SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG]solaros - Na przekór stereotypom [Spis treści str. 1!]

temat działu:

Odchudzanie i forma po męsku

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3840356

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
A propos parówek - dostawa na kolejny Tydzień:

kilo parówek [10% fatu]
1,2kg udek wędzonych
700g mielonego drobiowego
700g polędwiczki wieprzowej [4% fatu]
700g stejków z karkówki


Czyli praktycznie to co zawsze ale w wersji LOW FAT.

wieprzowe mielone -> drobiowe mielone
kiełba -> polędwica wędzona|


Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-08-04 22:58:25

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 271 Wiek 108 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4040
Karkowka - low fat ? Z wyscigowej krowki/prosiaczka :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Doczytaj post wyżej.
Co Pisze na końcu

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 1421 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 47254
Sol może spam, ale mam pytanie jak liczyć surowy schab bez kości który smaże na patelni na pamie ewentualnie podlany woda?? 10g Fatu/100g surowego?? Tak liczyć??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Straty fatu podczas obróbki ciężko obliczyć.
-30%?

10-15% na 100g po obróbce wydaje się Rozsądną liczbą.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 1421 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 47254
Czyli jak się liczy tak jak jest przed obróbką to imo te 10% nie ma prawie znaczenia, zawsze licze np. schab 10g fatu czy go upieke, udusze czy na grilu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Straty zależą od wielu czynników.
Średnio 30% gdzieś.
Im dłużej tym więcej.
Im krócej /mniejszy ogień tym mniej.
Liczba nie do obliczenia.

Zaczynając od tego czy każdy kawałek mięsa ma tyle samo tłuszczu?

Ja daje 5-15% czyli 5-15 gram na Każde 100g.
Zależy jaki tłusty kawałek.
A czy będzie 5g + czy - nie ma znaczenia.
Co innego jeśli bym jadł 2kg karkowki ed i tylko karkowke (wieprza) .

Wszystko mieści się w zakresie błędu (przyjętego przeze mnie).
10% +/-
Nie ma kompletnie znaczenia.
I po prostu nie wnikam od długiego czasu w takie szczegóły czy jest 12,5 czy może 16,1g a może 9,9.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 1421 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 47254
Odpowiedź wyczerpująca i konkretna jak zawsze - dzięki :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Jeśli dokladna ilość kcal jakie musimy dostarczyć miała by rację bytu - każdy dzień musiałby być taki sam.
A jest?
Na szczęście nie.

Nie mam na myśli czy trenujemy czy nie.
Ilość snu.
Ilość pracy.
Ilość kroków.
Oddechów.
Tętno.
Itd.
Wszystko pochłania kcal.
Każda czynność.
Nawet dlubanie w nosie.
Więc liczenie co do kcal/grama nie ma znaczenia.
Ba.
Zmiany w menu o 5g fatu czy 10g ww podobnie.

Na przestrzeni tugodnia (czy jakiegoś okresu czasu, ale nie miesiąc czy dwa) widzimy czy jest progres czy nie.
Nie ma to po prostu dodajemy kcal/lub obejmujemy.
I jak wyżej.
Nie 5g fatu czy 10g ww.
Bo tego nawet nie poczujemy.
Wszystkie wartości pożywienia są wartościami średnimi.
Mało tego.
Dochodzi stan i możliwości naszego układu pokarmowego czy hormony i wiele innych czynników.
Co z tego że liczymy co do kcal /grama skoro z przyczyn od nas niezależnych prawdziwe wartości są inne niż zakladalismy?!

10% odchylenia (jeśli chodzi o dzienne menu).
Zmiany o 200kcal min. jeśli chodzi o zmiany w diecie.
Tyle.


....no i obserwacja i korekty.
Ale tego chyba nie muszę pisać.



Mam nadzieję że teraz jest wystarczająca odpowiedź?


Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-08-05 14:25:10

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 130 Napisanych postów 1421 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 47254
Nic dodać nic ująć - w zeszłym roku dodawałem 50-80kcal i 3-4 miechy stałem w miejscu(zmarnowałem??) dlatego też w tym roku wygląda to trochę inaczej - i system i dodawane ilości

Swoją przygodę zacząłem od 2013 roku od redukcji i schudnięcia (-24kg)... i właśnie przeanalizowałem i od stycznia 2013 do teraz mija:
33 miesiące z których ponad 24 miesiące byłem na deficycie i to sporym, może w końcu trzeba zbadać hormony

Pytanie może głupie, ale czy przed badaniem trzeba (oprócz bycia na czczo) stosować jeszcze jakieś wytyczne?? Odstawienie witamin, supli, brak treningu itd.???


Zmieniony przez - diwadek w dniu 2015-08-05 14:36:11
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

redukcja do konca wakacji CKD + IF

Następny temat

Dziennik faftaqa

WHEY premium