[...] łatwo przybieramy na masie. Trening siłowy i stosowna dieta są tutaj doskonałym narzędziem, które może opóźnić ten proces. Jeżeli trenujesz ciężko i jesz odpowiednio dużo białka i kalorii, to masz szansę nawet zbudować trochę mięśni (a co za tym idzie, zwiększyć spalanie energii). Aerobowe formy treningowe nie przyczyniają się zwykle do [...]
Mięśnie czworoboczne grzbietu należą do grupy mięśniowej, która podkreśla wygląd sportowej sylwetki. Stanowią swego rodzaju "łącznik" pomiędzy barkami a mięśniami grzbietu. Ich odpowiedni rozwój nadaje masywnego wyglądu górnej części grzbietu i podkreśla atuty sylwetki. Wiele osób ma problem z rozbudową kapturów, dlatego też postanowiliśmy opisać [...]
[...] występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od stanu [...]
[...] – androgenów, takich jak testosteron i dihydrotestosteron, czyli DHT. Hormony te i ich pochodne aktywują bowiem receptory androgenowe, które pobudzają proces wbudowywania białka we włókna mięśniowe. Jednak o pobudzający wpływ na receptory androgenowe podejrzewano również niektóre środki spożywcze, m.in. niektóre kwasy tłuszczowe. W związku z [...]
Gdybym miał coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy [...]
Chrząstki odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Są m.in. jednym z ogniw aparatu ruchu i uczestniczą w łączeniu poszczególnych elementów układu kostnego. Z tą funkcją z kolei łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] (30 mg) lub nawet 10% (10 mg). Dlatego w tym zestawieniu wzrost REE po zielonej herbacie o 7.2% jest znaczący. Można wzmocnić ten efekt, w jednym z badań spożywanie 30 g białka serwatkowego na noc (WPC) przyspieszało metabolizm (rano) aż o 5,4%. Literatura: de Faria N.C. i in. Acute green tea infusion ingestion effect on energy metabolism, [...]
Potrzeby żywnościowe świata cały czas rosną i cały czas poszukuje się produktów o wartości odżywczej pozwalającej na ekonomiczne i zrównoważone „karmienie” 8 miliardów ludzi. Jeszcze w 2011 roku ludzkość liczyła 1 miliard mniej, co wydaje się być wystarczającym uzasadnieniem dla poszukiwań nowych źródeł niezbędnych substancji odżywczych. Co ważne, [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
[...] 100 g sera mascarpone 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 450 g szpinaku mrożonego 10 g oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku 2 całe jajka plus 2 białka które zostały z ciasta 270 g sera typu feta 120 g sera ricotta opcjonalnie - ryba, drób - ja dodałam 100 g ugotowanego indyka Jak wykonać: Wszystkie składniki na [...]
Czego potrzebujemy: 300 g mrożonych lub świeżych warzyw 3 białka jaja kurzego 3 całe jajka 120 g jogurtu naturalnego 200 g fileta z kurczaka 5 g oleju przyprawy Jak wykonać: Olej rozgrzewamy na patelni i dusimy warzywa około 8 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy ulubionymi przyprawami. Jeśli używamy świeżych i/lub twardych warzyw - dusimy je do [...]
Czego potrzebujemy: 90 g Dzikiego białka 20 g WPC w ulubionym smaku 25 g mąki gryczanej 50 g owoców w żelu olej kokosowy do spryskania patelni Jak wykonać: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy mąkę i wpc i miksujemy razem. Na rozgrzanej patelni smażymy mini omlety. Podajemy z ulubionymi owocami w żelu. U mnie królują wiśnie. Wartości odżywcze: [...]
Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food. Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]
[...] jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) zawiera: 32 kalorie 0,5 g białka 8 g węglowodanów 1 g błonnika 1680 mg witaminy C (1800% dziennego zapotrzebowania) 38 mg witaminy A (15% DZ) 0,8 mg miedzi (10% DZ) kwasu pantotenowego 0,309 mg (6% [...]
[...] dzieci toleruje białko krowie, ale jeśli mama będzie piła dwie kawy z mlekiem dziennie, a do tego twarożek, kanapki z serem, jogurty, kefiry itp. wówczas będzie tego białka zwyczajnie za dużo. To tylko przykłady. Chodzi o umiar i zróżnicowanie. Każda kobieta może karmić piersią Nie każda kobieta jest w stanie karmić piersią. Niektóre [...]
[...] normalnym stężeniu glikogenu (pozwolono im regenerować się przez 24 h po protokole wyczerpującym glikogen mięśniowy i dostarczać 8 g węglowodanów na kg masy ciała (mc), 2 g białka na kg mc oraz 1 g tłuszczów na kg mc. Dwa razy testowano ich wytrzymałościowo, zaledwie 2 h po protokole wyczerpującym glikogen mięśniowy, więc wtedy ich mięśnie miały [...]
[...] może nawet 15 - 30% dziennego zapotrzebowania na witaminy. Warto zaznaczyć, że nie przypominają one tradycyjnych żelek bogatych w cukier. Słodzone są substancjami słodzącymi pochodzenia naturalnego, np. maltitolem, stewią i sokami owocowymi, a dzięki żelatynie dostarczają również pewnych ilości białka. Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk