Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”.
Jedni lubią krajowe śliwki, inni jabłka, ale na przykład tylko jeden gatunek, a jeszcze inni gustują w egzotycznych smakach mango i marakui. Jest jednak coś, co łączy niemal wszystkich - owocowe przetwory. Każdy z nas miał styczność z dżemem, konfiturą, czy musem owocowym. Powód jest prosty- po pierwsze, robienie weków przez babcie i mamy jest często częścią rodzinnej tradycji, która niestety coraz częściej odchodzi w zapomnienie. Drugim powodem przywiązania do przetworów owocowych jest sezonowy charakter owoców. Trzeci powód to zamiłowanie do smaku i wygody.
Czas na przetwory owocowe bez dodatku cukru
Wspomniane wyżej zamieranie tradycji robienia weków, otworzyło na rynku produktów gotowych możliwość zaprezentowania wyrobów, które nawiązują do najlepszych domowych przetworów. Jednak nowoczesnym podejściem do żywienia i jakością zastosowanych składników przewyższają - nie czarujmy się, praktycznie zawsze dosładzane cukrem - domowe zaprawy. Tymi produktami jest linia owocowych frużelin marki ALLNUTRITION.
Są to owoce, często całe, lub duże kawałki zanurzone w żelu, o konsystencji kisielu. Smak, prostota i funkcjonalność- tak właśnie powinny wyglądać tego typu produkty.
Wielką zaletą frużelin jest ich skład. Mianowicie zawartość owoców sięga aż 80%. Jeżeli dodamy do tego fakt, iż w składzie frużelin na próżno szukać rafinowanego cukru, mamy obraz nowoczesnego i promującego zdrowe podejścia do domowych wyrobów produktu.
Co zamiast cukru?
Frużeliny dosładzane są jedynie zdrowym i naturalnym słodzikiem - erytrytolem, który występuje w przyrodzie np. w gruszkach, winogronach. Ma również tę przewagę nad cukrem, że praktycznie nie dostarcza kalorii, a więc odpowiedni dla osób dbających o sylwetkę. Jeden gram erytrytolu dostarcza do 0,2 kcal czyli dwadzieścia razy mniej energii niż 1g cukru.
Sam erytrytol posiada zerowy indeks glikemiczny, oznacza to że nie powoduje nagłego skoku poziomu glukozy i insuliny we krwi, dzięki czemu jest cennym elementem diety osób zmagających się np. z insulinoopornością lub cukrzycą. Dodatkowo ten naturalny zmiennik cukru jest silnym antyoksydantem, który wraz z przeciwutleniaczami z owoców korzystnie wpływa na zdrowie konsumenta.
Nieprawdopodobnie duży wybór
Zaletą linii frużelin jest wybór smaków, jakie oferuje nam ALLNUTRITION. Można zaryzykować stwierdzenie, że każdy znajdzie smak, który polubi, a mamy ich aż 15, w tym 3 nowości:
- Jabłko z cynamonem (APPLE & CINNAMON IN JELLY)
- Jabłko (APPLE IN JELLY)
- Jagody (BLUEBERRY IN JELLY)
- Wiśnie (CHERRY IN JELLY)
- Owoce egzotyczne (EXOTIC FRUITS IN JELLY)
- Owoce leśne (FOREST FRUITS IN JELLY)
- Marakuja z mango (PASSION FRUIT & MANGO IN JELLY)
- Brzoskwinia (PEACH IN JELLY)
- Malina (RASPBERRY IN JELLY)
- Czerwona porzeczka (REDCURRANT IN JELLY)
- Śliwka (PLUM IN JELLY)
- Truskawka (STRAWBERRY IN JELLY)
oraz nowości
- Jabłko i mango (APPLE & MANGO IN JELLY)
- Jabłko i gruszka (APPLE & PEAR IN JELLY)
- Maliny i granat (RASPBERRY & POMEGRANATE IN JELLY)
Można się rozpisywać, jakim frużeliny są świetnym dodatkiem do owsianek, omletów i naleśników i to jest oczywiście prawdą, ale po co o tym pisać, nie czarujmy się i tak większość fanów je frużeliny łyżką prosto z pudełka i tak właśnie smakują one najlepiej!
A teraz zobaczmy, jak wybierają kliencie naszego sklepu, które kompozycje smakowe najbardziej przypadły Wam do gustu?
Ranking TOP10 Frużeliny
*wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
W moim odczuciu jest nowy leader - malina/granat. Polecam!
Jak dla mnie jabłko - gruszka pyszności