą antyoksydantów takich jak witaminy A, C oraz E, oraz licznych innych substancji, które chronią nasz organizm przed [...]
Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
[...] W badaniu wzięło udział 7447. uczestników w wieku od 55. do 80. roku życia, wśród których niewielką przewagę stanowiły panie. Podstawowym warunkiem uczestnictwa było wysokie ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych, jednak, w momencie rozpoczęcia badania, nie mogli mieć oni ich stwierdzonych. Badanie kończono w momencie wystąpienia [...]
[...] spadku wyniku sportowego. Rozpatrując kolejne 10-20 lat życia, podobne produkty przyczyniają się do zwiększenia ryzyka kancerogenezy. Jeśli już ktoś decyduje się na pizzę, soki owocowe, napoje czy czekoladę, to najlepiej, aby porcje były ograniczone, a tego rodzaju przekąski były spożywane po zasadniczym posiłku (który i tak spowoduje wyrzut [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, dotyka coraz większej liczby ludzi w Europie i USA. Śmiejemy się z Amerykanów, a konsekwentnie nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości [...]
Lato to czas, kiedy wielu z nas decyduje się na odpoczynek i często są to wyjazdy do hoteli, które oferują tzw. all inclusive. W zależności od oferty zazwyczaj jest to śniadanie, obiad, kolacja, a do tego napoje, często też możliwość zjedzenia czegoś pomiędzy głównymi posiłkami. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które chcą całkowicie odpocząć [...]
[...] powinniśmy omijać źródła węglowodanów, które wymagają dłuższego trawienia. Choć można sięgnąć po łatwo przyswajalne produkty typu chleb tostowy, wafle ryżowe, czy też owoce (soki owocowe też nie wydają się jakoś kosmicznie złą opcją…), to jednak możemy dość dziwnie wyglądać na siłowni, gdy odpoczywając między seriami: wyciągamy z torby chleb i [...]
[...] Niestety nie możemy też podchodzić bezkrytycznie do wszystkich produktów, w których naturalnie występuje cukier w sporych ilościach, a nie został dodany. Przykładem są soki owocowe, w przypadku których również zaleca się umiar. Źródła: https://link.springer.com/article/10.14283/jpad.2020.62 [...]
[...] w ciągu dnia. Wysiłek fizyczny indukuje szereg reakcji metabolicznych i ułatwia transport glukozy (oraz innych składników odżywczych) do komórek. Ponadto chwilowe, wysokie stężenie insuliny jest korzystne dla sportowców, bo ten hormon jest najsilniejszym anabolikiem. Tworzy się wtedy swego rodzaju „okno”. Grafika: stężenie insuliny po [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
[...] obserwacji mogą wynikać z celowego działania grup naukowców. Z jednej strony biznes związany z węglowodanami jest wart miliardy dolarów (płatki śniadaniowe, słodzone napoje, soki, pieczywo, ryże, kasze, makarony), z drugiej, duża podaż węglowodanów od zawsze była elementem diety sportowców, w tym kulturystów. Celem meta analizy Sary Seidelmann i [...]