Czego potrzebujemy:
Spód:
- 150 g płatków owsianych
- 100 g daktyli + 50 g wrzątku
- 20 g płynnego oleju kokosowego
- 8 g kakao
Masa serowa:
- 400 g serka wiejskiego lekkiego
- 30 g izolatu lub białka o smaku waniliowym
- 15 g żelatyny + 150 ml wrzątku
- 25 g erytrytolu
- owoce - u mnie 100 g jeżyn i jedna figa
Jak wykonać:
Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut - po tym czasie blendujemy razem z wodą w której daktyle się moczą. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy ponownie. Jeśli nie macie daktyli można użyć dojrzałego banana. Konsystencja masy musi Wam pozwolić spokojnie wykleić blaszkę. Jeśli jest za sucha dodajcie odrobinę wody. Blaszkę o średnicy 18 cm wyklejamy zarówno na spodzie jak i po bokach. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.
Serek wiejski blendujemy, dodajemy białko, etrytrytol i miksujemy około minuty. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, i dodajemy do masy serowej. Blendujemy ponownie około minuty. Na spodzie ciasta układamy jeżyny - możecie spokojnie zamienić na inne owoce jagodowe i zalewamy masą serową. Na górze układamy pozostałe owoce. Ponieważ sezon na figi i jeżyny jest krótki - wykorzystuje te owoce gdzie tylko mogę:) Całość chłodzimy około godziny. Gotowe.
Wartości odżywcze:
Sernik podzieliśmy na 6 porcji.
Każda to 268 kcal.
Białko 17,4 g, Tłuszcze 8 g, Węglowodany 33,3 g.
Smacznego!
Serniki na zimno uwielbiam w każdej postaci, z figami jeszcze nie próbowałam.
Platki owsiane, ae jakie? Górskie, błyskawiczne? Trzeba je wcześniej zalać wodą czy normalnie blendować? Nie będzie problemów zołądkowych?
wg mnie dajesz suche bo pociągną wodę z daktyli co się moczyły i olejem kokosowym nasiąkną. ja bym dał górskie.
W przepisie też jest podane ze jak za suchy spód będzie to dodać wody, wg mnie to na zdjęciu w szklanym opakowaniu są górskie owsiane.