Czego potrzebujemy:

Spód:

  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g daktyli + 50 g wrzątku
  • 20 g płynnego oleju kokosowego
  • 8 g kakao

Masa serowa:

Jak wykonać:

Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut - po tym czasie blendujemy razem z wodą w której daktyle się moczą. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy ponownie. Jeśli nie macie daktyli można użyć dojrzałego banana. Konsystencja masy musi Wam pozwolić spokojnie wykleić blaszkę. Jeśli jest za sucha dodajcie odrobinę wody. Blaszkę o średnicy 18 cm wyklejamy zarówno na spodzie jak i po bokach. Wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Serek wiejski blendujemy, dodajemy białko, etrytrytol i miksujemy około minuty. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, i dodajemy do masy serowej. Blendujemy ponownie około minuty. Na spodzie ciasta układamy jeżyny - możecie spokojnie zamienić na inne owoce jagodowe i zalewamy masą serową. Na górze układamy pozostałe owoce. Ponieważ sezon na figi i jeżyny jest krótki - wykorzystuje te owoce gdzie tylko mogę:) Całość chłodzimy około godziny. Gotowe.

Wartości odżywcze:

Sernik podzieliśmy na 6 porcji.

Każda to 268 kcal.

Białko 17,4 g, Tłuszcze 8 g, Węglowodany 33,3 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (4)
biggirl

Serniki na zimno uwielbiam w każdej postaci, z figami jeszcze nie próbowałam.

0
Bartass89

Platki owsiane, ae jakie? Górskie, błyskawiczne? Trzeba je wcześniej zalać wodą czy normalnie blendować? Nie będzie problemów zołądkowych?

0
anubis84

wg mnie dajesz suche bo pociągną wodę z daktyli co się moczyły i olejem kokosowym nasiąkną. ja bym dał górskie.

0
domosos

W przepisie też jest podane ze jak za suchy spód będzie to dodać wody, wg mnie to na zdjęciu w szklanym opakowaniu są górskie owsiane.

0