Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie?

  1. Kilka słów o dżemie
  2. Jak wybierać dżem?
  3. Zestawienie dżemów
  4. Podsumowanie

Kilka słów o dżemie

Dżemy otrzymywane są poprzez gotowanie owoców: świeżych, mrożonych, pasteryzowanych lub konserwowanych chemicznie. Owoce te powinny być całe albo rozdrobnione, bez części niejadalnych, zazwyczaj z dodatkiem cukru, substancji żelujących, kwasów spożywczych, które mają za zadanie zapewnić odpowiednie warunki żelowania oraz syropów skrobiowych, których producenci używają, jako częściowy zamiennik cukru.

Dżemy spotkać można nierzadko z dodatkiem substancji konserwujących, zazwyczaj używane do tego są sorbinian sodu lub potasu. Ponadto znajdziemy w nich aromaty i barwniki.

Jak wybierać dżem?

Naszą uwagę powinien przykuć skład, jak wiadomo, im krótszy, tym lepszy. Gdy lista jest dłuższa, od razu domyślić się można, że producenci dorzucili sporo konserwantów.

Zatem, czy można je tak bezkarnie jeść? Polska, badawcza firma Nielsen, wykazała, że w Polsce zjada się rocznie ponad 22 tysiące ton dżemu, a to znaczy, że jest przez nas bardzo często wybierany i gości na naszych stołach. Czy rzeczywiście jest dobrym dodatkiem do naszych posiłków?

Nie dajmy się nabrać na hasła umieszczone na słoikach i mylące szaty graficzne. Producenci bardzo troszczą się o to, by to właśnie dżem z ich firmy powędrował do naszych koszyków.

Zestawienie dżemów

Łowicz dżemu truskawkowy 100%

Skład:

  • truskawki (100 g truskawek zużyto na 100 g produktu)
  • zagęszczony sok jabłkowy
  • zagęszczony sok cytrynowy do korekty soku smaku kwaśnego
  • substancja żelująca: pektyna.

Wartość odżywcza:

100 g tego dżemu dostarczy 142 kcal, w tym:

  • 33 g węglowodanów (w tym 33 g cukrów),
  • <0,5 g tłuszczów,
  • 0,7 g białka.

Plusy: produkt ten jest ogólnodostępny, konsystencja jest lekka, wyczuwalne kawałki owoców, dobrze się rozsmarowuje, czytelny skład, bez zbędnych dodatków. Jeden z niewielu dżemów, w którym do przyrządzenia wykorzystano tak dużą ilość owoców. Dostępne również inne smaki.

Minusy: cena dość wysoka, ale za jakość warto zapłacić.

Łowicz dżem truskawkowy niskosłodzony

Skład:

  • truskawki
  • cukier
  • woda
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • substancja żelująca – pektyna
  • substancja zagęszczająca - guma guar
  • regulator kwasowości - kwas cytrynowy i cytrynian trisodowy
  • przeciwutleniacz - witamina C (kwas askorbinowy.

Wartość odżywcza:

100 g tego dżemu dostarczy 142 kcal, w tym:

  • 34,5 g węglowodanów (w tym 34,5 g cukrów)
  • 0,2 g tłuszczów
  • 0,3 g białka

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, dość niska cena. Firma ta posiada kilka innych smaków.

Minusy: dżem bardzo słodki, dosładzamy dodatkowo syropem glukozowo-fruktozowym, jest dość wodnisty, konsystencja lejąca. Skład zdecydowanie dłuższy niż u poprzednika. Z dżemem niskosłodzonym nie ma on nic wspólnego.

Rapsodia 100% dżem z czarnej porzeczki

Skład:

  • czarne porzeczki (100 g czarnych porzeczek zużyto, na 100 g produktu)
  • zagęszczony sok jabłkowy
  • substancja żelująca: pektyny.

Wartość odżywcza:

100 g tego dżemu dostarczy 136 kcal, w tym:

  • 31,2 g węglowodanów (w tym 27 g cukrów)
  • 0,1 g tłuszczów
  • 1 g białka
  • 0,05 g soli

Plusy: atrakcyjna cena, przejrzysty skład, bez zbędnych dodatków, zbita konsystencja, kawałki owoców w środku, idealnie słodki, nieprzesłodzony, duża zawartość owoców w 100 g tego dżemu. Firma ta posiada kilka innych smaków.

Minusy: jest produkowany tylko dla jednego supermarketu.

dżem bez cukru, frużelina

Mirella dżem truskawkowy

Skład:

  • truskawki (35 g truskawek zużyto na 100 g produktu)
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • woda
  • substancja żelująca - pektyna i guma guar
  • regulator kwasowości - kwas cytrynowy
  • substancja konserwująca - sorbinian potasu
  • substancje słodzące: cyklaminian sodu, sacharynian sodu, acesulfam K, aspartam
  • aromat.

Wartość odżywcza:

100 g tego dżemu dostarczy 139 kcal, w tym:

  • 34 g węglowodanów
  • 0,1 g tłuszczów
  • 0,2 g białka

Plusy: produkt jest ogólnodostępny, niska cena.

Minusy: lista składników jak widać dość długa, cukru nie ma w składzie, gdyż syrop glukozowo-fruktozowy całkowicie go zastąpił, bardzo mała ilość owoców, którą wykorzystano na wykonanie dżemu, w składzie aspartam i inne substancje słodzące, które są bardzo kontrowersyjne. Producenci zaznaczają, że to produkt niskosłodzony, a dżem ten zawiera bardzo podobną liczbę kalorii do dżemów, w których ilość owoców jest zdecydowanie wyższa.

BiFix dżem wiśniowy

Skład:

  • wiśnie (50 g wiśni zużyto na 100 g produktu)
  • cukier
  • woda
  • substancja żelująca: pektyny
  • substancja zagęszczająca: guma guar
  • regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Wartość odżywcza:

100 g tego dżemu dostarczy 134 kcal, w tym:

  • 32 g węglowodanów (w tym 32 g cukrów)
  • <0,5 g tłuszczów
  • <0,5 g białka
  • <0,01 g soli

Plusy: wyczuwalne kawałki owoców, nie jest za słodki, intensywnie pachnie wiśniami, ma dobrą konsystencję. Dość dobry skład.

Minusy: dość mało wiśni zużyto na 100 g produktu, produkt nie jest ogólnodostępny, konsystencja jest lekko wodnista.

Polecamy również: Najlepsze frużeliny - jakie owoce w żelu wybrać?

Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru

Skład:

  • zagęszczony sok jabłkowy*
  • brzoskwinie* (100 g brzoskwiń użyto na 100 g produktu)
  • woda
  • substancja żelująca: pektyna
  • regulator kwasowości: kwas cytrynowy

* Certyfikowane składniki ekologiczne.

Wartość odżywcza:

100 g tego dżemu dostarczy 143 kcal, w tym:

  • 35,1 g węglowodanów (w tym 33 g cukrów)
  • <0,1 g tłuszczów
  • <0,4 g białka
  • 1,2 g błonnika
  • 0,06 g soli

Plusy: produkt posiada certyfikat ekologiczny, nie posiada dodatku cukru (słodzony jest zagęszczonym sokiem jabłkowym), a mimo to jest bardzo dobry w smaku, odpowiednia konsystencja, po otwarciu ładnie pachnie.

Minusy: wysoka cena, produkt nie jest ogólnodostępny.

Wniosek

Jak widać, można spotkać dżemy dość dobrej jakości, w dobrej cenie. Takim dżemem jest dżem firmy Rapsodia, który wyprodukowany został ze 100 g owoców na 100 g produktu, jego cena jest bardzo atrakcyjna, np.: w porównaniu do dżemu firmy Łowicz 100%, który jest trzykrotnie droższy, a składem właściwie się nie różni.

Ponadto bardzo dobrym produktem jest też dżem z firmy Symbio, ku uciesze posiada certyfikowane składniki z upraw ekologicznych, ponadto ma bardzo dobry smak i konsystencję. Niestety jego cena jest wysoka, ale jeśli ktoś ma możliwość i okazję, to polecam spróbować. Jakość zawsze się obroni.

Podsumowanie

Dżemy - uwielbiają je nie tylko Polacy. Jadamy je na kanapkach, gofrach, naleśnikach, omletach, a nawet stanowią ciekawy dodatek do deserów lodowych czy ciast. Nic dziwnego, bo te słodkie przetwory owocowe, z dobrym składem, są po prostu smaczne i chętnie urozmaicamy nimi swoje posiłki. Często jednak ciężko znaleźć dobry dżem, którego skład nas nie wystraszy. W powyższym zestawieniu pokazałem, że istnieją takie produkty i wprowadzone jako dodatek do naszej diety mogą stanowić ciekawe urozmaicenie. Zachęcam również do sporządzenia swojego dżemu, wtedy zawsze będziemy mieli pewność, co jemy.

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (4)
antyn

Ja myślę ze niewielka ilość dzemu na śniadanie nikomu jeszcze nie zaszkodziła i nie zaszkodzi:) Wiadomo trzeba wybierać te najzdrowsze, bez konserwantów i z niewielką ilością cukru, bo przeciez dzem musi być słodki. U nas sprawdzają się dzemy z Herbapola: https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/dzemy/dzemy-owocowe mają duze kawałki owoców i pięknie pachną

0
triska

Najbardziej lubię truskawkowy łowicza ten 100% owocowy albo extra gładki a ten z kolei daję na tosty z masłem orzechowym.

0
Dżastina222

Brakuje w zestawieniu dżemów od dżemowara stovit. Odkąd je odkryłam to nie kupuję już innych, mają krótki skład, nie mają konserwantów i polepszaczy, za to dużo owoców w środku.

0
Kaśka O

W zestawieniu brakuje mi mojego ulubionego dżemu malinowego Stovit. Jest ekstra na kanapki z masłem orzechowym, najlepsze są kawałki malin w dżemoże. Na przyszłość proszę pamiętać bo to mój ulubiony dżemor:))

0