Badania wskazują, że stosowanie diet z ilością tłuszczu ~40% zapotrzebowania energetycznego (dodatkowo bogatych w tłuszcze jednonienasycone i nasycone oraz produkty zwierzęce) ma korzystniejszy wpływ na poziom testosteronu niż stosowanie diet z ilością tłuszczu ~20% lub mniej. Niekoniecznie jednak prawidłowy jest wniosek, że im większe spożycie tłuszczu w diecie tym wyższy poziom testosteronu. Niżej fragment z jednego z moich artykułów z odniesieniem do ciekawego badania:
"W jednym z badań jednorazowe spożycia ekstremalnie wysokotłuszczowego posiłku (1,300 kcal, 86% energii z tłuszczu) przyczyniło się do znacznego zmniejszenia poziomu całkowitego i wolnego testosteronu w okresie do 8 godzin po spożyciu posiłku [13]."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11699056
Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2015-06-14 21:34:04