
Czego potrzebujemy:
- 100 g choco muffin
- 20 g oleju
- 100 ml mleka
- 250 g twarogu półtłustego
- 200 g jogurtu naturalnego 2%
- 50 g ulubionego białka - u mnie oczywiście słony karmel
- 15 g żelatyny + 100 ml wody
- 70 g masła orzechowego
- 100 g daktyli
- szczypta soli
Jak wykonać:
Choco Muffin przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ja używam tortownicy o średnicy 18 cm, więc ta porcja jest wystarczająca. Przygotowana masę wylewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Spód studzimy.
Twaróg blendujemy z jogurtem i białkiem na gładko. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i miksujemy z twarogową masą. Wylewamy na wystudzony spód. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
Daktyle zalewamy wrzątkiem na około 30 minut. Po tym czasie zlewamy wodę do szklanki, blendujemy daktyle, dodajemy masło orzechowe, szczyptę soli, miksujemy. Jeśli karmel jest zbyt gęsty, podlewamy woda z daktyli. Karmel wylewamy na ściętą masę twarogową. Chłodzimy ciasto około 2 h. Gotowe!
Wartości odżywcze:
Ciasto dzielimy na 8 kawałków.
Każdy z nich to 244 kcal.
Białko 19 g, Tłuszcze 9,5 g, Węglowodany 20,5 g.
Smacznego!
