Czego potrzebujemy:

  • 600 g jabłek
  • 20 g erytrytolu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • 170 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 20 g mąki kokosowej
  • 20 g wpc/izolatu
  • 1 jajko
  • 150 g naturalnego skyru
  • 40 g erytrytolu ( do jabłek )
  • 15 g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić:

Mąki, wpc, erytrytol, proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy jajko, skyr, ciepłe masło i wszystko zagniatamy. Ciasto zostawiamy na kwadrans. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na patelnię lub do garnuszka wlewamy pół szklanki wody, wrzucamy jabłka, dodajemy erytrytol, cynamon, sok z cytryny i wszystko dobrze mieszamy. Dusimy około 10 minut co chwilę mieszając. Tortownicę lub inną blaszkę o średnicy około 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwoma wyklejamy spód i boki blaszki na wysokość około 2 cm. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić - podsypujcie mąką. Spód podpiekamy około 8 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Resztę ciasta wałkujemy i wycinamy paski, które układamy na jabłkach. Całość pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Gotowe. Najlepsza na ciepło.

Wartości odżywcze:

Całość to 1315 kcal.

Białko 66 g, Tłuszcze 27 g, Węglowodany 209 g.

Smacznego!

Komentarze (1)
goodles

Niby przepis prosty, trzeba będzie przetestować

0