Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
[...] przed wegetarianami i weganami przez rozwój nowoczesnych odżywek umożliwia dostęp do białek o wysokiej wartości biologicznej, które są dosłownie na wyciągnięcie ręki. Izolat białka sojowego, który w przeszłości był dominującym źródłem roślinnego białka ze względu na swoją wyjątkową przyswajalność i bogaty profil aminokwasowy, ustępuje miejsca [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] przecież ćwiczyć 20 min po zjedzeniu torebki ryżu z kurczakiem. W przypadku wypicia szejka zawierającego 70 g węglowodanów z odżywki wysokowęglowodanowej wraz z 30 g. białka z odżywki wysokobiałkowej nie stanowi to żadnego wyzwania. Ponownie wyobraź sobie sytuację porannego treningu.... Spalacz tłuszczu Spalacz tłuszczu polecam oczywiście [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] w tłuszcz lub bogate w białko, w losowej kolejności. Posiłek wysokowęglowodanowy zawierał 56.4% węglowodanów, wysokotłuszczowy 56.5% tłuszczu, a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, proporcje wynosiły 1:1:1 dla kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych oraz jednonienasyconych. Mierzono ilość glukozy we krwi, [...]
[...] musisz zjeść posiłek w biegu, na szybko lub masz tak duże zapotrzebowanie na białko, że ciężko ci je pozyskać z jedzenia. Odżywka białkowa nie powinna być głównym źródłem białka, powinna je uzupełniać. Jej zaletą z pewnością są walory smakowe, łatwość przygotowania oraz możliwość zabrania ze sobą w każde miejsce. Kiedy z niej korzystać? w dni, [...]
[...] Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży białka. Podsumowanie Według nowych badań diety wysokobiałkowe mają swój potencjał w odwracaniu stłuszczenia wątroby i nawet mogą mieć wpływ na przebieg cukrzycy (pomagają [...]
[...] twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, technologii żywności, sportu czy fizjologii. W serwatce białkowej występuje 0,6-0,8% białka (inne źródła podają 0.6 – 0.7%), w tym 70-80% przypada na α-laktoalbuminę i β-laktoglobulinę, 2.5% składu mleka stanowi kazeina. Dlatego białka serwatkowe są takie [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] ciężki trening, a nie każdy chce się aż tak katować na treningu. Według badania z 2014 roku, większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] Grafika: indeks insulinowy i glikemiczny pokarmu. Źródło: Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" Grafika: odpowiedź insulinowa na jogurt, białka zwierzęce (np. wołowinę), rośliny strączkowe (ang. legumes) i inne produkty, nie nabiałowe. Źródło: Thomas MS Wolever "Yogurt Is a Low–Glycemic Index Food" [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ponadto witamina C uczestniczy w regulacji czynników transkrypcyjnych. Naukowcy przeprowadzili systematyczną analizę badań. Dane sugerują, iż witamina C jest skuteczna poprzez stymulowanie [...]
[...] w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka serwatkowego po treningu nie zakończyło się jeszcze wcale przyswajania poprzedniego posiłku (zawierającego np. 250 g indyka). Jest to modelowa dieta, bez wątpienia [...]
Dr John Rusin opublikował ciekawy artykuł „The 4 Most Damaging Types of Training”. Z poglądami autora w kilku miejscach się nie zgadzam. Twierdzi np. że kulturystyka powoduje zbliznowacenie mięśni? Wtedy mogą pojawić się zmiany degeneracyjne typowe dla osteoarthritis. Poza tym, SAA wcale nie muszą sprzyjać zdrowiu. Przykładowo, popularny [...]
[...] Przykład tezy: „Duża porcja protein nie działa. Każdemu wystarczy 20 g”. Fakt czy mit: „Duża ilość protein tuczy”? Fakt czy mit: „Podawanie białka nie ma sensu, bo należy stosować dietę”? Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest bezwartościowe”? Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest szkodliwe [...]