Spędzasz masę czasu na siłowni, katując nogi coraz to większym ciężarem oraz pod każdym możliwym kątem, jednak wciąż nie widzisz efektów? Nie przejmuj się, nie jesteś sam. Nogi to największa grupa mięśniowa w naszym ciele, przez co wizualny efekt zwiększenia masy mięśniowej w tej partii wymaga naprawdę sporej ilości pracy i czasu. Regeneracja [...]
[...] dnia, odnotowuje się nieprawidłową reakcję na posiłek, nadmierne wydzielanie insuliny i podwyższenie stężenia glukozy (ponieważ insulina nie jest w stanie efektywnie usuwać nadmiaru cukru z krwi). Czy wystarczy jeść mniej i więcej się ruszać? Sytuacji nie poprawia rosnąca otyłość społeczeństw związana z brakiem aktywności fizycznej i [...]
[...] się również częstymi i bolesnymi skurczami mięśni, bezsennością, pojawić się też mogą problemy z drętwieniem i mrowieniem kończyn, szczególnie nóg. Jak wiadomo, jego nadmiar też jest szkodliwy, gdy jego stężenie wzrasta, możemy zauważyć u siebie problemy z wypróżnianiem, gdyż często pojawiają się zaparcia, często tracimy też apetyt. [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
[...] wielu osób w Internecie są zero-jedynkowe: albo coś jest zdrowe, albo nas „zabija”, jest „dobre” albo „złe”, „szkodliwe” albo „nie”. Problem w tym, iż najzdrowsze związki w nadmiarze powodują chorobę, czasem nawet przyczyniają się do śmierci. Brak tych samych substancji może być równie szkodliwy. Słodziki a przedwczesny poród W badaniu z [...]
U mężczyzn umiarkowana ilość estrogenów sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, a ich duży nadmiar oraz znaczący niedobór (sztuczne zbicie ich stężenia np. przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle [...]
[...] in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21880846 Tomasz E. Romer, Mieczysław Litwin i Ewa Małunowicz “Pozorny nadmiar mineralokortykoidów” http://www.ptendo.org.pl/arch/04_4_r.pdf E. Mutschler „Farmakologia i toksykologia” Fürstenberger C Toxicol Sci. 2012 Apr;126(2):353-61. doi: [...]
Wybór strategii żywieniowej to nie tylko bazowanie na samej ilości kalorii, jaką dostarcza dieta, czy na tym, aby zgadzał się skład poszczególnych makroskładników w bilansie dobowego zapotrzebowania. Osoby, które za pomocą diety faktycznie chcą podnieść możliwości zdrowotne własnego ciała, powinny dodatkowo zadbać o to, aby jadłospis uwzględniał [...]
Przedstawiamy artykuł, który swego czasu ukazał się w serwisie Fit'n'Flexed. Biznes, polityka i zapewne treści sponsorowane, wszystkie z dodatkiem "odpowiednich" badań. Mimo wszystko, w Polsce nie manipuluje się społeczeństwem aż tak bezczelnie. Nikt nam nie wmawia, że cukier jest zdrowy. Natomiast sam pomysł na podatek od cukru jest ciekawy. [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
[...] Organizm szybko zaadaptuje się do narzuconych warunków. Zdecydowanie zmniejszy się wydatek energetyczny, bo będziesz coraz bardziej efektywny. Poza tym może się okazać, iż nadmiar aerobów ma negatywny wpływ na masę, siłę i moc mięśniową. Im częstsze i dłuższe sesje, tym bardziej stajesz się zawodnikiem wytrzymałościowym. Przypomnę, że trening [...]
[...] może, u niektórych osób lub w pewnych okolicznościach, powodować neurotoksyczność i uszkadzać komórki nerwowe w mózgu. Możliwe, że każdy z nas ma pewien próg, poza którym nadmiar glutaminianu w jakiejkolwiek formie powoduje problemy. Dla niektórych osób są to już minimalne ilości, dla innych próg jest znacznie wyżej. Niemniej warto zachować [...]
Witamina C należy do podstawowych witamin niezbędnych człowiekowi. Jest niesamowicie zmitologizowana, za co należy podziękować „szamanom XXI wieku”, autorom książek (np. Jerzy Zięba). Zapytasz, po co pisać o Ziębie czy innych „uzdrowicielach”? Bo wykształcone osoby ciągle pytają mnie o witaminę C, „marihuanę leczącą raka” lub o inne alternatywne [...]
[...] w tym z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, niewydolnością serca i nadciśnieniem. Składniki czerwonego i przetworzonego mięsa, takie jak lipidy sprzyjające miażdżycy (np. nadmiar tłuszczów nasyconych), potencjalne czynniki rakotwórcze (np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), sód i konserwanty mogą przyczynić się do niekorzystnych [...]
Jako „migrena” charakteryzowany jest powtarzający się, silny pulsujący ból lub silne uczucie pulsowania umiejscowione zwykle po jednej stronie głowy, któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Jeśli chcesz osiągnąć przyrost masy mięśniowej lub siły, to od tego, co robisz na sali treningowej, paradoksalnie może być ważniejsze to, co się dzieje później. Co jesz i kiedy? Ile i jak śpisz? Czy pijesz alkohol? Czy sięgasz po środki zmieniające długość i jakość snu? Po czwarte odpowiednio długi i jakościowy sen Alkohol i stymulanty wpływają [...]
[...] szczególnie wątroby, niezwykle efektywnie eliminujący wolne rodniki tlenowe. W przypadku kilkudniowego rozpasania pojawia się jednak ten problem, że powtarzający się nadmiar alkoholu i kwasów tłuszczowych, na drodze generacji wysokich stężeń reaktywnych form tlenu, wyczerpuje zasoby glutationu wątrobowego. Glutation jest oczywiście [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]