[...] stref tętna) potrafią zużyć glikogen w zastraszającym tempie. Powinieneś zadbać o dowóz paliwa w trakcie i zaraz po zakończonym treningu. Dawkowanie po treningu: 30-40 g białka, 60-80 g węglowodanów dla osoby ważącej 100 kg. Po dłuższym wysiłku konieczna może być podaż nawet 100-120 g węglowodanów w ciągu pierwszych 3-5 h po zakończeniu [...]
[...] na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Drugie śniadanie: 40 g protein (10:00); np. jajka, mięso; można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Obiad: 40 g protein [...]
[...] font-family:"Times New Roman","serif";} Nie jest to jedyny eksperyment, który przynosi ciekawe rezultaty. Jose Antonio i wsp. sprawdzali, jakie efekty przyniesie duża podaż białka w trakcie treningu siłowego („na masie”). W badaniach Jose Antonio i wsp. jedna grupa dostarczała 3,4 g białka na kilogram masy ciała, a druga 2,3 g białka na kilogram [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] oraz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245118/ Legenda: (a) Autorzy nie napisali, co rozumieją przez pojęcie aminokwasy niezbędne (EAA). Informacje dotyczące białka jaja wziąłem z książki H. Ciborowska, A. Rudnicka „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. Są to podsumowane aminokwasy egzogenne (suma to ~50 g w 100 g białka, czyli [...]
[...] osób dbających o linię, zdrowie, a także chcących utrzymać sprawność seniorów lub osób wracających do zdrowia po operacjach. Produkty roślinne, z reguły, zawierają mniej białka niż odpowiednie produkty zwierzęce. Producenci suplementów diety rozwiązali ten problem, wykorzystując silnie skoncentrowane formy wytwarzane wyłącznie ze źródeł [...]
Ostatnio w kilku serwisach pojawił się tekst mówiący, iż w ciągu godziny przyswaja się stosunkowo niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane [...]
[...] obrano tłuszcze, jako „wroga układu sercowo-naczyniowego”. Amerykanin Thomas Colin Campbell z Cornell University twierdzi, iż główną przyczyną chorób serca są ... wszelkie białka pochodzenia zwierzęcego! Głosi on, że to właśnie białko zwierzęce jest głównym powodem występowania nowotworów. Niestety zakrojone na dużą skalę badania wcale nie [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
[...] serwatkowe stanowią niezbędny element diety kulturysty, a także innych sportowców. Okazuje się, że nie tylko osoby chcące zwiększyć hipertrofię korzystają z dobrodziejstw białka serwatkowego. Ludziom nieaktywnym fizycznie zaleca się niewiele protein. Sytuacja zmienia się jednak diametralnie, gdy rozpoczyna się treningi. Wbrew obiegowym [...]
Białko serwatkowe jest doskonale sprzedającym się produktem, który nie wymaga reklamy. Niektórzy guru kulturystyki twierdzą, iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest [...]
[...] Journal of Clinical Nutrition” Oliver C Witard i in. zaprosili 48 osób. Ochotnicy spożywali standaryzowane śniadanie wysokobiałkowe (łącznie ~41 g protein, <0.5 g białka na kg masy ciała). Trzy godziny później ochotnicy wykonali trening jednej z nóg. Druga, nietrenowana noga służyła do porównania szybkości syntezy białek mięśniowych [...]
[...] Stosowane są tam niskokaloryczne diety, a nawet odcięcie z 1200 kcal 30% energii, daje znikomy wynik i wręcz śmieszną ilość protein w przeliczeniu na gramy. Teoretycznie, białka jest tam dużo, efektywnie 0,9 – 1 g na kg masy ciała (czyli de facto jest to wybitnie niskobiałkowa dieta!). Istnieje mało badań, w których zastosowano prawdziwą dietę [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
[...] pokażę na końcu artykułu. Zamiast zakończenia: białko serwatkowe chroni nerki i wątrobę! Naukowcy sprawdzali, jak chemioterapeutyk wpłynie na nerki i wątrobę w towarzystwie białka serwatkowego. Cyklofosfamid (CP), powszechnie stosowany chemioterapeutyk, zaburza działanie układu przeciwutleniającego ważnych narządów. Naukowcy oceniali wpływ [...]
[...] sprawność u osób w starszym wieku Jedną z konsekwencji starzenia się jest stopniowe osłabienie mięśni, a co za tym idzie spadek sprawności. Spożywanie większej ilości białka jest jednym z najlepszych sposobów zmniejszenia osłabienia mięśni związanego z wiekiem i zapobiegania sarkopenii (choroba polegająca na spadku masy mięśniowej i siły [...]
Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
Dieta z wysokim udziałem białka pomaga budować mięśnie i jednocześnie redukować tkankę tłuszczową. Niestety od dobrych kilkunastu lat słyszy się, że dieta wysokobiałkowa jest groźna dla nerek i wątroby. Oczywiście nie jest to prawdą, chyba że ktoś stosuje gigantyczne ilości tego składnika. Przyjrzyjmy się jednemu z badań. Eksperyment naukowy Myszy [...]
[...] mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości na długo oraz pobudzają metabolizm. Ryby Mięso ryb jest bardzo cennym źródłem białka oraz wielu innych ważnych składników. Jest świetnym składnikiem diety jarskiej, zalecanej, jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo [...]
[...] zbilansowana dieta, która dodatkowo uzupełniana jest celnie dobraną suplementacją, pozwala na zdobycie znacznej przewagi, w porównaniu do osób nie trzymających diety. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? Skąd sportowcy czerpią białka? Jakie jest zastosowanie odżywki białkowej? Odżywka białkowa a budowa masy mięśniowej Czy WPC nadaje się [...]