SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG]solaros - Na przekór stereotypom [Spis treści str. 1!]

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3820931

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 713 Napisanych postów 9084 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 99288
Nowy trend?
Dieta glutenowa?

Ostatnio rozmawiałem ze znajoma która ma zdiagnozowana celiakie.
Ludzie którzy stosują bezglutenowa dietę powinni dwa razy sie zastanowić co robią.
Niedługo niektórzy bedą jeździli na wózkach, pomimo sprawnego aparatu ruchu, bo tak jest modnie i nie stawy nie sa obciążane.
5
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1112 Napisanych postów 3756 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68171
Dokładnie, strach przed pszenicą/glutenem przybrał rozmiary paranoi.
Ja uważam, że większości ludzi bardziej szkodzą dodatki do pieczywa, niż sama pszenica czy gluten. Chleby są tak nadmuchane polepszaczami, że się w głowie nie mieści. Kiedyś tego nie było. Żeby chleb miał tak waciatą, pulchną konsystencję, musi być nafaszerowany chemią. Biorę do ręki bochenek chleba niby "żytni" - da się go zgnieść dwoma palcami na cienki plasterek - horror.

Wystarczy kupić marketową bułkę tartą ich własnego wyrobu i spróbować zrobić zasmażkę np. do kalafiora - kipi na patelni, pieni się - sam proszek do pieczenia i polepszacze.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-03-26 10:48:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 861 Napisanych postów 13725 Wiek 51 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 126008
Mnie też najbardziej ciągnie teraz do białego pieczywa, już mi się śni po nocach

Nie mam ochoty na słodycze, czekolady, itp, tylko białe bułki. WTF?

Sol, jak nie problem. Jak dopalić resztki tłuszczu przy pępku i na boczkach? Dietę trzymam na 110%, z innych części ciała spada, na udach już prążki są, a tu ni hu-hu...

Obciąć już nie mam za bardzo z czego. Jem: -20 g węgli, 200 g białka i -100 g tłuszczu. Może wejść na typowe vlcd i obciąć tłuszcze do 20-30 g ed?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1112 Napisanych postów 3756 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68171
I nie , żebym uważała, że zjedzenie czegoś na proszku zaraz powoduje choroby i tycie - ale tu jest tego proszku i innej chemii bardzo dużo.
Dawniej ludzie zjadali chleb robiony generalnie na zakwasie, bułki na drożdżach, a ciasta czy inne wyroby na proszku tylko jako dodatek do diety... A teraz takie chemiczne pieczywo często jest podstawą, a ponieważ jest waciate i nie syci - wciągają po pół bochenka na raz takiego syfu.
Później nie dziwota, że wątroba nie daje rady, a flora bakteryjna nie istnieje i kilogramów przybywa niemal w oczach.
Czy to wina pszenicy albo glutenu?

Pszenica jest poza tym dobrym źródłem selenu. Jest prawdopodobieństwo, że przy niedoborach będzie ciągnąć do pszennych wyrobów.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 861 Napisanych postów 13725 Wiek 51 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 126008
Mi chyba ostatnio brakuje jakiś składników mineralnych, bo mam cały czas ochotę solić wszystko. Oczywiście nie przesadzam, ale z doświadczenia wiem, że jak tak bardzo organizm się czegoś domaga, to może to świadczyć właśnie o niedoborach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 378 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 12412
ja sole na potęgę wszystko w mega ilościach i się zastanawiam czy ta kuchenna może być
dziennie to pewnie z 15-20g idzie ale dokładnie nie wiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1112 Napisanych postów 3756 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68171
skint73, jeśli masz już niewiele fatu , to niektóre zachcianki można tym tłumaczyć... Możesz, ale musisz mieć żadnych niedoborów, ale Twój organizm wolałby mieć po prostu lepszą dostępność energii z jedzenia . Jedna osoba pomyśli wtedy o ziemniakach, inna o słodyczach czy pieczywie.

Co do soli, to wczoraj akurat czytałam ten art: http://potreningu.pl/articles/2284/termogeneza-adaptacyjna-przyczyna-stagnacji-podczas-odchudzania
Głodzeni uczestnicy eksperymentu mieli większe zużycie soli. Może przy braku jedzenia stamtąd czerpali mikroelementy?...
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 378 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 12412
hehe dobre nie wiedziałem ale tak się składa że na VLCD właśnie zacząłem tak solić wszystko bo jakoś mi się mocno chciało i zostało do teraz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1112 Napisanych postów 3756 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68171
Ja najwięcej soli jadłam będąc w ciąży . Nieodparta chęć...
Wtedy nabrałam przekonania, że zachcianka na sól musi mieć jakieś podstawy i niekoniecznie jedzenie jej jest złe, raczej jest sygnałem że czegoś potrzeba w organizmie.

wakor - w sumie to oszczędność, bo sól kosztuje mniej, niż jedzenie .





Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-03-26 11:24:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 378 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 12412
M-ka
wakor - w sumie to oszczędność, bo sól kosztuje mniej, niż jedzenie .

No pewnie, woda też jest tańsza

A co do smaków w ciąży to nie mam pytań po tym jak oglądałem kiedyś jakiś program i babka miała ochotę na śledzie ( w occie chyba) z dżemem czy tam miodem
To już chyba podchodzi pod łaknienie spaczone hehe
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

redukcja do konca wakacji CKD + IF

Następny temat

Dziennik faftaqa

Wiecej