SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka

  • [...] suplementów jest pozyskiwana także ze źródeł zwierzęcych i jeśli takie osoby zdecydują się na suplementacje, powinny o tym pamiętać. Solidną dawkę glicyny zawierają białka pochodzenia roślinnego, często jest to 3-4 g na 100 g produktu. Dla całej reszty, która cierpi na urazy stawowe czy ścięgien, lub po prostu interesuje się swoim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9180 Data: 2019-05-28 12:37:59
  • Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2166 Data: 2019-08-01 07:41:33
  • [...] laktoferyną może być skutecznym sposobem na zwiększenie odporności organizmu i uchronienie się przed infekcjami. Zapewne nie raz czytaliście o tym, że odżywki na bazie białka serwatkowego pozytywnie wpływają na odporność. To działanie może mieć miejsce prawdopodobnie za sprawą laktoferyny, której jest w nich całkiem sporo (od 1-4%). To [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3228 Data: 2020-03-31 14:56:24
  • [...] włosy i paznokcie. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Biotyna jest jedną z niezbędnych witamin z grupy B, która m.in. wspiera produkcję keratyny - głównego białka występującego we włosach, skórze i paznokciach. Jeśli w Twojej diecie znajduje się zbyt mało biotyny, włączenie jej do suplementacji może wpłynąć na poprawę kondycji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4181 Data: 2020-05-15 08:15:55
  • [...] które bazują na produktach pochodzenia roślinnego. Naukowcy postanowili zbadać zagadnienie dotyczące efektu stosowania odżywki białkowej z grochu, w porównaniu do białka serwatkowego u sportowców uprawiających CrossFit. Białko grochu, czy tylko białko serwatkowe?  Podsumowując dane, naukowcy nie zaobserwowali znaczących różnic podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2538 Data: 2020-08-03 08:29:52
  • [...] Nasiona chia są również zaskakująco bogate w białko - makroskładnik odżywczy, który zwiększa uczucie sytości. W rzeczywistości nasiona chia zawierają od 16 do 19% masy białka. Są również dobrym źródłem kluczowych minerałów, w tym magnezu, żelaza, selenu i miedzi.  Nasiona chia zawierają również związki o działaniu przeciwutleniającym i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2272 Data: 2020-12-08 08:27:01
  • [...] diecie dominuje chude białko takie jak indyk czy białe ryby, zielone warzywa i zdrowe tłuszcze.   Nie zapomina też o suplementacji w postaci L-karnatyny, spalaczu tłuszczu, białka i kompleksu witamin. Shannah miała zawsze duże wsparcie w rodzinie i przyjaciołach, którzy motywowali ją do osiągnięcia sukcesu. W chwilach zwątpienia inspirowała się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2495 Data: 2021-10-09 05:25:14
  • Jak podaż glukozy, fruktozy i cukru wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] działała dieta z dodatkiem 80 g cukru dziennie. Stężenia glukozy na czczo wzrosły od 4% do 9% po każdym rodzaju cukru, niezależnie od jego ilości. Stężenia wysokowrażliwego białka C-reaktywnego (hs-CRP) wzrosły od 60% do 109%, niezależnie od rodzaju węglowodanów. Stężenie leptyny wzrosło podczas interwencji z napojami dostarczającymi glukozę. Na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3611 Data: 2021-11-20 11:58:10
  • [...] miąższ. Ważą zwykle 1,5 do 5 kg. Ile kalorii ma arbuz? Jakie ma wartości odżywcze? W 100 g arbuza znajduje się: 30 kcal. 8 g węglowodanów (0,4 g błonnika, 6 g cukru) 0,6 g białka 0,2 g tłuszczu Ponadto arbuz zawiera witaminy A, C i E, a także potas i magnez. Jest też bogatym źródłem cytruliny, aminokwasu, który może pomóc poprawić naszą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 726 Data: 2023-06-23 11:13:33
  • Badanie American Clearwater Osteoarthritis Study, realizowane od 1988 roku, koncentruje się na wpływie stylu życia na osteoartrozę. Jednym z segmentów tego wieloletniego projektu jest analiza roli witaminy C w kontekście ryzyka i postępu tej choroby stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 853 Data: 2023-10-09 06:08:10
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 640 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • W dzisiejszych czasach coraz głośniej jest o różnych alergiach, nietolerancjach oraz dietach mających pomóc nam sobie z nimi radzić. Ostatnimi czasy na popularności zyskują diety takie jak paleo czy samuraja, a produkty "lactose free", "gluten free" oraz im podobne zajmują coraz więcej miejsca na półkach sklepowych. Wiele osób idąc za modą, często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9051 Data: 2017-07-29 12:32:12
  • Dlaczego brakuje jaj w sklepach?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka w diecie przeciętnego sportowca widnieją bardzo często, w różnych postaciach jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4551 Data: 2017-11-09 07:51:29
  • Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24538 Data: 2017-12-21 11:34:24
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] glutaminian sodu. Zamiast tego "ukrywa" się w innych składnikach, m.in. w zhydrolizowanym białku, ekstrakcie drożdżowym, kazeinianie sodu, autolizowanych drożdżach, izolacie białka sojowego i wielu innych. Jeśli jesteś wrażliwy na MSG, najlepiej unikać wszystkich przetworzonych pokarmów i uważać, gdy jesz poza domem. Azotyn sodu Stosuje się go [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6161 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • Czy soja obniża testosteron?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB Abstracts zostały przeszukane do 1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2464 Data: 2019-08-12 07:52:05
  • Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze  syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9029 Data: 2020-02-20 07:27:19
  • Jeśli Twoim celem jest utrata masy ciała, nic nie działa lepiej niż dieta dostarczająca dużych ilości białka. Przynajmniej tak zawsze myśleliśmy. Inni przekonują, iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7848 Data: 2020-03-16 18:57:05
  • [...] kulturami bakterii) Lody: lody bez laktozy lub opcje bezmleczne, takie jak sorbety, lub lody na bazie mleka roślinnego. Odżywki białkowe: oznaczone jako "lacotse free", białka roślinne, białko jaja kurzego Podsumowanie Nietolerancja laktozy może rozwinąć się w każdym wieku. Może być wywołana stanem zdrowia, takim jak celiakia lub infekcja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3835 Data: 2021-05-29 13:49:24
  • Uffff - koniec dramatu! Pod pojęciem dramat rozumiem tutaj dietę redukcyjną. Nie jest to przecież okres łatwy. Musimy uważnie monitorować, to, co zjadamy. Ale nie tylko… Przede wszystkim musimy zjadać mniej, niż nasz organizm od nas oczekuje… Czyli ile mam jeść, aby znów nie przytyć? Mówiąc prościej, zjadamy to samo, co do tej pory, ale w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3220 Data: 2021-06-23 17:22:33