DremorSolaros, jak to dokładnie jest z odpowiedzią insulinową przy wysokich węglach i tłuszczach? Bo podobno wbrew pozorom dzięki połączeniu się wzmacnia, a ja zawsze myślalem że węgle bez fatu z wysokim ig powodują największy wyrzut insuliny. Mógłbyś zarzucić jakimś artykułem? Insulinę dla laików czytałem jakby co;)
z tego co mnie wiadomo to połączenie węgli i białka/leycyny powoduje największy wyrzyt insuliny
fat czy błonnik - z tego co mi wiadomo - spowalnia trawienie i wchłanianie - więc tym samym wyrzut nie może być większy
z resztą fat nie ma wpływu na inse
białko i węgle mają
a łączenie duzych ilości węgli i fatu nie wskazane dlatego że promuja odkładnie fatu [wegle i tłuszcz odkładają sie jako tłuszcz]
a nie że promują wysokie wyrzuty isny
...wszystko uproszczone
bo nie jest tak że jak zjesz 300g ryzu i 50ml oliwy to wszytsko zamieni sie w tłuszcz
odzielanie wysokich ilości wegli od fatu to jest swego rodzaju minimalizacja odkladania fatu
jest wielke czynników ktore wplywaja na gromadzenie fatu
jedni jedza przez lata wysoko fat i wegle w kazdym posilku i są w miare szczupli,a na pewno nie otyli
tu nadwyżka kcak odgrywa znaczącą rolę