[...] Odpowiadają one nie tylko za dobrze funkcjonujące jelita ale stan zdrowia całego organizmu. Podstawową też różnicą między mlekiem kobiecym a krowim jest duża zawartość białka - kazeiny w tym drugim. Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca [...]
[...] związku. Niektórzy badacze zwracają uwagę na negatywne efekty suplementacji CLA (występujące szczególnie w trakcie przyjmowania wysokich dawkek) takie jak wzrost stężenia białka CRP oraz zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę! Na początek lajtowo - badania dające do myslenia: The role of conjugated linoleic acid in reducing body fat and [...]
[...] że nie reprezentuję interesów branży odżywkowej, chodzi mi jedynie o stwierdzenie prawdy obiektywnej. Zatem do rzeczy, Autor publikacji bije na alarm, że odżywki oparte na białkach serwatkowych są „zafałszowane” kazeiną. Użycie w tym przypadku określenia „zafałszowanie” jest niczym innym jak semantycznym nadużyciem. Obecność kazeiny w odżywkach [...]
[...] i K. Mają one bowiem tendencję do gromadzenia się w organizmie i mogą być szkodliwe. Dodają, że branie syntetycznych witamin należy traktować jako "zło konieczne" BIALKO Ile białka potrzebuje organizm? Ile białka potrzebuje organizm? To, jaki efekt przyniesie trening w znacznym stopniu zależy od odżywiania. Sam trening, choć jest podstawą, nie [...]
[...] siłowni dowiaduje się od swoich bardziej doświadczonych kolegów, że oprócz ciężkich treningów będzie musiał od rana do późnego wieczora jeść piersi z kurczaka, biały ser i białka jajek. Oprócz tego przynajmniej dwa razy dziennie wysokobiałkowy koktajl, no i oczywiście pełen zestaw aminokwasów, bez których nawet nie ma sensu czegokolwiek [...]
[...] i szybkościowo - siłowe, ale także: wspomaganie wysiłków wytrzymałościowych i wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej Odżywki wysokobiałkowe ( tzw. „proteiny" ) Zawartość białka waha się w przedziałe 70 - 95%. Są to koncentraty lub izolaty białkowe, najczęściej w postaci proszku do przygotowania posiłku płynnego lub półpłynnego, wyprodukowane [...]
[...] efektu termicznego. Szacunkowa liczba, którą należy wziąć pod uwagę to około 10% z całego dziennego bilansu kalorycznego, należy jednak pamiętać, że im więcej w diecie białka tym większy jest procent efektu termicznego. Zawartość błonnika (włókna pokarmowego). Z powodu charakteryzacji chemicznej błonnik, nie jest klasyfikowany do [...]
[...] gramów to optymalna ilość węglowodanów potrzebnych do maksymalnego wzrostu! Z całą pewnością więcej, podobnie jak zapotrzebowanie na białko jest znacznie wyższy niż to, ile białka spożytego jest zamieniane na mięśnie. http://www.t-nation.com/img/photos/2011/11-699-05/tomato-omelette.jpg Wrażliwość insulinowa. Po dłuższej diecie (czyt. w której [...]
[...] wymaganą dzienną porcję kalorii dla przeciętnego intensywnie trenującego kulturysty, uwzględnij następujące stosunki makroskładników odżywczych na kilogram wagi ciała:0,5g białka, 1g węglowodanów, 0,15g tłuszczu (najchętniej w postaci tych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w siemieniu lnianym, nasionach czarnej porzeczki oraz [...]
[...] najintensywniej podczas pracy (wysiłkowy) i snu (poabsorpcyjny). Kiedy po posiłku, wzrasta we krwi poziom wolnych aminokwasów, intensywnie przenikają do mięśni i wytwarzają białka, bo białka mięśniowe są ich magazynem. Podczas wysiłku (treningu) lub długiej przerwy pomiędzy posiłkami (snu), enzymy kataboliczne rozbijają białka, aby uwolnić [...]
[...] nas dobra wiadomość: można rozbudować umięśnienie w imponujący sposób, bazując jedynie na prostych produktach spożywczych. A co dopiero teraz, gdy mamy do dyspozycji izolat białka serwatkowego, węglowodany w płynie, aminokwasy proste i rozgałęzione, kreatynę podwójnie buforowaną, glutaminę, BCAA, HMB, ZMA i kilkadziesiąt innych specyfików? [...]
[...] sprawy po co w ogóle sie kupuje powyższe odżywki. Istota brania odżywek jest bardzo prosta - kupujemy je aby uzupełnić braki w tzw. DIECIE Niektórzy myślą, że kupią 3kg białka xxx i pójdzie im kilka kg masy a nawet nie wiedzą jaką rolę białko odgrywa w ich odżywianiu. Istota jest natępująca: Krok 1. Układamy sobie DIETE (mnówsto tematów o [...]
[...] ze śmieciowym jedzeniem. Źródłem węglowodanów w moich posiłkach jest: - makaron - ryż brązowy - płatki owsiane - ciemne pieczywo razowe - kasza - warzywa i owoce Źródłem białka w moich posiłkach jest: - mięso, głownie pierś z kurczaka, wieprzowina i wołowina - jajka - twaróg półtłusty - biały ser - ryby Źródłem tłuszczy w moich posiłkach [...]
Kilka słow wstępu .... Co to jest EAA? Aminokwasy egzogenne ( Essential Amino Acid) których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc musimy je dostarczać w pożywieniu ( w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych). Istnieje 8 EAA: fenyloalanina izoleucyna leucyna lizyna metionina treonina tryptofan walina Ale istnieją również [...]
[...] wymaganą dzienną porcję kalorii dla przeciętnego intensywnie trenującego kulturysty, uwzględnij następujące stosunki makroskładników odżywczych na kilogram wagi ciała: 0,5 g białka, l g węglowodanów, 0,15 g tłuszczu (najchętniej w postaci tych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w siemieniu lnianym, nasionach czarnej porzeczki oraz [...]
[...] od nich wolniej. Przyczyną najczęstszej i najcięższej odmiany dystrofii mięśniowej - dystrofii mięśniowej Duchenne'a - jest dziedziczna mutacja uniemożliwiająca syntezę białka zwanego dystrofiną. Jej funkcją jest ochrona włókien mięśniowych przed uszkodzeniami, które są rezultatem naprężeń powstających podczas przemieszczania się włókienek [...]
[...] i tluszczu) ale nie zmienny w czasie czy zalezby od gramatury posilkow. TEF białek wynosi około 20 - 30%, oznacza to, że nawet do 30% energii pozyskiwanej z białka (jeśli zajdzie taka potrzeba, by przerabiać białko na energię) będzie zużyte na „przerobienie" białek do formy energii użytecznej dla organizmu - glukozy. Węglowodany [...]
[...] różnorodne warzywa. W diecie nie może zabraknąć owoców. Ograniczamy sól i przyprawy o nią oparte jak maga, ziarenka smakowe, a wybieramy zioła. Ile potrzebujemy dziennie białka, węglowodanów oraz tłuszczy? Białka, czyli składnika budulcowego naszego organizmu potrzebujemy w granicach ok. 1g/kg masy ciała. Czyli mężczyzna ważący ok. 70 kg [...]
Jak reklamowane sa BCAA? Głownie jako doskonały antykatabolik http://www.sfd.pl/BCAA_branched_chained_amino_acids__jako_antykatabolik_-t711768.html Dlaczego? Około 35% mięśni składa się z BCAA BCAA wykorzystywane są bezpośrednio w mięśniach. Dodatkowe porcje BCAA, podane przed treningiem i po jego zakończeniu, zostaną wprzęgnięte w cykl [...]
[...] wielu ekspertów nawet ostrzega przed niekontrolowanym zażywaniem pigułek z antyutleniaczami. Jedyne co mi pozostało to sprawdzić w aktualnej literaturze czy przypadkiem białka serwatkowe nie stały się passé a ich działanie u sportowców niepotwierdzone lub nie różniące sie od tła jakim może być inne dowolne białko np. kazeinowe, jajeczne, [...]