W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika.

Teraz pora przyjrzeć się jego diecie:

Wyglądała ona następująco:

Posiłek 1

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

en. z białka [%]

en. z tłuszczu [%]

en. z węglowo. [%]

kasza jaglana

120

 

417.6

12.6

3.5

85.9

12.0

8.0

80.0

odżywka białkowa ALLNUTRITION

60

 

237.0

39.4

4.3

10.3

66.0

16.0

17.0

jagoda

100

 

44.0

0.8

0.6

12.0

7.0

12.0

80.0

awokado

70

pół sztuki

118.3

1.4

10.7

5.2

5.0

85.0

10.0

miód pszczeli

70

2*łyżka

223.3

0.2

0.0

55.7

0.0

0.0

100.0

Suma:

420

 

1040.2

54.4

19.1

169.1

20.7

17.0

62.0

 

Posiłek 2

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

en. z białka [%]

en. z tłuszczu [%]

en. z węglowo. [%]

ryż basmati

120

 

412.8

7.8

0.7

93.6

7.0

1.0

90.0

mięso z piersi indyka, bez skóry, mielone

200

 

168.0

38.4

1.4

0.0

92.0

7.0

0.0

brzoskwinia w syropie

129

3*połówka

95.5

0.5

0.1

23.5

2.0

1.0

97.0

warzywa daucy fit mix brokułowy, brokuł, kalafior romanesco, marchewka

225

1/2 opakowania

49.5

5.2

0.7

5.9

41.0

12.0

46.0

Suma:

674

 

725.8

51.9

2.9

123.0

28.3

3.1

67.1

 

Posiłek 3

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

en. z białka [%]

en. z tłuszczu [%]

en. z węglowo. [%]

ananas

250

 

137.5

1.0

0.5

34.0

3.0

3.0

94.0

łosoś, pieczony

200

 

498.0

54.0

31.4

0.0

43.0

56.0

0.0

sok ze świeżej limonki

15

porcja

3.8

0.1

0.0

1.3

4.0

2.0

92.0

Suma:

465

 

639.3

55.1

31.9

35.3

34.2

44.3

20.8

 

Posiłek 4 (łącznie przed i po treningu):

glukoza 60 gr na 2 litry wody podczas treningu / po treningu makaron plus dodatki

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

en. z białka [%]

en. z tłuszczu [%]

en. z węglowo. [%]

ryż basmati

150

 

516.0

9.8

0.9

117.0

7.0

1.0

90.0

mięso z piersi indyka, bez skóry

250

 

207.5

48.0

1.7

0.0

93.0

7.0

0.0

buraki gotowane

150

 

111.0

2.4

5.3

15.0

9.0

44.0

46.0

cukier

60

 

239.4

0.0

0.0

59.9

0.0

0.0

100.0

makaron dwujajeczny z semoliny

100

 

375.0

11.9

2.4

77.8

13.0

6.0

81.0

odżywka Matrix syntrax 5.0

60

 

237.0

39.4

4.3

10.3

66.0

16.0

17.0

truskawki

50

 

16.0

0.4

0.2

3.6

10.0

12.0

78.0

borówka amerykańska

50

 

28.5

0.4

0.2

7.2

5.0

5.0

89.0

Suma:

870

 

1730.4

112.3

15.0

290.8

25.8

7.6

65.7

 

Posiłek 5

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

en. z białka [%]

en. z tłuszczu [%]

en. z węglowo. [%]

dorsz filet, świeży lub mrożony

200

 

156.0

35.4

1.4

0.0

91.0

8.0

0.0

batat (patat)

600

 

516.0

9.6

0.6

120.6

8.0

1.0

90.0

surówka z ogórków i pomidorów

200

 

68.0

2.2

3.6

7.2

14.0

49.0

37.0

Suma:

1000

 

740.0

47.2

5.6

127.8

26.0

6.9

66.2

 

Posiłek 6

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

en. z białka [%]

en. z tłuszczu [%]

en. z węglowo. [%]

kasza jaglana

100

 

346.0

10.5

2.9

71.6

12.0

7.0

80.0

odżywka białkowa ALLNUTRITION

30

 

118.5

19.7

2.1

5.1

66.0

16.0

17.0

jabłko

188

średnia sztuka

94.0

0.8

0.8

22.7

4.0

8.0

88.0

cynamon

6

2*szczypta

0.0

0.0

0.0

0.0

0.0

0.0

0.0

Suma:

324

 

558.5

31.0

5.8

99.4

22.1

9.1

68.0

 

Posiłek 7

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

en. z białka [%]

en. z tłuszczu [%]

en. z węglowo. [%]

mięso z podudzia indyka, bez skóry

200

 

200.0

33.2

7.4

0.0

67.0

33.0

0.0

surówka z kwaszonej kapusty

200

 

144.0

1.8

9.4

15.0

5.0

61.0

34.0

Suma:

400

 

344.0

35.0

16.8

15.0

41.0

44.7

14.2

 

Suma

produkt lub potrawa

waga [g]

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

en. z białka [%]

en. z tłuszczu [%]

en. z węglowo. [%]

posiłek1

420.0

1040.2

54.4

19.1

169.1

20.7

17.0

62.0

posiłek2

674.0

725.8

51.9

2.9

123.0

28.3

3.1

67.1

posiłek3

465.0

639.3

55.1

31.9

35.3

34.2

44.3

20.8

posiłek4

870.0

1730.4

112.3

15.0

290.8

25.8

7.6

65.7

posiłek5

1000.0

740.0

47.2

5.6

127.8

26.0

6.9

66.2

posiłek6

324.0

558.5

31.0

5.8

99.4

22.1

9.1

68.0

posiłek7

400.0

344.0

35.0

16.8

15.0

41.0

44.7

14.2

łącznie

4153.0

5778.2

386.9

97.1

860.4

26.7

15.1

58.2

 

Uwagi odnośnie diety

Po pierwsze, rzuca się w oczy bardzo mała ilość tłuszczów, a kolosalna ilość węglowodanów. Posiłek 4 to tak naprawdę dwuczęściowa uczta – przed treningiem 150 g ryżu, 250 g indyka, 100-150 g buraczków, a po treningu 100 g makaronu lub kaszy, 60 g izolatu, truskawki i borówki. Z pewnością nikomu nie doradzałbym w trakcie treningu glukozy, nie ma takiej potrzeby (chyba, że to dlatego, iż zawodnik bierze przed treningiem insulinę – a krótko działająca insulina będzie oddziaływać przez 3-5 h). Jeśli komuś zależy na jakości zdobywanej masy z pewnością ograniczyłbym ilość węglowodanów na rzecz tłuszczów.

dieta masa cykl

Po drugie – zdecydowanie brakuje tu większej ilości jabłek, śliwek, gruszek i innych owoców które mogłoby mieć pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową, funkcjonowanie przewodu pokarmowego (ilość błonnika) itd. Zdecydowanie za dużo jest produktów zakwaszających takich jak mięso, ryż, ryby, a za mało odkwaszających (warzyw, owoców). Z drugiej strony jest to zrozumiałe, gdyż przy tej ilości pokarmu i tak ciężko będzie to „przejeść”.

Największy wpływ na zakwaszenie mają:

  • steki i polędwice wołowe,
  • kurczak (pierś, udko itd.)
  • sery (parmezan, brie, mozzarella),
  • jajka,
  • granola,
  • płatki owsiane,
  • tuńczyk,
  • krewetki,
  • makrela,
  • homar,
  • ostryga,
  • łosoś,
  • sardynki,
  • migdały,
  • orzechy nerkowca,
  • orzechy brazylijskie,
  • groch włoski,
  • groszek,
  • ryż brązowy,

Największy wpływ na zmniejszenie zakwaszenia mają:

  • sałata,
  • kapusta biała,
  • suszona śliwka,
  • banany,
  • wiśnie,
  • rodzynki,
  • granat (owoc, nie uzbrojenie z materiałem kruszącym np. heksogenem),
  • brzoskwinie,
  • kiwi,
  • pomarańcze,
  • lychee,
  • limonka,
  • jabłko,
  • papaja,
  • mango,
  • ziemniaki,
  • buraki,
  • marchew (lepsza w tym kontekście jest surowa),
  • szpinak (surowy),
  • ogórek,
  • chrzan,
  • awokado,
  • ananas,

Po trzecie: wątpliwe są produkty rodzajów brzoskwini w syropie oraz glukoza w trakcie treningu. W rozpisce brakuje za to jajek, a są one jednym z najcenniejszych źródeł białka i tłuszczów jakimi dysponuje sportowiec. Z kolei łosoś może być kontrowersyjnym składnikiem diety, szczególnie jeśli jest to łosoś hodowlany (istnieją duże wątpliwości odnośnie rodzaju karm i środków „wspomagających” jakie otrzymują ryby, szczególnie w krajach gdzie podejście do antybiotyków czy „promotorów wzrostu” jest bardziej liberalne niż w Polsce).

Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka serwatkowego po treningu nie zakończyło się jeszcze wcale przyswajania poprzedniego posiłku (zawierającego np. 250 g indyka).

Jest to modelowa dieta, bez wątpienia przynosząca efekty, tym bardziej iż przy tym zakładane jest przy tym dostarczanie 30 IU insuliny dziennie (i ponad 2 g SAA tygodniowo). Czy warto ją stosować? Z pewnością warto obejrzeć, przemyśleć i wdrożyć u siebie niektóre z prezentowanych tu rozwiązań, nie zapominając, iż gigantyczna podaż węglowodanów od początku była planowana z myślą o insuliny (która ułatwi transport składników odżywczych do mięśni). Czy sportowcom potrzeba aż tyle węglowodanów i protein? Moim zdaniem, nie, ale każdy musi sam ocenić kwestię indywidualnie, gdyż ludzie różnią się. Niektórzy ludzie osiągają efekty dopiero po dostarczeniu kolosalnej nadwyżki energii.