Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Preparaty z rodziny SARM miały być alternatywą dla sterydów anaboliczno-androgennych. Do grupy selektywnych modulatorów receptora androgenowego zaliczamy substancje takie jak np.: ostaryna, LGD-4033, MK-0773, MK-3984, BMS-564929, LGD-12107, LGD-2226, RAD-140. Większość nazw SARM jest kodowa i dobrze zgadujecie - nie zostały do końca sprawdzone [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
Zbyt niski poziom podaży białek w diecie jest śmiertelnie niebezpieczny. Organizm bowiem jest w stanie z białek wytworzyć substancje energetyczne, natomiast nie ma możliwości wyprodukowania substancji budulcowych z tłuszczy i węglowodanów. Odżywienie białkowe ważne jest jednak nie tylko dla samego życia, ale również dla efektywnego funkcjonowania [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
Potrzeby żywnościowe świata cały czas rosną i cały czas poszukuje się produktów o wartości odżywczej pozwalającej na ekonomiczne i zrównoważone „karmienie” 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Odżywka węglowodanowo-białkowa jest dość popularnym produktem, jeżeli chodzi o wybór pierwszej odżywki osób rozpoczynających treningi. Zazwyczaj zaleca się wykorzystać masówkę osobom, które mają problemy z przytyciem, jako formę wsparcia dietetycznego, umożliwiającą podbicie kalorii. Na temat gainera powstało jednak wiele mitów, które czasem [...]
Maszyny zazwyczaj postrzegane są jako mniej ambitny i zastępczy wariant treningowy. Przyczyną tego typu opinii jest m.in. to, że ruch prowadzony przez nie jest “sztywny” i nie daje możliwości manewrowania w trakcie jego wykonania. Wymuszają one sztywną płaszczyznę poruszania się obciążenia, co niekoniecznie jest rozwiązaniem optymalnym. Ściąganie [...]
Trening siłowy z wykorzystaniem metody 3/7 zapewnia większe przyrosty masy mięśniowej i siły, w porównaniu do klasycznego treningu siłowego. Dzieje się tak, gdyż metoda 3/7 powoduje większy stres metaboliczny - tak twierdzą belgijscy naukowcy z Universite Libre de Bruxelles, a wyniki opublikowali na łamach “European Journal of Applied [...]
Nielicznym znane jest wykorzystanie metody tzw. piku hormonalnego, który osiągamy poprzez trening dużych grup mięśniowych (jak np. nogi). Trik polega na tym, aby wraz z ciężką grupą mięśniową, na jednej sesji treningowej, dodać ćwiczenia partii mięśniowej, którą chcemy poprawić. Przykładowo, wykonujemy ciężki trening nóg, po którym wykonujemy [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
Analogiczne pytanie zadaje bardzo dużo osób, które po zakończeniu sezonu plażowego rozpoczynają bój o kolejne kilogramy mięśni. W tym czasie zmienia się ich nastawienie, przygotowani są na pogorszenie wizerunku w lustrze, często inne są treningi siłowe - większa ilość ćwiczeń złożonych np. z wykorzystaniem sztangi, w górę idą stosowane ciężary, a [...]
Dieta wegetariańska to moda czy zdrowe podejście do życia? A może jedno i drugie? Czy wiesz, ile znanych osób wybrało ten właśnie sposób żywienia? Albert Einstein, Benjamin Franklin, Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Gandhi, Paul McCartney, Charles Darwin i Betty White — oni wszyscy postawili na rezygnację z mięsa. A czy te tłumy ludzi, które [...]
Naukowcy twierdzą, iż mamy do czynienia z kryzysem związanym z używaniem mediów społecznościowych przez nastolatków i dzieci. Półtora roku po tym, jak amerykański lekarz medycyny, chirurg generalny Vivek Murthy, zwrócił uwagę na narastające objawy depresji, lęku i myśli samobójczych wśród dzieci i młodzieży znaleziono prawdopodobną przyczynę [...]
Linki i wyciągi dają nam możliwości utrzymywania stałego napięcia mięśniowego, co przekłada się na nieco inny bodziec, niż ten, który otrzymujemy, trenując na ciężarach wolnych. Warto czasem zaskoczyć mięśnie i "przejść" z hantli czy też sztangi na wyciągi, które potrafią być wysoce efektywne w treningu małych grup mięśniowych. Uginanie [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. W związku z tym, że przypadek drugi będzie po części [...]
Przedramiona należą do tej grupy mięśniowej, która najczęściej nie musi być traktowana osobnymi ćwiczeniami. Wystarczy, że wykonujecie ciężkie wielostawowe ćwiczenia, które podnosicie siłą własnego chwytu, bez haków czy treningowych pasków, a przedramiona w wyniku adaptacji powinny zwiększać swoją masę. Jednak nie każdy ma tyle szczęścia. [...]