SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka

  • [...] zapaleniem stawów, insulinoopornością czy cukrzycą. Przykładowo, miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są związane z podwyższonym stężeniem interleukiny 6 (IL-6), białka C-reaktywnego (CRP) i właśnie TNF-α. IL-6 jest cytokiną pro- i przeciwzapalną, jednak uznaje się, że ma większy potencjał prozapalny. Wyniki tego badania sugerują, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1124 Data: 2020-12-20 18:30:58
  • [...] namoczyć owies w wodzie (minimum 4h), a następnie go zmiksować i przecedzić. Taki domowy wyrób możesz przechowywać w lodówce do czterech dni. Jego zaletą jest większa ilość białka w porównaniu z innymi roślinnymi opcjami, takimi jak mleko migdałowe czy kokosowe. Ponadto proces produkcji mleka owsianego utrzymuje cały rozpuszczalny błonnik w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1376 Data: 2021-08-16 20:09:19
  • Czy olej lniany może zastąpić olej rybi?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] źródła substancji odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie da się zastąpić. W przypadku rezygnacji z ryb i owoców morza pomija się nie tylko cenne białka, aminokwasy, czy witaminy i składniki mineralne, ale również drogocenne kwasy tłuszczowe: dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA), które są niemal ekskluzywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1149 Data: 2021-09-14 09:03:28
  • [...] obszar pod krzywą glukozy, insuliny i peptydu C oraz wskaźniki wrażliwości na insulinę. Oceniono również wydolność fizyczną, profil lipidowy oraz ekspresję i translokację białka GLUT-4. Wyniki Kreatyna miała wpływ na obniżenie HbA1c o ~13.5%, z kolei w grupie placebo HbA1c odnotowano niewielki wzrost wskaźnika; co to znaczy? Krwinki czerwone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6030 Data: 2020-12-02 13:30:23
  • [...] produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mleka i jego pochodnych. Niestety ograniczenie spożycia nabiału dotyka też wiele osób z nietolerancją laktozy, czy też alergią na białka występujące w mleku. Takie ograniczenia połączone jeszcze z chęcią zminimalizowania spożycia cukru, sprawiają, że ciężko znaleźć tradycyjne wyroby cukiernicze, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1853 Data: 2022-01-30 07:01:23
  • [...] cukinię, kromkę chleba, ale dlaczego nie korzystać z uroków grillowania w pełni? Kiełbaski z One Day More zainteresowały mnie ze względu na swój skład. Zrobione zostały z białka grochu, a większość, które do tej pory testowałam opierały się na soi lub boczniakach. Czy wegańskie kiełbaski nadają się na grilla? Jak najbardziej. Można je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2058 Data: 2022-05-03 11:48:26
  • Czym jest trening ekscentryczno-izometryczny? Trening ten łączy w sobie trzy rodzaje ruchów mięśniowych. Fazę ekscentryczną ćwiczenia, izometryczną (czyli zmiana napięcia mięśnia bez zmiany jego długości) oraz koncentryczną. Nie ma tutaj miejsca na powtórzenia wykonywane w sposób niekontrolowany, z utratą napięcia w fazie ekscentrycznej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1556 Data: 2019-09-20 16:06:51
  • [...] nie czuć nawet tej paprykowej przyprawy. Są nieco mdłe, ale w towarzystwie ketchupu czy wegańskiego sosu czosnkowego, jak to się mówi "dają radę". Kiełbaski mają sporo białka, bo aż 17 g w porcji 100 g. To sporo. Znajduje się tutaj niewiele węglowodanów i optymalna ilość tłuszczu jak na tego typu produkt. Sam skład nie jest zły, choć warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1882 Data: 2022-07-29 06:52:38
  • [...] odpowiada głównie za stymulację procesu syntezy białek. Jednak potrzebna jest również pełna pula protein, aby mogło dojść do zjawiska ich budowy. Dlatego po treningu wykorzystać powinniśmy zarówno dodatek leucyny, jak i wsparcie pełnego białka. Źródło: http://www.ergo-log.com/strength-training-glass-of-milk-tablespoon-leucine-more-muscle.html

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2092 Data: 2018-06-24 11:11:21
  • [...] oraz z nogi trenowanej w tygodniu trzecim, aby zbadać odpowiedź na trening i białko serwatkowe. Wyniki synteza białek mięśniowych wzrosła w odpowiedzi na trening i podawanie białka serwatkowego, w porównaniu do syntezy w spoczynku, sok z wiśni nie miał wpływu na szybkość syntezy białek miofibrylarnych; w grupie soku z wiśni 1.79 ± 0.75 po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2404 Data: 2018-08-12 11:27:04
  • Czy kreatyna „spala” tłuszcz?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] kalorii w grupie kreatyny, Wnioski: Suplementacja kreatyną nie ma wpływu na tkankę tłuszczową, ale … do kreatyny można dodać np. kofeinę, zieloną herbatę, dużą ilość białka serwatkowego, johimbinę czy efedrynę co zupełnie zmienia obraz sytuacji. Ponadto redukcja tłuszczu zależy od bilansu kalorycznego, więc tylko przy deficycie można by [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4663 Data: 2018-11-21 10:29:40
  • Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3609 Data: 2018-12-04 08:48:25
  • [...] Spód: 150 g płatków owsianych 100 g daktyli + 50 g wrzątku 20 g płynnego oleju kokosowego 8 g kakao Masa serowa: 400 g serka wiejskiego lekkiego 30 g izolatu lub białka o smaku waniliowym 15 g żelatyny + 150 ml wrzątku 25 g erytrytolu owoce - u mnie 100 g jeżyn i jedna figa Jak wykonać: Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5645 Data: 2019-09-02 19:22:13
  • [...] okresie jej stosowania. Na dłuższą metę nie jest ani do końca bezpieczna, ani zrównoważona. Problemem jest jej "niskobiałkowość" oraz niski poziom biodostępności spożywanego białka. Długoterminowe przestrzeganie jej może się wiązać z niedoborami żywieniowymi, które prędzej czy później doprowadzą do problemów zdrowotnych. A jeśli jeszcze do tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1913 Data: 2021-09-01 08:47:46
  • VEGE Burger Orkiszowy - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] g (w tym cukry proste: 9,3 g) Błonnik: 13,1 g Białko: 11 g Sól: 1,2 g Główną zaletą jest jego skład. Nie zawiera konserwantów oraz dodatku cukru i innych wzmacniaczy smaku. Ma wysoką zawartość szybko wchłanialnego białka oraz błonnika. Dodać trzeba do tego krótki czas oraz prosty sposób przygotowania.  Gdzie kupić: Sklep.sfd.pl Cena: 8,99 zł

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 834 Data: 2021-11-20 18:01:01
  • [...] polecam wersję kieszonkową, ponieważ kabanosy są dość kaloryczne. W 100 g znajduje się aż 415 kalorii. Mają sporo tłuszczu i węglowodanów, ale plusem jest wysoka zawartość białka i błonnika. Jak to jednak bywa z przetworzonymi produktami (a niewątpliwie kabanosy do nich należą), zawierają sporo soli. Skład Ziarna (słonecznik 22%, siemię lniane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1821 Data: 2022-01-05 16:44:53
  • [...] z tego, jak ważny jest dobry skład produktów. Naturalne składniki i brak konserwantów to zdecydowany plus kotletów. Warto też wspomnieć, że w porcji 100 g jest aż 20 g białka. Zatem jedno opakowanie ma go aż 40 g! Solidna porcja. Kotlety mają dość sporo tłuszczu, ale klasyczne kotlety mielone np. z łopatki wieprzowej mają go tyle samo, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2999 Data: 2022-04-19 13:59:39
  • [...] 25 g Błonnik: 15 g Sól: 0 g Spaghetti z ciecierzycy to wegański makaron, który z powodzeniem może gościć również na stołach mięsożerców. Ma atrakcyjny dla osób aktywnych rozkład makroskładników - dużo białka i błonnika. Ma może trochę za dużo tłuszczu jak na makaron, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Gdzie kupić: Biedronka Cena: 4,99 zł

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5726 Data: 2022-05-22 16:10:36
  • Mini tarty a'la twix

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: Na spód: 100 g gorzkiej czekolady 25 g oleju kokosowego nierafinowanego Na "karmel": 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 25 g izolat białka serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli Na kruszonkę: 25 g mąki kokosowej 7 g syropu klonowego lub miodu 15 g rozpuszczonego oleju kokosowego 5 g jogurtu naturalnego Jak wykonać: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2829 Data: 2018-04-13 08:59:15
  • [...] jedną z nich jest resveratrol, który aktywuje enzymy opóźniające procesy starzenia. Zużycie rdzenia kręgowego wynika głównie z procesów zapalnych. Są one spowodowane przez białka zapalne, takie jak interleukina-1 . Rozkład tkanek w dyskach kręgosłupa rozpoczyna się od enzymów takich jak MMP-13 i ADAMTS-4. Dotyczy to szczególnie agrekanu w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2234 Data: 2018-10-10 13:19:09