Czego potrzebujemy:

Ciasto:

  • 170 g czerwonej fasoli z puszki
  • 70 g banana
  • jedno jajko
  • 15 g kakao
  • 30 g białka o smaku czekoladowym
  • 3 g proszku do pieczenia

Masa:

  • 35 g galaretki proteinowej o smaku bananowo - waniliowym
  • 125 ml wody
  • 80 g banana
  • 200 g serka wiejskiego lekkiego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 60 g białka o smaku wanilia, banan lub biała czekolada
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 40 g czekoladowych ciasteczek proteinowych
  • 10 g kakao

Jak wykonać:

Fasolę dokładnie płuczemy na sitku, odcedzamy i blendujemy z pozostałymi składnikami. Wlewamy do foremek. Ja użyłam małych silikonowych foremek o średnicy 12 cm - ale możecie śmiało użyć tortownicy o średnicy 18 cm. Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.

Proteinową galaretkę rozrabiamy z ciepłą wodą i gdy tylko przestygnie wylewamy ją na spód - ciasto powinno "wciągnąć" sporą część galaretki. Dzięki temu spód będzie bardziej wilgotny. Na stężałej galaretce układamy pokrojone banany.

Serek wiejski blendujemy na gładko, dodajemy jogurt i białko - wszystko dokładnie miksujemy. Żelatynę rozrabiamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Dodajemy do masy i dokładnie miksujemy. Lekką tężejącą masę wykładamy na banany.

Czekoladowe ciastka rozdrabniamy w blenderze i posypujemy nasze kopce. By całkiem pokryć masę - wykańczamy kakao.

Wartości odżywcze:

Otrzymujemy cztery kopce o średnicy 12 cm.

Każdy z nich to 350 kalorii. Białko 42 g, Tłuszcz 8,7 g, Węglowodany 26 g.

Smacznego!

Komentarze (3)
DJ_DoDo

bardzo mi się podobają :-) trochę pozmieniam i myślę, że wykorzystam przepis :-D

0
Mnichu122

Tradycyjnie super przepis Sylwia wyszły przepyszne goście okruszka nawet nie zostawili????????????

0
TomaszAZ

super,tylko czy te wszystkie skladniki musza byc ? galaretka bialkowa ? 2 rozne rodzaje odzywek?

0