To, że aktywność fizyczna prowadzi do zwiększenia zapotrzebowania energetycznego, jest absolutnie logiczne. Energia zużywana jest bowiem nie tylko podczas ćwiczeń (czy bardziej ogólnie - wzmożonej pracy mięśni), ale również w kolejnych dniach, kiedy to zachodzi regeneracja tkanek. Niektóre sporty jednak mogą bardziej niż inne oddziaływać z [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
Mleko zawiera różne składniki odżywcze, które mogą przynosić korzyści zdrowotne kobietom po menopauzie. U takich pań występuje zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i układu mięśniowo-szkieletowego (związane częściowo ze spadkiem wytwarzania estradiolu na rzecz innych estrogenów). Naukowcy badali związek między spożyciem mleka o zwykłej [...]
Beta-alanina to znacznie więcej, niż dobrze znane uczucie mrowienia. Czy wiesz, w jaki sposób suplementacja beta-alaniną może poprawić Twoją wydajność i wyniki na siłowni? Podsumowanie Beta-alanina jest zaraz obok kreatyny jednym z najlepiej przebadanych suplementów. Istnieją dowody przemawiające za skutecznością jej działania. Suplementacja [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, obejmuje między innymi otyłość, upośledzoną tolerancję glukozy, insulinooporność (występuje brak odpowiedniej reakcji na insulinę np. w mięśniach) i/lub hiperinsulinemię (patologiczne stężenie insuliny), dyslipidemię, nadciśnienie tętnicze czy stan prozapalny i prozakrzepowy. Przyczynia się ona [...]
Niektórzy trenerzy i zawodnicy sugerują, że sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych charakteryzują się „kastracyjnym” stężeniem testosteronu. Czy jest to prawda, czy może kogoś mocno poniosła fantazja? Cóż, przyjrzyjmy się danym naukowym... Grupy biorące udział w badaniu Grupa bardzo wysokiej objętości: średni wiek 49 lat 1,84 m wzrostu 72 kg masy [...]
[...] silnym antyoksydantem regulującym aktywność immunologiczną organizmu. Ponadto potrzebna jest do syntezy kolagenu, który buduje prawie wszystkie tkanki. Chociaż nie wszystkie wyniki badań dotyczących terapeutycznej roli witaminy C w zapaleniach pęcherza moczowego są jednoznaczne, to z pewnością jej niedobory nie ułatwią dochodzenia do siebie. [...]
[...] cieszyli się większą stabilnością mikrobiomu i osiągali lepsze czasy na tych samych dystansach. Dlaczego dieta bogata w węglowodany daje lepszą stabilność jelit i poprawia wyniki sportowe? Jedna z teorii mówi, że błonnik zawarty w żywności węglowodanowej odżywia bakterie jelitowe i zapewnia większą różnorodność i stabilność jelit. A ponadto [...]
Palenie tytoniu jest destrukcyjnym nałogiem, który nie tylko wpływa na pojawienie się jednego z gorzej rokujących nowotworów, ale pogarsza codzienne funkcjonowanie, uszkadza płuca, upośledza ich funkcjonowanie, obniża wydolność, przyspiesza starzenie się skóry, negatywnie wpływa na płodność itd. Warto pamiętać, iż rozmaite związki pozostają [...]
Przyjmowanie antybiotyków, choć bywa niekiedy koniecznie, to najczęściej negatywnie wpływa na stan jelitowego mikrobiomu. Skutkiem stosowania tych farmaceutyków jest zmniejszenie liczby bakterii będących sprzymierzeńcami naszego zdrowia. W efekcie dochodzić może do rozmaitych zaburzeń i zwiększonego ryzyka rozwoju niektórych chorób, w tym również [...]
Coraz częściej ze świata naukowego dochodzą nas głosy mówiące o wpływie odżywiania na naszą kondycję psychiczną. Pomimo wielu ważnych przesłanek, które już dawno pojawiały się w ramach tego zagadnienia, naukowcy wciąż badają nowe hipotezy i szukają potwierdzenia nasuwających się wniosków. Wśród uczestników badań z grupy kontrolnej tylko 8% osób [...]
W miniony weekend, 14-15 czerwca, w luksemburskim miasteczku Mondorf-Les-Bains odbyły się kolejne zawody z serii IFBB Diamond Cup. Polacy na nich nie startowali, ale wyniki tych zawodów rzutują na klasyfikację w Rankingu IFBB, w którym kilkoro naszych reprezentantów walczy o jak najlepsze miejsca. W kulturystyce klasycznej, niższą kategorię, do [...]
[...] ~93.5% mięśni w trakcie redukcji, jest fikcją. Dlatego należy wziąć pod uwagę specyfikę badanej grupy, a w szczególności podeszły wiek. Dlatego osiągnięto takie, a nie inne wyniki. Dla tych ludzi trening siłowy jest anabolicznym szokiem, dlatego pozwala on na oszczędzenie najcenniejszego składnika ciała, czyli mięśni. Młodzi sportowcy muszą się [...]
Wszyscy wiemy, jak korzystnie na mięśnie wpływa dieta wysokobiałkowa, ale co się stanie, jeśli z przyczyn zdrowotnych nie będziesz mógł dostarczać takich ilości białka czy trening będzie miał sens? Standardowe zalecenia dietetyczne, dla maksymalizacji wyników sportowych Trenujący o wadze 100 kg, przy 12-15% ilości tkanki tłuszczowej, powinien [...]
Trening siłowy, jak wskazuje nazwa, powinien bazować na ćwiczeniach, które wymagają od nas sporych nakładów siły mięśniowej. Dobór ćwiczeń, jaki stosujemy, nie zawsze jednak uwzględnia te ruchy, które są wysoce efektywne i mocno przekładają się na osiągi. Spacer farmera https://www.youtube.com/watch?v=rt17lmnaLSM Spacer farmera to doskonałe [...]
Naukowcy badali wpływ regularnego treningu na parametry metaboliczne. Celem badania było zatem zarejestrowanie zmian w spoczynkowym tempie metabolizmu (RMR), utlenianiu związków energetycznych w spoczynku i maksymalnym utlenianiu tłuszczów w trakcie wysiłku po roku rekreacyjnego treningu wytrzymałościowego zgodnie z zaleceniami ACSM. 17 osób [...]
[...] organizm po wyczerpującym treningu. Korzyści Zarówno stretching jak i joga skupiają się na rozciąganiu. Rozciąganie sprawia, że jesteś bardziej elastyczny, może poprawić wyniki sportowe czy zniwelować ból pleców. W przeciwieństwie do stretchingu joga polega nie tylko na elastyczności ciała, ale także poprawia jakość oddechu, skupienie, [...]
Zarówno różeniec, jak i Ginkgo Biloba zyskują coraz większą popularność wśród osób, które chcą wspierać swoje zdolności intelektualne oraz lepiej radzić sobie ze stresem, który niestety dopada nas praktycznie każdego dnia. Dlaczego te informacje są ważne dla mnie? Wydaje się, że kombinacja ekstraktów z obu roślin wykazuje działanie [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
W XXI wieku do łask wracają niektóre metody lecznicze typowe dla wieków średnich. Trochę to smutne, trochę przerażające. Nie, to nie znaczy, że „alternatywne terapie zdrowotne” zalecają lub aplikują lekarze, zwykle ludzie sami wyszukują podobne rozwiązania w Internecie. Renesans przeżywa morsowanie, które przynosi znikome korzyści i prawie same [...]