Sernik po raz kolejny, ale za to jaki.
Chcę się z Wami podzielić sernikiem jaki zmajstrowaliśmy z dziewczyną. Całość wykonania to głównie jej pomysł i zasługa, ja ingerowałem jedynie, aby możliwie jak najbardziej bez utraty smaku pasował do odpowiedniego odżywiania sportowca.
Składniki:
Ser twarogowy półtłusty 500g
Mleko 1,5% 150ml
Żelatyna spożywcza 70g
Jogurt naturalny 2% 400g
Truskawki 500g
Wpc białko truskawkowe 50g (może być inny smak)
Słodzik do smaku
Czas przygotowania około 30 min, później leci do lodówki.
Gotowy sernik będzie ważył powyżej 1670g
Będzie zawierał BTW:
218g białka
36g tłuszczu
80g węglowodanów
Jeżeli sernik podzielimy na 8 kawałków, jeden będzie zawierał BTW: 27,25g / 4,5g / 10g
Sposób wykonania:
Mleko wraz ze słodzikiem podgrzewamy na ogniu do momentu rozpuszczenia się tabletek słodzika (ja używam 8 tabletek). Następnie ser wrzucamy do blendera i zalewamy ostudzonym mlekiem, wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do szklanego, nie grubego naczynia (np. szklanki) wsypujemy 30g żelatyny i zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody, mieszamy i czekamy 5 minut żeby żelatyna napęczniała. W tym czasie przygotowujemy „kąpiel wodną", w której umieścimy szklankę z żelatyną; Garczek z niewielką ilością wody stawimy na ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia, zdejmujemy z ognia i do gorącej wody wkładamy naczynie z żelatyną, czekamy parę minut aż żelatyna się rozpuści w miedzy czasie parę razy mieszamy. Gdy żelatyna jest gotowa dodajemy ją powoli do zmiksowanego twarogu energicznie go mieszając. Gotową masę serową wylewamy do naczynia i umieszczamy ją niezwłocznie w lodówce.
Teraz zabieramy się za galaretkę białkową i mus truskawkowy. Te dwie masy muszą być wykonane jednocześnie, możemy więc poprosić o pomoc drugą osobę. Jedna osoba zajmie się galaretką druga musem. Jogurt naturalny wlewamy do naczynia i mieszamy dokładnie z odżywką białkową ( jeśli chcemy żeby galaretka była słodsza możemy użyć również słodzika, w tym celu znów trzeba użyć mleka i rozpuścić z nim słodzik, ponieważ trudno będzie go rozpuścić w jogurcie, tylko tym razem będzie to nie wielka ilość mleka, wystarczą 2 łyżki. Następnie mieszamy słodkie mleko z jogurtem białkowym ). Truskawki myjemy i szypułkujemy. ok 150 g zostawiamy na wierzch galaretki, resztę miksujemy w blenderze . Gdy obie masy mamy sporządzone do tego momentu wystarczy dodać żelatynę i gotowe. Żelatynę sporządzamy tak samo jak wcześniej na kąpieli wodnej. Do galaretki białkowej dodamy 20g jak również do musu truskawkowego 20g. Polecam przygotowanie w dwóch różnych naczyniach żelatynę żeby dodać wystarczającą ilość do obu mas. Ponieważ masy później mogą się nie skrzepnąć.
Porcję rozpuszczonej żelatyny dodajemy do jogurtu białkowego i energicznie mieszamy, drugą porcję mieszamy z musem truskawkowym. Wyjmujemy z lodówki skrzepniętą już poczęści masę twarogowa i zalewem na przemian lub jednocześnie galaretką białkowa i musem, aby dwie masy się lekko wymieszały. Truskawki pokrojone na połówki układamy na wierzchu. Całość chłodzimy przez noc w lodówce (minimum 6 godzin).
Z przygotowań niestety posiadamy tylko takie zdjęcie, kiedy sernik jest już gotowy, aby wstawić go do lodówki. Stało się tak ponieważ nie zakładaliśmy, że wyjdzie aż taki bajerancki.

Serniczek będziemy wykonywać pewnie znowu w niedługim czasie, gdyż bardzo nam posmakował, dorzucę foty z bezpośrednich etapów przygotowań.
Wszelkie pytania czy sugestie, proszę tutaj pisać. Moja dziewczyna odpowie w kwestiach przygotowania bezpośrednio w temacie.

Zmieniony przez - ProSatan w dniu 2011-06-23 15:33:09