[...] warto włączyć grzyby do swojego menu, czy przypadkiem nie zwiększysz zbytnio kaloryczności swojej diety, czy faktycznie może zyskać na tym Twoje zdrowie - odpowiedzi masz (jak) na talerzu. Bibliografia - link do badania: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7869438/ Agarwal S, Fulgoni Iii VL. Nutritional impact of adding a serving of [...]
Przesilenie wiosenne może uprzykrzać życie, jednak istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Wiele w tym kontekście zależy od stylu życia, a w szczególności diety, gdyż często to właśnie niedobory żywieniowe zwiększają podatność na ciężkie przechodzenie końca zimy i początku wiosny. W diecie poza witaminą D może brakować również m.in. witaminy C, [...]
[...] popełniamy błędy, przez które nie możemy osiągnąć swojego wymarzonego celu. Tracimy motywację i porzucamy treningi - w taki sposób nigdy nie odniesiemy sukcesu. Przeczytaj, jakie błędy na siłowni zdarzają się najczęściej oraz jak się ich wystrzegać. Chcę się odchudzić! Chcę być szczupła! Najpierw odpowiedz sobie na pytanie: jak Twoim zdaniem [...]
Brak odpowiedniej ilości snu, niespokojny sen czy trudności z zaśnięciem to dość powszechne problemy i dotykają wielu ludzi. Jest to frustrujące i jak się okazuje, może mieć to również wpływ na wzrost mięśni. Osoby, które prowadzą bardzo intensywny tryb życia, często nie traktują priorytetowo nocnego odpoczynku. Zawsze jest coś do zrobienia i [...]
[...] a nawet raka. Okazuje się, że związki przeciwutleniające w kurkumie mogą naprawiać uszkodzenia wywołane przez promienie słoneczne i spowalniać procesy starzenia takie jak utrata elastyczności. Kurkuma łagodzi rany i kontuzje Kiedy doznasz urazu, naturalną reakcją Twojego organizmu jest wysłanie białych krwinek i enzymów leczniczych do [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]
Trening siłowy po porodzie (oczywiście w okresie, kiedy kobieta czuje się już wystarczająco silna i zregenerowana) może mieć pozytywny wpływ na wzrost siły, ale jak się okazuje, zmiany w składzie ciała nie są tak duże, jak można by się było spodziewać. Naukowcy z Uniwersytetu Brigham Young w Stanach Zjednoczonych opisali to badanie w Skandynawskim [...]
[...] cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także korzyść nawet dla Twojego serca. Czy picie soku żurawinowego ma jakieś wady? Pomimo potencjalnych korzyści dla zdrowia serca, trzeba pamiętać, że sok żurawinowy oferowany w marketach często wzbogacany jest w cukier. Dlatego niektórzy [...]
Regularna aktywność fizyczna to sposób na dobre samopoczucie, zdrowie oraz sylwetkę. Wiele osób ma jednak problem z jej utrzymaniem. Życie często weryfikuje nasze plany i zamiary, zaskakując nas nagłymi sprawami, nadmiarem obowiązków i uczuciem zmęczenia. Ponadto łatwo jest się zniechęcić i stracić motywację, jeśli nie widać efektów.
[...] relaksacji, wyciszenia, wypoczynku, co poprzez specyficzne szlaki metaboliczne, podczas jego trwania, przekłada się na poprawę funkcjonowania układu nerwowego, mięśniowego, jak i pracę metabolizmu. Podsumowanie Odpowiednia ilość snu na dobę, jak i jego jakość, jest kluczowym elementem dbania o sportową formę, ale i nie tylko. Brak odpowiedniej [...]
[...] może mieć wpływ na proliferację, stymulując proces miogenezy. Naukowcy w tego typu działaniu widzą wsparcie dla osób, które posiadają problem zanurzeniowy w budowie mięśni, jak i ich czynności. Czy tego typu działanie przyda się kulturyście? Potencjalne wykorzystanie resweratrolu jako wsparcia przy budowie masy mięśniowej znajdzie swoje [...]
[...] jest to białko w pełni wykorzystane przez nasz organizm, a jego trawienie rozkłada się w czasie. Jednak francuscy naukowcy przedstawili badanie, w którym sugerują, że jakość żucia mięsa będzie miała wpływ na ilość wykorzystanych aminokwasów. Badanie Naukowcy za cel wzięli sprawdzenie czasu koncentracji aminokwasów ze spożytego mięsa przez [...]
Nie liczy się tylko sam fakt podawania określonych związków, ważne jest także wstrzelenie się w odpowiedni moment. Krytyczny okres występuje po zakończonym treningu i jak się okazuje, zwlekanie z podawaniem węglowodanów u sportowców dyscyplin wytrzymałościowych nie musi być dobrym pomysłem. Zbadano reakcję organizmu na podawanie suplementu [...]
[...] dziwi ten fakt, gdyż probiotyki kojarzą się nam głównie z profilaktyką zdrowia jelit, antybiotykami, ewentualnie wsparciem odporności, a nie poprawą wyników sportowych. W jakim celu dodaje się więc probiotyki do odżywki białkowej? Czy ma to sens? Czy jest to zwykły zabieg marketingowy? Zagadnieniem zajęli się naukowcy z Increnovo, firmy [...]
Wydawałoby się, że wystarczy iść na trening, potrenować 1-1,5h, wrócić do domu i zapomnieć o tym, co się stało, a mięśnie sobie same urosną, bez naszej kontroli, jak i konieczności zainteresowania się tym procesem. Jednak nie wszystko jest takie proste, jak się wydaje, a sam mechanizm jest dość skomplikowany i wymaga odpowiedniego zaangażowania [...]
Dość często spotykam się z tematami na forum, w których autorzy skarżą się, że ich ramiona są za małe, że nie rosną i potrzebne są im specjalne metody, aby poruszyć je do rozbudowy. Jednak w większości przypadków okazuje się, że cała sylwetka jest niewytrenowana, a ich problem jest mocno na wyrost. Jednak zdarza się, bardziej wśród zaawansowanych [...]
Czy może tak być, że jeden produkt spożywczy może wspomagać dwa, tak przeciwstawne cele, jakimi są dieta redukcyjna i dieta nastawiona na przyrost masy mięśniowej? Dieta redukcyjna wymaga deficytu kalorii, a mięśnie buduje się najlepiej wtedy, gdy kalorii jest w nadmiarze… Okazuje się, że mądrze wykorzystane awokado, może być cennym dodatkiem [...]
Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]
[...] za kontrolowanie uczucia głodu. Hormon, o którym mowa to grelina. Podsumowanie - otyłość, czyli choroba W związku z tym naukowcy uważają, że otyłość powinna być traktowana, jak każda inna choroba przewlekła tak jak np. cukrzyca. Dla niektórych może się to okazać walką przez resztę życia, a nie tak, jak się może wydawać, kilka miesięcy diety i [...]
[...] również kreatyna może mieć wpływ na miostatynę. Duńscy naukowcy opracowali lek, który dezaktywuje białko hamujące wzrost mięśni, miostatynę, ale nie ma skutków ubocznych, jak wiele z poprzednich inhibitorów miostatyny. Kiedy Duńczycy przez tydzień podawali zwierzętom laboratoryjnym zmodyfikowaną follistatynę, ich masa mięśniowa wzrosła aż o [...]