Czego potrzebujemy:

Spód:

  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g daktyli + 50 g wrzątku
  • 20 g płynnego oleju kokosowego
  • 8 g kakao

Masa serowa:

Jak wykonać:

Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 15 minut - po tym czasie blendujemy razem z wodą w której daktyle się moczą. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy ponownie. Jeśli nie macie daktyli można użyć dojrzałego banana. Konsystencja masy musi Wam pozwolić spokojnie wykleić blaszkę. Jeśli jest za sucha dodajcie odrobinę wody. Blaszkę o średnicy 18 cm wyklejamy zarówno na spodzie jak i po bokach.  Wkładamy do lodówki na około pół godziny.

Serek wiejski blendujemy, dodajemy białko, etrytrytol i miksujemy około minuty. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, i dodajemy do masy serowej. Blendujemy ponownie około minuty. Na spodzie ciasta układamy jeżyny - możecie spokojnie zamienić na inne owoce jagodowe i zalewamy masą serową. Na górze układamy pozostałe owoce. Ponieważ sezon na figi i jeżyny jest krótki - wykorzystuje te owoce gdzie tylko mogę:) Całość chłodzimy około godziny. Gotowe.

Wartości odżywcze:

Sernik podzieliśmy na  6 porcji.

Każda to 268 kcal.

Białko 17,4 g, Tłuszcze 8 g, Węglowodany 33,3 g.

Smacznego!

Komentarze (0)