
Sposobów na wzbogacenie diety w witaminy jest w wiele. Każdy, kto potrzebuje dodatkowej dawki tych substancji odżywczych, może sięgnąć po preparaty w proszku, kapsułkach, tabletkach, a także w płynie. Istnieją jeszcze liczne rozwiązania dla fanów słodkiego smaku, a wśród nich dużą popularnością cieszą się żelki.
Kto potrzebuje najwięcej witamin?
Witaminy to substancje odżywcze, które obok białek, tłuszczy czy węglowodanów i składników mineralnych dostarczane do organizmu są w najmniejszych ilościach. Zalecane dzienne poziomy spożycia witamin z reguły nie przekraczają 0,1 g, a zapotrzebowania na wiele z nich wyraża się w mikrogramach (1 µg = 0,001 mg = 0,000001 g). Nie oznacza to jednak, że wysokość dziennej podaży tych związków można bagatelizować.
Ich niedobory mogą bowiem zagrozić dobremu samopoczuciu zarówno fizycznemu, jak i psychicznemu, przyczyniać się do chorób i obniżenia jakości życia, a w perspektywie długoterminowej nawet zagrażać życiu. Należy je dostarczać do organizmu na każdym etapie rozwoju i starzenia się, jednak największe poziomy zapotrzebowania wykazują osoby dorosłe, aktywne zawodowo. Najwięcej witamin spożywać powinni sportowcy oraz osoby pracujące fizycznie lub umysłowo.
Kto spożywa najmniej witamin?
Z reguły problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości witamin do organizmu mają osoby z monotonną i / lub słabo urozmaiconą dietą. Przyczynami takiego stylu odżywiania się mogą być preferencje i awersje smakowe oraz przekonania etyczne, zaburzenia odżywiania o podłożu psychicznym, a także brak wiedzy i / lub zdolności kulinarnych, czy rzadziej rodzaj wykonywanej pracy. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na każdą z witamin, należy bowiem regularnie sięgać po jaja, mięsa, podroby, ryby, przetwory mleczne, a także owoce, warzywa czy przetwory warzywne i zboża, nasiona oraz orzechy.
Kolejną grupą osób, która może mieć problem z codziennym dostarczeniem niektórych witamin, są osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego, które z powodu m.in. niedoboru enzymów, zaburzeń bakteryjnych i chorób zapalnych jelit czy wrzodów żołądka i dwunastnicy nie mogą prawidłowo przyswajać spożywanych substancji odżywczych. Spożywanie najbogatszych źródeł witamin, które z reguły zasobne są w tłuszcz lub błonnik, często wywołują o tych osób nieprzyjemne skutki uboczne.
Co więcej, na niedobory witamin narażone są osoby z wieloskładnikowymi alergiami i / lub nietolerancjami pokarmowymi, a także, u których obserwuje się z polipragmazję, czyli stosowaniem wielu leków równolegle (np. leków stosowanych w refluksie z lekami na hipercholesterolemię i na nadciśnienie). Warto tutaj zaznaczyć, że wieloletnie zaniedbywanie stanu odżywienia, w tym podaży witamin, może być czynnikiem przyspieszającym nadejście stanu, w którym dla przeżycia polegać będzie trzeba na lekach.
ELMAYO VITAMIN GUMMIES, czyli jak uprościć spożywanie witamin
Każdy, kto nie jest w stanie doprowadzić swojej diety do ładu pod względem podaży witamin (niezależnie od tego, czy powodem tego jest bycie „niejadkiem”, czy też nieposiadanie wiedzy lub chęci do dobrego odżywiania), może dziś z łatwością uzupełnić jadłospisy stosując ELMAYO VITAMIN GUMMIES. Porcja takich żelek (30 g) z reguły ma nie więcej, niż 60 - 70 kcal, a dostarczyć do organizmu może nawet 15 - 30% dziennego zapotrzebowania na witaminy. Warto zaznaczyć, że nie przypominają one tradycyjnych żelek bogatych w cukier. Słodzone są substancjami słodzącymi pochodzenia naturalnego, np. maltitolem, stewią i sokami owocowymi, a dzięki żelatynie dostarczają również pewnych ilości białka.
Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk

Ooo moje żelki firmowe %-) %-)