[...] mięso Diety, które obfitują w wysokoprzetworzone mięso oraz mięso czerwone, nasilają stany zapalne w naszym ciele. Ich obecność w diecie podnosi poziom interleukiny-6, białka CRP oraz poziom homocysteiny. Przytoczone badanie w pierwszym punkcie, które obejmowało grupę 217 osób, również wskazało czerwone mięso, jako produkt nasilający objawy [...]
[...] błonnika w swoich posiłkach, zaczynając od mniejszych porcji. Namaczaj rośliny strączkowe Rośliny strączkowe są podstawą wielu roślinnych posiłków. Stanowią doskonałe źródło białka, węglowodanów oraz błonnika. Moczenie tych roślin (najlepiej przez 8 do 16 godzin) pozwala na usunięcie substancji antyodżywczych i poprawia ich strawność. Pij więcej [...]
[...] w porównaniu do swoich rówieśników. Zachęca wszystkich, aby spróbowali zamienić jeden posiłek na koktajl proteinowy, ale podkreśla znaczenie spożywania co najmniej 20 gramów białka o dobrej jakości. „Jeśli chcesz sprawdzić, czy ta strategia będzie dla Ciebie skuteczna, zamień jeden z posiłków na koktajl. Uważaj tylko na to, co dodajesz do [...]
Odpowiedni dobór metody treningowej w okresie budowy masy stanowi kluczowe zagadnienie, które będzie warunkowało przyrost muskulatury. Są jednak pewne zasady, które są niezmienne i pozwalają na to, aby zmaksymalizować efekty hipertrofii mięśniowej. Pamiętać jednak należy, aby przestrzegać 5 ważnych zasad, które przyczynią się do szybszych [...]
Jakiś czas temu świat fitness obiegła dieta Dwayna „The Rock” Johnsona spożywającego 5000kcal. dziennie, podzielonych na siedem posiłków. Oto co się stanie gdy przeciętny Kowalski zacznie jeść jak Johnson. Mark Webster, który podjął to wyzwanie nie jest sportowcem ani popularną gwiazdą – prowadzi własną działalność gospodarczą. Przez lata próbował [...]
[...] i sylwetki. Gęste odżywczo ciasteczka, które są wyjątkowo kruche i słodkie. Składają się z cennych dla zdrowia pestek dyni, ziaren siemienia lnianego, nasion słonecznika, ale również orzeszków ziemnych czy suszonej żurawiny i rodzynek. Słodyczy nadaje w nich głównie miód, a wartość odżywczą znacząco podnosi dodatek białka serwatkowego.
[...] serca tofu — jest najlepszym pokarmem wzmacniającym wytwarzanie serotoniny dla wegan i wegetarian indyk — tak jak inne chude mięsa, zawiera tryptofan, ale także dużo cennego białka orzechy i nasiona — to nie tylko źródło tryptofanu, ale także zdrowe tłuszcze Co jeszcze możesz zrobić, aby utrzymać wysoki poziom serotoniny? Nawadniaj się Woda [...]
[...] na kilka poważnych wad weganizmu, które jednak można wyrównać odpowiednią suplementacją. Pierwsze, na co zwraca się tutaj uwagę, to podaż pełnowartościowego i lekkostrawnego białka. Otóż rośliny nie są tak bogate w białko ogółem oraz w aminokwasy niezbędne, jak produkty roślinne. Dostarczają mniej aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, które [...]
Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
Kontuzje w świecie sportu wyczynowego są nierozłącznym elementem, który wpisywany jest w ryzyko maksymalnych obciążeń i uzyskiwania od ciała wszystkiego co dała nam matka natura, co powiązane jest ze specyficznymi technikami treningowymi, stosowaniem odpowiedniej diety, suplementacji, jak i farmakologii. Trening Drugim aspektem są nasze [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki 70 g banana jedno jajko 15 g kakao 30 g białka o smaku czekoladowym 3 g proszku do pieczenia Masa: 35 g galaretki proteinowej o smaku bananowo - waniliowym 125 ml wody 80 g banana 200 g serka wiejskiego lekkiego 200 g jogurtu naturalnego 60 g białka o smaku wanilia, banan lub biała [...]
Pierwszą część artykułu zakończyliśmy na analizie pojęcia efektywne powtórzenia. Jeśli przegapiłeś pierwszą część, warto sięgnąć do niej teraz, gdyż bez tego nie będzie możliwe pełne zrozumienie dalszych fragmentów. Podsumowanie Poniższe podpowiedzi nie oznaczają, że mogą korzystać z nich tylko i wyłącznie wskazane grupy! Zarówno jedni, jak i [...]
[...] ręki dostępne są proste opracowania. Znaczenie praktyczne Podniesienie się hormonu wzrostu po ćwiczeniach jest może i ciekawe, ale raczej nie ma wpływu ani na obrót białka, ani hipertrofię, ani na stawy i kości, ani na indukowanie insulinooporności (GH egzogenny ma tę niemiłą cechę, iż poprzez różne mechanizmy może wywołać cukrzycę typu [...]
[...] czarne i ziołowe kawa kakao wina Zjadamy - z możliwego zmniejszania absorpcji żelaza znane są m.in. rośliny strączkowe zboża warzywa (szczególnie szpinak) owoce orzechy białka zwierzęce w tym: pochodzące z mleka (serwatka i kazeina) jajeczne białka roślinne (np. sojowe) niektóre zioła: np. rumianek mięta oraz produkty zawierające dużą [...]
[...] diecie oceniano za pomocą kwestionariusza. Wyniki Im większe było stężenie witaminy C we krwi, spożycie witaminy C w diecie oraz spożycie owoców, tym mniejsze było stężenie białka C-reaktywnego, które jest markerem stanu zapalnego w ustroju. Jednocześnie u takich osób stwierdzono poprawę funkcji śródbłonka, niezwykle ważnego dla funkcjonowania [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
W moim odczuciu zawodniczki Bikini Fitness to najpiękniejsze kobiety na świecie. Wytrenowane i ukształtowane świadomie ciało, z akcentem na atuty kobiecości, plus uroda, wdzięk i niestandardowa osobowość sceniczna, którą udaje się odnaleźć niektórym zawodniczkom, to prawdziwe „Bikini Fitness”. Ponadto doskonale przygotowana [...]