sebaMarszJak juz ten temat poruszyliscie ;). To czyli warzywa typu ogorek, papryka, salata, marchewka, cukinia, burak, pomidor itd. nie wliczac? A jak z miesem robicie ? Liczycie przed obrobka czy po obrobce bo np piers z kury strasznie duzo wody puszcza...
moze napisze inaczej
w liczeniu nie ma nic zlego
w liczeniu warzyw,mi chodzi o to ze warzywa [ nie owoce,z wyjatkiem pomidora] same w sobie malo dostarczaja energii,po odliczeniu kosztow jakie potrzebuje organizm aby sobie z nimi poradzic
wiec ja [i wiele innych osob] nie liczy
ale duzy odsetek osob liczy i nie ma w tym nic zdroznego po za............po za tym o czym napisalem wyzej
podobnie jakby liczyc do 3 miejsc po przecinku - jest sens?
nie ma
wiec skoro nie ma to po co robic sobie wiecej roboty
pisalem juz o tym wielokrotnie,ja jestem leniwcem z natury wiec szukalem metod ktore dla leniwca sie nadaja
wiec zaczalem upraszczac wszystko
malymi krokami bo sam tez kiedys liczylem wszystko
zaczalem od warzyw - nie liczylem
potem bialka nie liczylem
potem zaokroglanie - aby jeszcze bylo latwiej policzyc
Wojtek ma racje,niestety jak ktos ma kontakt z produktami ,z wartosciami btw po raz pierwszy w zyciu nie poradzi sobie
jemu latwiej wrzucic do kalkulatora
ale z drugiej strony zanim cos zjem - 'paczam' na etykiete
przeciez glowy ze wszystkim nie lece
nie ma opcji
widze ile ma ten produkt wegli i ile fatu [
bialko pomijam]
nadal wiekszosc rzeczy waze,ew. dziele na rowne porcje,ale zrodla ww waze [pieczywo,makaron,ziemniaki,ryz,itd.]
wiec widze ile jest napisane na etykiecie
wpisuje w swoj notesik
i tak robie z kazdym produktem
jelsi sa to gotowe produkty [baton,ciastka,lod,etc.] jest jeszcze prosciej bo mam napisane dokladnie wiec nawet wazyc nie musze
ew. zaokraglam
wrzucilem karteczke jak to wyglada u mnie
wiem ze czesci osob moze wywrocic caly swiatopoglad - ale w moim przypadku sprawdza sie doskonale
lecz - jak wspomnialem - metoda malych krokow
jakby mi ktos napisal 3 lata temu o tym
popukalbym sie po glowie pewnie
obecnie?
nie wyobrazam sobie inaczej
Zmieniony przez - solaros w dniu 2016-02-02 15:51:37