Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
Dorian Yates odżegnał się od kulturystyki. W czasie „narkotycznej przygody” zrozumiał, iż musi się zająć jogą. Arnold zbulwersował się twierdzeniami, iż prawdziwy facet musi jeść mięso. Twierdził, iż to marketing i nic więcej. Podsumowanie Trudno ocenić, czy istnieją pokarmy kobiece i męskie. Badania w tej materii nie dają jednoznacznej [...]
[...] Frulove in Jelly Delicous Line Jagody w żelu 50 g Lunch/Obiad Tortilla z warzywami, sosem czosnkowym i mięsem drobiowym Tortilla pełnoziarnista 2 szt. Filet z piersi kurczaka 300 g Czosnek 1 ząbek Mix sałat z rukolą 50 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu 125 g Papryka czerwona 120 g Kolacja soczewica z ryżem Pomidory w puszce 240 g Ryż basmati [...]
[...] przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania kurczaka z rożna Oprócz dobrych wartości odżywczych kurczak z rożna jest przede wszystkim niedrogi, co jest niewątpliwie ogromną zaletą, zwłaszcza w dzisiejszych czasach. [...]
[...] niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane Bilsborough i Neil Mann „A Review of Issues of Dietary Protein Intake in [...]
Epidemiolodzy łączą niedobór witaminy D z chorobą autoimmunologiczną, rakiem, chorobami układu krążenia, depresją, demencją, chorobami zakaźnymi, schorzeniami układu mięśniowo-szkieletowego i wieloma innymi. Podsumowanie Załóżmy, że ktoś potrzebuje od 37,5 do 50,0 μg witaminy D dziennie (1500–2000 IU dziennie). Jednym z najlepszych źródeł [...]
[...] poziomie. Odżywianie Hadi doskonale wie, że dieta jest najważniejszym aspektem w kształtowaniu sylwetki. Jest monotonna i składa się głównie z ryżu, awokado i piersi kurczaka. To pomaga mu zachować sylwetkę w formie przez cały rok i ułatwia przygotowania do zawodów. Oprócz ścisłej diety Hadi Choopan stosuje również różne suplementy takie [...]
[...] dużych ilości białka zwierzęcego? W historycznych badaniach z 1966 r. Johna C. Floyda i wsp. ustalono, iż nawet zjedzenie 500 g wołowiny (~765 kcal) lub 500 g wątroby z kurczaka (odpowiednio 8 i 10.2 g leucyny) nie ma aż takiego wpływu na wyrzut insuliny. Po takim potężnym, nienaturalnym posiłku stężenie insuliny wzrosło średnio od 11 [...]
[...] zdefiniować pojęcie białka o wolnej kinetyce. Pojęcie nie jest nowe dla każdego pasjonata sportów siłowych, ale co ono tak naprawdę oznacza? Gdy wyobrazimy sobie pierś z kurczaka, którą mamy za chwilę spożyć, musimy mieć przed oczami jego „zbitą strukturę”. Możemy porównać to w pewien sposób do muru. Gdy chcemy rozebrać mur, a tak dzieje się [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] Oliver (wiek 43 lata, 8 lat treningu, 15 startów w zawodach, kategoria masters; największe osiągnięcie 4. miejsce na szczeblu krajowym), na lunch zjada 200 g piersi z kurczaka z porcją ryżu brązowego i 100 g zielonych warzyw. Posiłek przedtreningowy jest dokładnie taki sam, jak lunch (kurczak, ryż, warzywa). Posiłek potreningowy to zwykle [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
[...] dieta kulturystyczna nie należy do tanich, gdyż zawiera duże ilości wysokiej jakości protein oraz tłuszczów. Im ktoś jest cięższy, tym z reguły zjada więcej wołowiny, ryb, kurczaka, jajek, indyka, protein serwatkowych np. WPC, WPI, WPH, odżywek z białka jaja czy kazeinowego. Ponoszone przez zawodników koszty różnią się w zależności od wagi [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
[...] diecie. Seitan Seitan to białko na bazie pszenicy, które jest czasami określane jako „wegetariańskie białe mięso”. Jest świetną opcją i zapewnia podobne odczucie w ustach do kurczaka (w rzeczywistości wiele produktów imitujących kurczaka dostępnych na rynku jest wytwarzanych na bazie tego produktu). Soczewica Tak jak większość roślin [...]