[...] ale ten brzuch…”, “Co mu się stało? Dlaczego ma taki wydęty brzuch?”, “Ale ma bebzon!”. Niektórzy piszą, że to od zbyt dużej ilości jedzenia, inni, że na pewno “za dużo białka” lecz czy na pewno? Patrząc na zdjęcia ikon kulturystyki jak chociażby Arnolda Schwarzeneggera czy Franka Zane nie widzimy wystającego brzucha, a przecież też jedli [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Wiele osób regularnie pyta mnie, czy to już odpowiednia chwila, co działa, jak zwiększyć masę, jak pozbyć się tkanki tłuszczowej, jak postępować, co dalej robić? Przede wszystkim nikogo nie zachęcam do sięgnięcia po doping, bo nie jest prawdą, że bez „wspomagania” nie da się uzyskać zadowalających rezultatów. „Wysokie stężenie testosteronu nie [...]
[...] węglowodany. Ma znaczenie nawet to, czy najpierw spożywamy tłuszcze i proteiny, czy węglowodany. Możesz zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Stres, czyli kortyzol + insulina = tłuszcz wisceralny! Ostatnim elementem układanki jest stres. Kortyzol działa poprzez 2 [...]
[...] (białko wiążące jony wapnia, bierze udział w transporcie i wiązaniu tego kationu) oraz wyższą ekspresję FosB/ΔFosB (markery aktywności neuronalnej). NMDAR to jonotropowe białka, receptory dla glutaminianiu (pobudzenie NMDAR prowadzi do napływu Ca2+ do neuronów). Są one wrażliwe na N-metyl-D-asparginian (stąd pochodzi nazwa). Nie odnotowano [...]
Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]
[...] Receptą jest regularne badanie krwi, moczu, badania serca (USG, EKG statyczne i wysiłkowe; inne wg wskazań lekarza i potrzeb). Szczególnie istotne jest ustalenie ilości białka w moczu, stężenia kreatyniny, stężenia elektrolitów, GFR, czasem koniecznie może być badanie przy użyciu USG, rezonansu lub inne - wg wskazań lekarza. Nic nie [...]
Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]
[...] na plażę” – a obok będzie zdjęcie ładnej, wychudzonej modelki. Jeśli chcesz być dalej oszukiwana, proszę bardzo. Takie same triki są używane przy sprzedawaniu białka „dla kobiet i mężczyzn” – jedno „jest na masę”, a drugie (przeznaczone dla pań) służy już tylko jako „pomoc przy [...]
[...] miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator, lecytyny z soi, aromat. W 100 g tej czekolady znajdziemy 551 kcal, w tym 10 g białka, 34 g węglowodanów oraz 39 g tłuszczów. Plusy: ogólna dostępność, dobra cena, w smaku nie jest najgorsza Minusy: cukier, który znalazł się aż na drugim miejscu, [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
[...] można zastosować rolowanie aktywacyjne, po treningu w celu rozbicia np. spiętych prostowników. Co zapamiętać? Czas po treningu powinien być przeznaczony na dostarczenie białka (koniecznie), węglowodanów (profilaktycznie, chyba że ktoś celuje w maksymalną redukcję tłuszczu- wtedy bym nie dostarczał „węgli”). Należy się nawodnić, odpocząć. [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]
[...] na 5 godzin! Jak postępować? Przeciwdziałać wystąpieniu, a nie gasić pożar! Jeśli chcesz maksymalizować efekty potreningowego „okna” to moim zdaniem, podawanie aminokwasów, białka czy węglowodanów można zacząć już w końcowym etapie treningu. Jeśli trening ma 2-3 części, to jest to idealna sytuacja, by zastosować odżywki. Niemniej po ciężkiej [...]
[...] sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy). 100 g tego majonezu dostarczy 702 kcal, w tym 1,3 g białka, 3 g węglowodanów oraz 76,1 g tłuszczu. Plusy: smak bardzo przyjemny, delikatny, nie za słony, nie za słodki, jednolita konsystencja o przyjemnym zapachu, produkt [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
[...] naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych odżywek białkowych nasza dieta oczywiście powinna bazować na produktach zwierzęcych, które będą źródłem pełnowartościowego białka. [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
[...] (z grupy SAA) mają wpływ na ilość komórek satelitarnych. Okazuje się, że podawanie WPH też jest efektywne w tym kontekście. Z kolei Buckley JD i wsp. wykazali, iż hydrolizat białka serwatkowego przywraca szczytowy izometryczny moment siły już po 6 h od zakończenia treningu (100 ekscentrycznych kontrakcji mięśnia czworogłowego uda). Ogólnie, wg [...]