[...] siłowym podaż zaledwie 25 g białka serwatki miała równie korzystny wpływ na bilans białek mięśniowych netto (synteza białek mięśniowych minus rozpad białek mięśniowych), jak podaż takiej samej ilości białka serwatkowego wraz z węglowodanami (50 g)” . Tymczasem Fujita i wsp. w 2009 r. stwierdzili podobny wzrost tempa syntezy białek [...]
[...] np. w chipsach, fast foodach, czekoladzie, słodyczach, wyrobach cukierniczych, tłuszczach do gotowania (pewne ilości zawiera zarówno margaryna, szczególnie twarda, jak i masło), potrawach smażonych i pieczonych, wysoko przetwarzanych produktach (np. vanaspati glee - udaje masło klarowane, choć nie ma z nim nic wspólnego, jest to [...]
[...] ciała, grupa kontrolna CP, 35% białka – 2,3 g protein na kilogram masy ciała, grupa wysokich protein, HP. Sportowcy przez okres 4 tygodni badań trenowali tak samo, jak przed eksperymentem. Wyniki? całkowita masa ciała w grupie niskich protein zmniejszyła się o 3 ± 0.4 kilograma, w grupie wysokich protein o 1.5 ± 0.3 [...]
[...] poprawy wyniku sportowego. Dziesiątki razy udowadniano, iż kofeina pochodząca z kawy nie zwiększa osiągów sportowych. Dlaczego? Bo ma znaczenie, skąd ta kofeina pochodzi i jakie inne związki jej towarzyszą w porcji. Poza tym część ludzi bardzo słabo reaguje na kreatynę, kofeinę czy inne związki ergogeniczne. W przypadku kofeiny w grę wchodzi [...]
Bardzo wielu mężczyzn nie trenuje nóg, często tłumaczą to bliżej nieokreśloną kontuzją. Gdyby uwierzyć im na słowo, to Polska byłaby ortopedyczną krainą mlekiem i miodem płynącą, co drugi osobnik trenujący na siłowni rzekomo ma chore kolana i/lub plecy! Oczywiście, jest to wymówka. Czy przysiady są niezbędne? Oddajmy głos Dorianowi Yatesowi: [...]
[...] indyjskich, brak nawet dawki śmiertelnej. Nie udało mi się znaleźć żadnych twardych danych o silnym potencjale uzależniającym konopii, a często rozpowszechnia się bajki, jakoby miała ona zachęcać do sięgania po cięższe narkotyki, jeśli tak - to co powiecie o alkoholu? Jemu o wiele bliżej do morfiny czy heroiny, niż do konopii indyjskiej [...]
[...] sporym przeciążeniom i zwyczajnemu „zużyciu”, często powstają mniejsze i większe stany zapalne, którym towarzyszy ból. Kontuzje, które niestety są czymś powszechnym, można w jakimś stopniu ograniczyć stosując profilaktycznie (kilka razy w roku) kompleksowe preparaty typu Collagen PRO. Ta najbardziej zaawansowana formuła na rynku nie tylko [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
[...] małe i wielkie kłamstwa oraz „fakty” wyciągnięte prosto z rękawa, nie mające żadnego oparcia w rzeczywistości. Niedawno jeden „expert dopingowy”, jako argumentu w dyskusji użył materiału video prezentowanego w telewizji. Przykro mi, ale to nie są wiarygodne źródła informacji. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć musisz [...]
[...] na cukrzycę. Wyniki: konsumpcja 14 g masła dziennie była słabo powiązana ze wzrostem ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn, spożywanie masła nie było istotnie związane z jakąkolwiek chorobą sercowo-naczyniową, chorobą wieńcową serca czy wystąpieniem udaru, spożycie masła wydawało się zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy. Mark Houston [...]
Mamy wpływ na to, jak długo będziemy żyć. Kwestią dyskusyjną pozostaje, jak dalece uwarunkowania środowiskowe, genetyczne i nasze nawyki dadzą się zmieniać. Wszyscy wiemy, iż mieszkanie w skażonym środowisku może niekorzystnie wpływać na zdrowie, jednak nie każdy ma możliwość wyprowadzić się z takiego rejonu. W Internecie bez trudu można znaleźć [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
[...] odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami powinniśmy się kierować przy ustalaniu menu, czy [...]
W pierwszej części odniosłem się do środków farmakologicznych, jakie stosował pewien kulturysta, w drugiej do sugerowanej diety dostarczającej potężnej dawki energii. Być może najciekawsze będzie zapoznanie się z sugerowanym do tych „rozpisek” treningiem siłowym. Proszę nie rozpatrywać moich tekstów w kategorii zero-jedynkowej. W życiu nie ma tak, [...]
Wielu kulturystów, aktorów, trójboistów czy strongmanów sięga po różnego rodzaju środki farmakologiczne. Niestety obecnie po farmakologię sięgają nawet nastolatkowie, którzy za wszelką cenę chcą osiągnąć „sukces” na siłowni. Czy taka gra jest opłacalna? Niejeden młodzieniec za pękate mięśnie płaci najwyższą cenę: zdrowie. Diuretyki Kulturyści [...]
[...] pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne, tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz DHA kwas dokozaheksaenowy) mają działanie przeciwzapalne. Podobnie kompletnie [...]
[...] z tłuszczów czy węglowodanów, gdyż każda była podobnie niekorzystna dla ustroju. Wnioski, które powinny pojawić się po zestawieniu powyższych faktów: ciężko jest ocenić, jak będzie tuczył alkohol, bo wszystko zależy od tego, czy spożywa się go razem z węglowodanami, tłuszczami, proteinami, ma znaczenie, czy dana osoba regularnie pije czy też [...]
[...] są wynikiem dostarczania codziennie nadmiaru energii w postaci węglowodanów i tłuszczy (otyłość prosta). Bardzo często obok kwestii ilości pokarmu problem stanowi także jego jakość np. wysoko przetwarzane produkty: wędliny, jogurty słodzone, frytki, pokarmy fast food. Czasem wystarczy zmienić jadłospis na uwzględniający potrawy nieprzetworzone [...]
[...] ich twierdzenia nie mają nic wspólnego nauką. Jest to wytwór złożony z domniemań, fałszywych wniosków, mitów, obiegowych opinii. Jaki wpływ ma aspiryna na hematokryt? A jaki jest wpływ aspiryny na hematokryt (stosunek objętości czerwonych krwinek w stosunku do wszystkich elementów morfotycznych krwi)? Niewielki. Aspiryna nieodwracalnie [...]