Czego potrzebujemy:
- 4 białka jaj w temperaturze pokojowej
- 150 g erytrytolu
- 400 ml zimnej śmietany 30%
- 30 g erytrytolu ( porcja do śmietany )
- do dekoracji - borówki, maliny, listki świeżej mięty, płatki migdałów, orzechy, ulubiony Dziki Sos
Jak wykonać:
Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce erytrytol. Ubite na sztywno białka wykładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w następujący sposób. 15 minut w temperaturze 160 stopni, następnie 80 minut w temperaturze 130 stopni, kolejno 30 minut w temperaturze 100 stopni. Gotową bezę studzimy. Śmietanę ubijamy wraz z erytrytolem. Wykładamy na wystudzoną bezę. Dekorujemy wedle uznania lub preferencji. Jeśli zależy Wam na keto bezie, polecam orzechy i gorzką czekoladę. Jeśli ma być to tylko beza w wersji light - maliny, borówki i ulubiony słodki sos. Przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze:
Cała beza to tylko 1400 kcal.
Białko 26,2 g, Tłuszcze 125 g, Węglowodany 31 g.
Smacznego!